Dzięki unijnym dotacjom do 2013 r. ma powstać 100 tys. jednoosobowych firm. O pomoc będzie można się ubiegać prawdopodobnie już za kilka miesięcy
zobacz więcej
|
40 000 złotych dla nowych firm |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Dzięki unijnym dotacjom do 2013 r. ma powstać 100 tys. jednoosobowych firm. O pomoc będzie można się ubiegać prawdopodobnie już za kilka miesięcy
zobacz więcej
Od dość długiego czasu informowaliśmy o tym w Dotacjach ;-)
Kilka miesięcy to bardzo optymistyczny scenariusz. Moim zdaniem kasa dla odbiorców końcowych będzie dostępna za rok.
Wojtek biorąc pod uwagę moje województwo :-) to napewno za 2 lata :-) Ale tak poza tym to trochę mnie bawi fakt statystyk dotyczących ilości nowopowstałych JDG. Wystarczy jakiś "głupi" pomysł Sejmu i cały interes idzie w zapomnienie, więc byłbym bardzo ostrożny w pisaniu o ilości nowopowstałych firmach za środki z dotacji na lata 2007-2013.
Mnie tak zastanawia ile z tych 40k będzie można przeznaczyć na towar. Bo biuro to sobie urządzić można i za 10k, a co z reszta?
I co byście poradzili- brać 12k z UP w styczniu czy poczekać na te 40k?
Ja bym czekał.
Rafał - wyobraź sobie, że u Ciebie nabór do 6.2 rusza jeszcze w tym roku. Ja jednak nawet nie przymierzam się do złożenia wniosku ;-)
Tylko pytanie ile czekać... Mam lokal, ktory stoi pusty a i tak trzeba za niego co miesiac placic...
Mam pytanie w związku z tym programem wsparcia - który Urzad Pracy jest właściwy dla złożenia wniosku o dotacje:
- miejsca zamieszkania wnioskującego - miejsca zameldowania na pobyt stały (inne niż miejsce zamieszkania) - miejsca planowanego na prowadzenie działalności ? Pozdrawiam, Wojtek
W tym programie to jeszcze nie wiadomo :-)
Prawdopodobnie zameldowania ale od urzędu/irmy zależeć będzie co sobie zapisze we wniosku.
Dzięki za informacje.
Spodziewałem sie mimo wszystko że zamieszkania - wydawałoby się to bardziej naturalne. Tam gdzie rzeczywiscie mieszkam zamierzam prowadzic działalność, wiec tam tez stworze swoje miejsce pracy (a moze i kolejne), wiec to ten Urzad daja mi kase zrealizowalby cele programu. Zreszta art. 23 ustawy o swobodzie dzialalnosci gospodarczej mowi np. o wlasciwosci urzedu gminy dla celow rejestraci dzialalnosci w EDG odwolujac sie do pojecia "miejsca zamieszkania", czyli miejscowosci "w której przebywa przedsiębiorca z zamiarem stałego pobytu". Ale tak jak mowisz - poczekamy na zasady tego programu. Mam nadzieje ze bardziej doswiadczeni forumowicze (trzymajacy reke na pulsie) beda dzielili sie na biezaco nowymi informacjami o tym programie. A tak na marginesie - pytanie troche z innej beczki (ale zblizone), dotyczace generalnie takich dotacyjnych form wsparcia z PUP: Jezeli wsparcie ma dotyczyc osoby bezrobotnej (lub nawet nie majacej statusu bezrobotnego, ale niepracujacej), to jak oceniany bedzie jej projekt (pomysl na biznes), jezeli wspolmalzonek prowadzi juz taki sam biznes (jako jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza) ? Czy to nie budzi watpliwosci, ze kasa tak naprawde "idzie" na firme juz istniejaca ? Bo jak jeden z malzonkow dostanie to wsparcie, to drugi moze swoja firme zlikwidowac. Czy w ogole na etapie oceny projektu, komisja weryfikujaca biznes plan pyta o dzialalnosc wspolmalzonka ? czy to nikogo nie interesuje ? Bo kasa i tak musi przeciez byc wydana przez tego ze wspolmalzonkow, ktory dostanie dotacje (na jego firme). Moze ktos ma jakies doswiadczenia w tym temacie. Pozdrawiam, Wojtek
Do tej pory zawsze decydowało zameldowanie a nie "chęć" czy deklaracja. Przypuszczam, że tak samo będzie teraz.
A kto musi o tym wiedzieć? To po pierwsze. Po drugie nie ma podstawy prawnej aby tego zabronić.
Nikogo to tak naprawdę nie obchodzi.
Dzieki wielkie za jednoznaczne odpowiedzi
pozdrawiam, Wojtek
a jak bede chcial otworzyc Pub, wynajac pomieszczenie to tez dostane dofinansowanie?
albo odkupic od kogos istniejacy juz Pub? prosze o odpowiedz
Nie rozumiem Wojtku o czym piszesz. Nie składał byś wniosku jako BO czy jako BD? Możesz to poprzeć kilkoma argumentami? :-) Coś Cię zniechęciło? Wydaje mi się po kontekście tej wypowiedzi, że raczej tak. Obstawiam, że jest to UM w Łodzi :-)
Ale na co te dofinansowanie? Określ. Na wynajęcie czy na zakup? jeśli napiszesz dobry BP to pewnie bez kłopotu je otrzymasz. Oczywiście nie możesz wziąć 40 tys na opłatę wynajmu :-). Ale weźmiesz kasę np na urządzenie lokalu, zakup sprzętu etc i do dzieła.
Dzieki za odpowiedz
Chodzi mi o to, ze czesto ludzie daja ogloszenie ze odsprzedadza istniejacy Pb powiedzmy za 25tys zl, ale lokal oni tez wynajmuja, sprzedaja tylko zawartosc Pubu, caly sprzet no i to ze juz jest powiedzmy rozleklamowany, istnieje kilka lat, ma stalych klientow. Wtedy jest mi potrzebna gotowka na odkupienie, ewentualnie jakis remont, zmiany sprzetu, czy na takie odkupienie Pubu, bez budynku ( lokal bedzie dalej dzierzawiony) dostane kredyt? Nie wiem czu UP. ktory daje okolo 12tys na start by mi dal?
Dotacje na takie coś dostaniesz. Musisz się określić. Wyżej piszesz, że chciałbyś dotację a teraz że kredyt.
Dotacje na taki zakup dostaniesz. Poprostu w BP napiszesz, że kupisz używane: sprzęty, wyposażenie meblowe etc. Do tego dokupisz sobie coś co pozwoli rozwinąć DG i wszystko jest ok. Lepiej poczekać do przyszłego roku na działanie 6.2. PO KL
|
|