Witam,
Chciałbym zainwestować 2000zł w wybrany fundusz na okres jednego miesiąca.
Myślałem o PZU Małych i Średnich ....
Co polecacie ?
|
2000zł na miesiąc |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Rekomendacje
Autor
Wiadomość
Witam,
Chciałbym zainwestować 2000zł w wybrany fundusz na okres jednego miesiąca. Myślałem o PZU Małych i Średnich .... Co polecacie ?
Fundusze to nie jest inwestycja na jeden miesiac szczegolnie przy kapitale jaki posiadasz.
Fundusze jak na razie idą konsekwentnie w górę. Nawet przez ostatni miesiąc bardzo mało spadków było.
według mnie nie będzie z tego kokosów ale to lepsze niż lokata czy leżenie na koncie (a jak na rzazie mało ryzykowne) Proponuję to co wszyscy - fundusze akcji właśnie PZU MiS Legg mason akcji Gtfi Akcji DWS MS (ale chyba nie przyjmują na razie kapitału)
No tak akcyjne, brawo! Tylko jak nagle "pójdzie" większa korekta i gość straci powiedzmy 30% (600zł) to już nie będzie tak wesoło.
Jeszcze jesli chodzi o fundusze to trzeba wziać pod uwagę prowizję. ponizej 5000zł wynosi ona 300zł. Majac 2000zł jest się juz na starcie 15% w plecy. Lepiej kupić akcję jednego przedsiebiorstwa lub (co juz będzie całokiwcie ryzykowne) kontrakt terminowy, przy obecej sytuacji poczekałbym na korektę i wszedł na kontrakt. Osobiscie mam częsć pieniedzy ulokowanych na funduszach ale to jest ponad 10.000zł także prowizja to zaledwie 3%...
wpłać na fundusz przez MultiBank lub Mbank - tam niema prowizji zadnej. Ja mam w Multibank wlasnie Legg Masona akcji i PZU MiS. Jesli chcesz wplacic tylko na mieciac to moze lepiej poczytaj troche o gieldzie i kup akcje kilku spółek dobrze rokujacych.
Dokładnie Gargamel ma rację. jak ktoś chce zarabiać to nie będzie kupował funduszy tam gdzie biorą takie prowizje tylko w jakichś rozsądnych bankach. Ja "bawie się" w fundusze i akcje w mbanku i nie mam takiego problemu.
A co do korekty to powiem tak. Jak się nie zaryzykuje to się nie zarobi. Jakby się tak każdy nadejściem korekty martwił to nie wielu graczy by pozostało.
No to zobacz co się działo na giełdzie wczoraj i co się dzieje dzisiaj. I tylko nie mów mi, że można wcześniej zrobić konwersje.
:) no dobra wiem, widzę, słyszę
Ale z takimi zjawiskami trzeba się liczyć. Jak chce się inwestować w fundusze, a w akcje tym bardziej. Poczekaj 2 może 3 tygodnie, giełda najprawdopodobniej wyjdzie na "zero". Jak pewnie wiesz to Szanghai spowodował te spadki a nie sytuacja ekonomiczna w kraju. Firmy prezentują dobre wyniki finansowe, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby znów ceny wzrosły (albo spadły, ale to nie z powodu polskich spółek). Ciężko powiedzieć ile straciłem, bo fundusze z przynajmniej jednodniowym "opóźnieniem" reagują na takie wydarzenia, ale właśnie Legg Mason i PZU MiS spadły bardzo nieznacznie, ale podkreślam jak na razie.
Zgadzam się!
Ale tu chodziło o inwestycję na czas jednego miesiąca a przez ten czas taki spadek jest ciężko odrobić.
Prawda, jak by tu nie spojrzeć to jest to inwestycja na dłuższy czas. Akurat w tym miesiącu miałby szansę stracić....
witam, posałeś na forum:
moje pytanie to: tez jestem w mbanku, czy wejscie w fundusz przez mbank, ma takie same skutki jakbym poszedl do przedstawicielstwa danego funduszu i chciał nabyc jednostki ? tez dostaje certyfikaty, dokumenty na to ze nabylem jednostki od tego przedstawicieltwa ? czy jednak ma to inny charakter ? zabradzo nie rozumiem jak to mozna przez mbank ? co fundusze upowaznily do tego mbank ? przepraszam za te moja chaotyczna wypowiedz ale jak Pan może proszę o odpowiedź, pozdrawiam Paweł
Szczerze mówiąc wszystkie fundusze i akcje kupowałem właśnie w ten sposób. Co do wcześniejszej wypowiedzi to prowizje są ale nieodczuwalne przy większych kwotach (>1000zł), w przeciwieństwie do podatku Belki.
jest to coś na kształt umowy. Stąd udogodnienie, że z rachunku w mBanku kupuje się bezpośrednio Fundusze (obsługa połączona z rachunkiem internetowym). W mbanku można kupić fundusze tylko (albo aż) 12 towarzystw FI (czyli ok 85 funduszy). po kilku dniach od zakupu dostaje się listownie potwierdzenie z konkretnego towarzystwa którego fundusz kupiliśmy nie mbanku mam nadzieje że nieco wyjaśniłem, ale proponuję jednak odwiedzić stronę domowa mbanku
okej, oto mi chyba chodzilo, dzięki :)
|
|