|
20 tys miasto, 3000pln i co z tym zrobic? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Tak jak w temacie, wiem ze to nie zbyt dużo gotówki, ale jak mozna to zainwestowac? moze handel, czy coś takego ale czym sie zająć? doradźcie, chce troche pomnożyć kase.... czym moge sie zająć? Mam 18 lat, mam stopień młodszego ratownika WOPR, patent sternika motorowodneko i jestem na etapie kursu prawo jazdy kat B, a mieszkam na podlasiu
Przyjedz na sezon nad morze. Słuchałem ostanio w radiu, że brakuje ratowników nad morzem, więc z zatrudnieniem nie będziesz miał problemów, a przy okazji wydzierżaw kawałek placu i postaw jakąś laskę do sprzedawania gażetów np. okularów, akcesoriów plazowych, pamiątek, widokówek.
młodszych ratowników nie zatrudniają na etat, zeby móc samodzielnie pracowac, trzeba miec ratownika wodnego, mam zamiar to zrobic, ale po zdaniu prawka
3000 zł! nie mam zielonego pojecia co z tym można zrobić. napewno nic poważnego nie zaczniesz z taką kwotą.
znajdź jakaś hurtownie np. perfum kup za 3000 perfumy i ustaw sie na giełdzie. [ Dodano: Sob Kwi 08, 2006 10:06 am ] albo kup za 3000 zł maski, przebrania karnawałowe i je wypozyczaj :D
Gdybym był na Twoim miejscu wszedłbym z jakąś ofertą w sieć. Miasto z taką ilością ludności nie jest atrakcyjnym rynkiem. Dziś usługi internetowe nie są już tak drogie jak kiedyś. Ta kwota powinna wystarczyć na stworzenie strony www, e-sklepu i licencję na program partnerski (o ile masz całą resztę: siedzibę, komputer, oprogramowanie, itd.). Internet jest miejscem gdzie można wypromować jakiś e-biznes bardzo niewielkim kosztem, o ile będzie się skutecznie działać.
czy moge prosić o konkrety? jaki e biznes?
e-biznes, czyli sklep internetowy. Działasz tak:
zakładasz firmę, wyszukujesz dobrą hurtownię konkretnego towaru (hurtownia najlepiej w Twoim mieście - domyślam sie Wrocław) i zakładasz sklep internetowy. Potrzebujesz komputer, legalny Windows, legalne oprogramowania sprzedażowe np "Buchalter", kupujesz licencje sklepu np. istore.pl (już z serwerem, kwota miesięczna od ok 30 zł wynajmu sklepu) i do dzieła.
no tak, do tego moze użyć nawet allegro, ale... co sprzedawać? na co teraz jest zbyt, co kupować z hurtowni?
Chyba nie. Autor napisał w tytule, że miasto ma 20tyś mieszkańców aczkowlwiek kwyska jest myląca;]
Nie zmieniajmy tematu, tak ku woli wyjaśnienia, jestem z podlasia, a ksywa nie dotyczny miasta w którym mieszkam :mrgreen:
Wydaje mi sie ze 3 tysie to troszke za malo zeby zalozyc sklep, kupic legalne oprogramowanie(bo zadko zdarza sie ze ktos ma oryginalne w domu), zarejestrowac wszystko, kupic towar! Wiadomo ze zalezy tez jaki towar kupimy i ile! Tyle ze taki sklep zeby zachecal do zakupow musi miec rozny asortyment, drozszy, tanszy! Rowniez reklama jest tez wazna! To taka moja opinia! Jezeli sie myle to niech osoby ktore wiedza wiecej napisza jak to wyglada i ile trzeba miec zeby wystartowac "ostro"!
pzdr dla wszystkich
Na allegro nie wykreujesz marki. Możesz co najwyżej prowadzić jakieś promocje, itp.
Koszty rejestracji zależą od formy organizacyjno prawnej przedsiębiorstwa. Indywidualna działalność gospodarcza (rejestracja) nie wchłania dużych kwot. Zamiast kupywać towar można dogadać się z hurtownikiem i być dla niego czymś w rodzaju pośrednika.
Reklama jest bardzo ważna, ale tak jak pisałem w necie można się reklamować nie ponosząc zbyt wielkich kosztów. Wystartować "ostro". Ciekaw jestem co pod tym rozumiesz, ale fakt faktem z taką pulą pieniędzy nie da się nic wielkiego zrobić.
na podlasiu to bedzie ci trudno
nie masz nieców obok tak jak sczecin a masz wawe jak ktos cos potzebuje w takim wegrowie to siada w pks i za dwie godziny robi zakupy na stadionie na allegro beda trzepac wszystko masz rejestrwane jak nie załozysz działalnosci to cie zje skarbowy a nie załozysz bo z taka kasa nie zarobisz na zus zostaje ci bazar (tak ajk radziłem projektowi ze gryfina) ale on ma niemców obok a ty? z podlasia to nawet ruskich wywiało kiedys handlowali tam i kupowali na wywóz a miajscowe grubasy cie nie wpusczą tak na oko to szaras trefa i bazar a jak się sprawdzisz to nie czekaj i załóz firme albo na poczatek zatrudnij sie na pół etatu u bazarnika ,płac za siebie sam zus,i handuj za jego zgoda i przyzwoleniem na jego straganie
To ja jestem ten od projektu z Gryfina :)
A wiec tak - bylem dzisiaj na naszym ryneczku i cos bardzo mnie zaszokowalo - mianowicie na jednej z udek byl napis "DO WYNAJECIA" - co w tym dziwnego? A to ze koszt miesieczny to 350 pln + oplata za prad. Na okazje trzeba trafic... Ale fakt faktem na fakture, wiec w koszty wlicze :) tylko ze nie duza powierzchnia... No i jestem z babką umowiony na wtorek, chce obejrzec i chyba wynajme. Bede tam prowadzil serwis komputerowy i skup (oraz sprzedaz) uzywanych (i nie tylko) czesci komputerowych. Wiele juz podrozowalem po Polsce i jeszcze nigdy nie widzialem serewisu na bazarku :) Moze zostane prekursorem :) No i do stracenia nie ma az tak duzo - lokal 350 (mysle ze babka zejdzie z ceny) + ZUS 270 z groszem + około 100 pln za telefony firmowe. To licze minimalny koszt miesiecznej dzialalnosci swojego biznesu na bazarze. A przy okazji jakies plytki, dysietki, gry komputerowe (te z nizszej polki bo takich nie oplaca sie sciagac z netu), tusze do drukarek itp. I do zadnych Niemiec nie musze jezdzic, i tak nie mialbym czym. Moze Niemcy przyjada do mnie?? kolowawa - co Ty sadzisz o tym pomysle?
|
|