Witam!
Chce kupic komputer ,Bedac posrednikiem sprzedazy "RUCH" (dostaje towar, sam oplacam zus),jestem vatowcem i odpisac vat
|
2 firmy jeden wlasciciel |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam!
Chce kupic komputer ,Bedac posrednikiem sprzedazy "RUCH" (dostaje towar, sam oplacam zus),jestem vatowcem i odpisac vat
Jeśli udowodnisz, że komputer jest potrzebny Ci w prowadzeniu DG to dlaczego nie?
Odnosnie tego udowadniania to czy to wyjasniene jest potrzebne dopiero jak ktos zapyta czy sam mam je przedstawic. I jaki powod moze byc wystarczajacy by wyjasnienie bylo dore (placenie rahunkow i przelewy zwiazane z firma,internetowe nie wiem czy wystarczy, bo rachunkowowsc ,program jakis to napewno ok bedzie). Czy istnieje cos w rodzaju listy przedmiotow ktore mozna kupic na firme by odpisac podatek.
Czyli potrzebujesz komputera gdyż na nim prowadzisz faktury + księgowość, komunikujesz się z dostawcami. Możesz wrzucić w KUP i odliczyć VAT. Jeśli będziesz miał kontrolę skarbową musisz tak samo się wytłumaczyć, jeśli zakwestionują to. Podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia VAT w zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych. Stąd wynika brak prawa do odliczenia VAT od zakupów nie związanych z przedsiębiorstwem oraz odliczenia częściowe związane ze sprzedażą zwolnioną i opodatkowaną. Pamiętaj o kwocie 3500zł, powyżej jej nie możesz wrzucić całości w KUP tylko go amortyzować. Dobrze jest nadwyżkę VAT zostawić na kolejne miesiące zamiast ją żądać od US, mniejsze ryzyko kontroli (zwroty VAT to oczko w głowie kontrolerów US).
to fakt, ale wszystko jest do przeżycia; i zwroty za środki trwale robią raczej bez problemu; komputer możesz kupić bez problemów, jest to to teraz rzecz tak powszechna, że nikt tego nie powinien kwestionować; co więcej, ja miałam w kiosku ruchu laptopa, do którego była podłączona drukarka fiskalna;
A czy to ze moja działalnosc opiera sie jedynie na posrednictwie sprzedazy( za lokal nie place towar dostaje, moj zysk jest to procent od kazdego sprzedanego produktu) wplywa na sposob rozliczania sie i odliczania vatu??
|
|