"forumowicz" napisał:
znalazłem niedawno taki nowotworzony projekt Funduszu Wspierania Oświaty na stronie http://www.blizej-szkoly.pl . W dziale współpraca przedstawiają oni bardzo ciekawą propozycję, w sam raz na moją kieszeń
Faktycznie ich ofeta wygląda ciekawie. Zwłaszcza, że propozycja dla szkół dotyczy całych pakietów oprogramowania i sprzętu komputerowego. Zadzwoniłem do nich i mam parę informacji o samym programie dziennikBS. Jego najistotniejszą zaletą jest to, że nie zmusza nauczycieli do prowadzenia dziennika lekcyjnego w tym programie (co wielu tu piszących poruszało jako największe ryzyko niepowodzenia pomysłu). Można go wykorzystać jedynie do przekazywania via SMS komunikatów/wiadomości do jednego rodzica lub dowolnej grupy. Odpada więć problem niechęci nauczycieli do regularnego wklepywania danych. Jak nauczyciel, wychowawca, czy dyrektor będzie chciał przesłać wiadomość to może to zrobić kiedy chce i nikt go do tego nie zmusza. Jest to dodatkowe narzędzie do ułatwienia sobie pracy. Zamiast dzwonić do rodziców, wpisywać uwagi do idzienniczka itp. siada do kompa wpisuje wiadomości, a rodzice po chwoli odbierają je w swoich telefonach. Oczywiście jak szkoła chce przekazywać rodzicom pełne dane z dziennika to może to wprowadzić, tylko wtedy trzeba to robić systematycznie.
Myślę, że ich pomysł realizacji tego tematu ma duże szanse na powodzenie i mocno myślę nad wejściem w ten biznes. W końcu 5 koła to nie duże ryzyko. Wystarczy pozyskać chociaż kilka szkół i co miesiąc wpadnie do kieszeni niezła sumka, bez wychodzenia z chaty. Moje województwo jest jeszcze wolne więc chyba zaryzykuję i zarezerwuję je sobie.
Co o tym myślicie?
CZekam na uwagi, spostrzeżenia i zagrożenia jakie mogą się tu pojawić.
PS. "forumowicz" podaj mi na PW namiary to pogadamy.