|
120 TYS Zł CO Z NIMI ZROBIć? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Witam uzbierałem 120 tys zł .Chcę je gdzieś ulokować tyle że nie wiem gdzie ! Zaproponujcie mi jakieś metody odłożenia tych piniędzy w "dobre" ręce żeby po upływie 1 roku odsestki były jak największe który bank to oferuje i gdzie jest haczyk ?!
Proponuje kupić fundusze inwestycyjne, chyba że cię satysfakcjonuje 5% z lokaty, jeśli liczysz na większe zyski to tylko fundusze. I krok to warto założyć darmowe konto w mbanku, jest tam Supermarket Funduszy Inwestycyjnych, który cechuje się olbrzymią ofertą funduszy różnych Towarzystw oraz jest to jedyne miejsce gdzie kupisz fundusze bez opłaty (wstępnej) zwanej manipulacyjną. Czyli nie zaczynasz od straty,a w twiom przypadku 3-4% to już spora sumka. Dla ułatwienia sprawy podam ci numer do mlini tam się dowiesz jak założyć konto 0 801 300 800 II krok to wybór funduszy: Proponuje kupić: 15 tyś Arka Europy Środkowo- Wschodniej (w mbanku nie mam jej w ofercie, ale kupisz w BZWBK do końca sierpnia bez prowizji) 15 tyś Pzu Małych i średnich spółek 15 tyś Unikorona Akcji 15 tyś DWS Top 50 MISS 15 tyś Legg Masson akcji 5 tyś Uniakcje Nowa Europa 5 tyś BPH dynamicznych spółek 5 tyś Skarbiec Akcji Wszystkie powyżej są dostepne w mbanku, 90 tyś w częsci akcyjnej wystarczy, zostało jeszcze 30tyś, jeśli jesteś ryzykantem to wpłać w większych proporcjach na te fundusze, a jeśli nie to 30tyś trzymaj na lokacie, 5,5% w getin np. Bedziesz miał jakieś pytania to pisz na e-maila, pomoge ci bezinteresownie:) Sama siedze w funduszach już prawie dwa lata i jestem na bieżąco:)
Zawara nie masz co z kaską zrobić ? podać ci mój numer konta?? :)
Moze i siedzisz w tym dwa lata i oferte funduszy znasz ale o rynku tez wypada cos wiedziec. Co z tego ze zdywersyfikowalas portfel na rozne fundusze jak wszystkie sa akcyjne?? To go nie uchroni przed utrata kapitału. Zalecasz mu kupno głownie społek malych i srednich ktore sa najbardziej przewartosciowane. Ja rozumiem "dobre" rece jako bezpieczna inwestycje. Polecam wiec bardziej fundusze zrownowazone. Na pewno 50% w rok nie zrobisz ale tez nie stracisz 20% co przy funduszach akcyjnych jest bardzo prawdopodobne. Sam nie inwestujce w fundusze bo inwestuje na gieldzie ale podam Ci strone gdzie mozesz przejrzec wyniki funduszy. Co do haczyków to za wejscie lub wyjscie pobierane sa niemale prowizje i jakies inne "niby male" oplaty o ktorych zazwyczaj nie mowia a po drugie jesli nastapi zwala na giełdzie i bedziesz chcial wycofac pieniazki to moga Ci odmowic. Dobra alternatywa wydaja mi sie monety kolekcjonerskie. Jednak trzeba sie tez troche znac zeby dobrze zakupic ale pozniej mozna spac spokojnie.
Fakt, że doradziłam same fundusze akcyjne, ale o różnym profilu.
Troche funduszy zagranicznych, troche funduszy opartych na WIG20 i troche małych i średnich spółek. Ja też stosuje takie rozłożenie i jakoś nie narzekam, a teraz jest dobry moment żeby wejść w małe i średnie spółki, bo jednostki są wyjątkowo tanie. a co do funduszy hybrydowych, to dla mnie to totalna lipa...
Na rok proponujecie akcyjne fundusze inwestycyjne !!??!!
ZGROZA ! W takim przypadku wrzuciłbnym max. 30 % i to raczej oparte na WIG 20, a reszte w zrównoważone. Proponuje wizyte u doradcy !
|
|