witam :)
mam pytania odnosnie nastepujacych kwestii:
1-na jakich zasadach moge zatrudnic osobe z grupa inwalidzka?? do tej pory zatrudniam uczniow oraz studentow na umowe-zlecenie. z wiadomych przyczyn-oszczednosci. jakie skladki bede musial odprowadzac od takiej osoby?? jaka umowe najkorzystniej spisac z taka osoba?? umowe o prace na 1/1, 1/2 etatu? moze rowniez umowa-zlecenie??
2-bylem swego czasu najemca lokalu. po kilku latach zrezygnowalem z danego punktu i przenioslem sie w inne miejsce. wypowiedzialem umowe z miesiecznym wyprzedzeniem a nastepnie zostala rozwiazana. podczas wizyty w siedzibie najemcy uregulowalem wszystkie zaleglosci finansowe wobec niego na co mam dowody w postaci dokumentow. dzialo sie to wszystko na przelomie 2005/06 roku. w zeszlym tygodniu natomiast, otrzymalem pismo od opisywanego najemcy(wlasciwie to nie bezposrednio od niego, tylko podala mi znajoma osoba, gdyz podejzewam, ze tenze najemca nie mial pojecia nawet gdzie mnie teraz moze znalezc). w pismie tym jestem proszony do potwierdzenia salda, ktore wskazuje na moje zadluzenie wobec bylego najemcy o jeden miesieczny czynsz. mam potwierdzic i odeslac jeden odcinek tegoz pisama. sadze, ze w celu wystawienia mi pozniej na tej podstawie faktury do platnosci. czy taka osoba ma prawo sciagac ze mnie naleznosci po takim czasie?? przeciez wszystko wczesniej sie zgadzalo.
prosze o odpowiedzi na powyzsze zagadnienia :)
pozdrawiam