|
1/2 etatu i student |
1/2 etatu i student
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam! Chcę założyć działalność i prowadzić ją z ojcem. Stary pracuje na 1/2 etatu w firmie(ale ZUS płaci cały), ja jestem studentem(jeszcze 2 lata do końca). Jeżeli wypali to będzie to pierwsza działalność gospodarcza zarówno dla niego jak i dla mnie. Jeśli chodzi o Zus dla mnie : dobrze rozumiem że dotyczy mnie tylko opłata w wysokości 260-270 zł/m-c, jeśli o mojego ojca tylko składka na ubezpieczenie zdrowotne 170zł/m-c? Odpowiedź na pytanie rozwiałaby przynajmniej trochę wątpliwości związanych z tym tematem. Pozdrawiam
Po pierwsze na tatę nie mówi się "stary". Kompletny brak szacunku. Po drugie jeżeli jest zatrudniony na 0,5 etatu to nie płaci "całego" ZUSu tylko ZUS od pensji.
Obecnie już prawie 300 zł. Dobrze rozumiesz - tylko to.
To zależy ile zarabia.
Faktycznie ojciec płaci jedynie część ZUS-u, nie dysponuję w tej chwili dostępem do dokładnej wielkości jego pensji, ale z tego co mówił to jest to ok. 350 zł/m-c(na rękę).W jaki sposób obliczyć, bądź dowiedzieć się jaka będzie potencjalna stawka , jaką będzie musiał dopłacać na ZUS(skoro od obecnej pensji płaci jedynie określony procent) z tytułu prowadzonej dodatkowo DG?Bardzo Panu dziękuję za poprzednią odpowiedź i pozdrawiam.
Jeżeli kwota wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę nie jest równa przynajmniej kwocie wynagrodzenia minimalnego to przy zakładaniu działalności taka osoba jest zobowiązana płacić cały ZUS a nie tylko zdrowotne. Oczywiście jeżeli spełnia warunki na obniżoną składkę przez 2 lata to takie obniżenie jej przysługuje.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|