|
1 ha lasu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, czy jest szansa na jakiś dochód z 1 ha z lasu, posiadam taki las, dostałem w spadku, nigdy się nim nie interesowałem, ale może czas coś z nim zrobić. Sprzedać? a może wyciąć drzewa, sprzedać i posadzić nowe? miał ktoś z czymś takim do czynienia?
Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem aktualną cenne drewna W0(dłużyca) w systemie aukcyjnym e-drewno.pl . Akurat trafiłem na aukcje w Skierniewicach i cena wyniosła 230zł/m3 netto. Nie mam pojęcia jak wygląda las który posiadasz ale z 1ha powinieneś uzyskać co najmniej 150-200m3 drewna co daje kwotę około 46.000zł. A co dalej zależy od Ciebie :). Raczej dofinansowania na ponowne zalesienie nie dostaniesz, takie dofinansowania obowiązują dla nieużytków rolnych (V i VI klasa).
PS. A orientowałeś się czy dostaniesz pozwolenie na trzebierz (wycinka całego lasu)?
Dzięki, to bardzo interesujące, Tak naprawdę nie dowiadywałem się niczego w tym temacie, a to forum jest moja pierwszą próbą dowiedzenia się czegokolwiek. Pomysł narodził się wczoraj, znajomy coś wspominał, że tez ma las, chce go wyciąć i posadzić w zamian młode drzewka, wtedy przypomniałem sobie, że i ja mam las . Czyli z tego wniosek że chyba muszę zgłosić się do nadleśnictwa i może od nich uzyskam jakieś informacje.
W sumie to ciekawy nawet pomysl z tym lasem , tylko wlasnie z tego co slyszalem to problem jest kategorii prawnej bo cvhyba nie jest tak latwo wyczyscic taki kawal ziemi . Ja posiadam ok 5h i dales mi idealna mysl na wycinke i od razu zalesienie tego tereu ponownie ... Terenu i tak nie urzywam a przynajmniej dobry pieniadz z tego mozna zrobic i dac na fundusz albo inwestycje ... no ok 150 k zl to nie skarb , ale cos tam sie da zrobic z tym ...
Pozdrawiam
No ja będę chodził za tym tematem po nowym roku, bo i ja z lasu nie korzystam, a potrzebuję pieniędzy na rozkręcenie biznesu, może jeszcze ruszą dotacje z Uni i w końcu uda i mi się ruszyć.
Jezeli chodzi o dotacje unijne to wiem , ze tak owe i idzialaja poniewaz teoretycznie sam z nich korzystam , ale w koncu nie jestem pewien czy to z lasu czy z łąk ktore posiadam .
Moze jest tutaj osoba ktora calkiem biegle orientuje sie w prawie unijnym jak i agroturystycznym poniewaz nie mam duzego pojecia a nawet malego ile realnie pieniedzy mogl bym uzyskac z 20 H ziemi oraz tych nieszczesnych 5h lasu . Byl bym bardzo wdzieczny za konkretne informacje . Pozdrawiam serdecznie .
z tego co wiem to oplaca sie trzymac las, a dlatego z gminy(chyba) powinnismy dostac jakis papier ze ususwamy dwutlenek wegla. Podobno duze zaklady nagminnie lamia limity w produkcji dwutlenku wegla i musza skupowac takie certyfikaty zeby nieplacic kar wg. unijnego prawa, polskie panstwo jako najwiekszy posiadacz lasow czesze naaa tym ladne pieniazki, nieznam szczegolow niestety jak ktos wie tto prosze uzupelnic moja wypowiedz lub poprawic bo sam jestem ciekaw. Pozdrawiam
To bardzo interesujące czy zna ktoś więcej szczegółów ? Sorki za "odgrzanie zimnego kotleta" Sam mam tylko 1hektar lasu ale dowiedziałbym się czy dało by rade coś z tym lasem pożytecznego zrobić pozdrawiam
Skonsultuj sprawę z leśnikiem. Las to pojecie bardzo ogólne, a na pewno istotny jest stan drzewostanu oraz wiek. Jesli to młodnik, to wartość drzewa będzie niewielka i trzeba poczekać, aż drzewa podrosną. Jeśli podejmiesz decyzje o sprzedaży to postaraj się o dobrą cenę, jeśli traktujesz to jako inwestycję musisz zadbać o rozwój drzewostanu, żeby w przyszłości uzyskać materiał drzewny o jak najlepszych parametrach. Być może istnieje możliwość częściowej wycinki i powtórnego zalesienia wyciętej części.
|
|