Witam!
Chce kupic komputer ,Bedac posrednikiem sprzedazy "RUCH" (dostaje towar, sam oplacam zus),jestem vatowcem i odpisac vat
|
2 firmy jeden wlasciciel |
2 firmy jeden wlasciciel
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam!
Chce kupic komputer ,Bedac posrednikiem sprzedazy "RUCH" (dostaje towar, sam oplacam zus),jestem vatowcem i odpisac vat
Jeśli udowodnisz, że komputer jest potrzebny Ci w prowadzeniu DG to dlaczego nie?
Odnosnie tego udowadniania to czy to wyjasniene jest potrzebne dopiero jak ktos zapyta czy sam mam je przedstawic. I jaki powod moze byc wystarczajacy by wyjasnienie bylo dore (placenie rahunkow i przelewy zwiazane z firma,internetowe nie wiem czy wystarczy, bo rachunkowowsc ,program jakis to napewno ok bedzie). Czy istnieje cos w rodzaju listy przedmiotow ktore mozna kupic na firme by odpisac podatek.
Czyli potrzebujesz komputera gdyż na nim prowadzisz faktury + księgowość, komunikujesz się z dostawcami. Możesz wrzucić w KUP i odliczyć VAT. Jeśli będziesz miał kontrolę skarbową musisz tak samo się wytłumaczyć, jeśli zakwestionują to. Podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia VAT w zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych. Stąd wynika brak prawa do odliczenia VAT od zakupów nie związanych z przedsiębiorstwem oraz odliczenia częściowe związane ze sprzedażą zwolnioną i opodatkowaną. Pamiętaj o kwocie 3500zł, powyżej jej nie możesz wrzucić całości w KUP tylko go amortyzować. Dobrze jest nadwyżkę VAT zostawić na kolejne miesiące zamiast ją żądać od US, mniejsze ryzyko kontroli (zwroty VAT to oczko w głowie kontrolerów US).
to fakt, ale wszystko jest do przeżycia; i zwroty za środki trwale robią raczej bez problemu; komputer możesz kupić bez problemów, jest to to teraz rzecz tak powszechna, że nikt tego nie powinien kwestionować; co więcej, ja miałam w kiosku ruchu laptopa, do którego była podłączona drukarka fiskalna;
A czy to ze moja działalnosc opiera sie jedynie na posrednictwie sprzedazy( za lokal nie place towar dostaje, moj zysk jest to procent od kazdego sprzedanego produktu) wplywa na sposob rozliczania sie i odliczania vatu??
Witam . Mam do was takie pytanko: chce założyć firmę np X -która będzie zajmowała się np szyciem ubrań. Jestem zarazie zarejestrowany w Up jako bezrobotny i będę chciał wziąć dotacje na ta firmę. Powiedzmy teoretycznie ze dostane te dotacje i założę firmę.. (przykładowo będę już wiedział ze dostanie pieniądze z Up lecz ich jeszcze nie mam w reku- Firmę otwieram z datą np 5 czerwca 2010r) A 11 czerwca 2010 chce założyć druga firmę której będę współwłaścicielem. Firmę Y która np będzie się zajmowała handlem warzywami.
PYTANIA: 1. Czy po pozytywnie rozpatrzonym wniosku w Up mogę zarejestrować 2 firmę której będę współwłaścicielem?? 2 . Jak musiał bym się rozliczać z tych działalność?? 3 . Czy UP może mi cofnąć dofinansowanie?? Nie wiem czy mój problem jest dla każdego zrozumiały-czy dobrze i dokładnie to opisałem jeżeli nie to proszę pisać a wyjaśnię ... Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
Skad sie biora tacy ludzie?
Kolego... Pomysl przez chwile logicznie i zaraz sam dojdziesz do tego jak powinienes odpowiedziec na swoje pytania.
1. Możesz
2. Z podatku VAT oddzielnie -> z podatku dochodowego łącznie 3. Nie ma ku temu podstaw.
Teoretycznie możesz to zrobić, ale nie na warunkach takich jak napisałeś. Pewnie chodziło Ci o to że zakładasz jednosobową DG (osoba fizyczna) a potem drugą (jednosobową DG), która zajmuje się czyms innym. Niestety takiej mozliwości nie ma ponieważ istniejesz jako niepowtarzalny podmiot fizyczny i jedyne co możesz w takiej sytuacji zrobic to rozszerzyć PKD (dotyczy to również zakladania/powoływania spółek nie posiadających osobowści prawnej)
Jesli już z jakiś powodów chcesz miec dwie firmy i chcesz że by było dla Ciebie bezpiecznie (pewnie głównie chodzi o dotację) to wydaje mi się że jedynym rozwiązaniem takiej sytuacji jest: Założenie 1-osobowej DG (tej związanej z dotacją), a następnie założenie sp. z .o.o., (której będziesz np większościowym udziałowcem) i nie wchodzenie do jej składu zarządu. W ten sposób jesteś właścicielem dwóch firm i nikt nie powinien się do Ciebie przyczepić. Inna sprawa że masz ograniczony wpływ na zarządzanie spółką (robi to za Ciebie Zarząd/Prezes na który nie koniecznie możesz miec wpływ pomimo większosciwoych udziałów:)))
Z treści pytania nr 1 wynika coś zupełnie innego
Absolutnie nie jest to ani jedyne rozwiązanie, ani też rozwiązanie racjonalne. W zupełności wystarczy założenie jednoosobowej DG oraz wejście w jedną lub więcej spółek osobowych (np. cywilnych - ewentualnie w pewnych przypadkach jawnych).
Sprawdź również podobne tematy:
- Jeden lokal dwie firmy?
- Konto Bankowe - inny wlasciciel - Czy wlasciciel moze wylaczyc automat do gry? - Dwie firmy (dwie nazwy) jeden nip - 25 tys. zł w jeden dzień! - MILION W JEDEN ROK ! - Sp. z o.o. jeden udziałowiec jak z ZUS-em????? - Ilu macie uu na jeden zakup? - Lokalny portal - jeden konkurent Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|