|
500 tys zl co sadzicie o tym pomysle? |
500 tys zl co sadzicie o tym pomysle?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam odlozone ok 200 tys zl i zamierzam wziac 300 - 400 tys zl kredytu na otworzenie dzialalnosci lub na firme /ojca/. Moim pomyslem jest otworzenie domu weselnego. Dodam ze w sumie tej musi sie znajdowac zakup dzialki i postawienie budynku oraz kompletne wyszykowanie i wykonczenie. Miasto ok 30 tys ludzi i ok 3 liczacych sie domow weselnych /w kazdym zapisy na ok rok wczesniej/ Prosze o opinie lub moze pomysl na cos innego.
Pomysl wdg mnie bardzo dobry, ale wiedz ze dzialki tanio nie kupisz a potrzebujesz spory plac (co prawda nie wiem jakie sa ceny ziemi w twoim miescie) dzialke licz okolo 3 tys m2. Sama sala to nie wszystko musisz miec tez parking plus ogrod ktory latem bedzie przyciagal klientow. Co do budynku podpowiem ci to co mi powiedzial ktos kto siedzi w tym interesie ponad 20 lat, najlepiej jest zaczynac od 2 sal, jedna duza na ok. 200 osob i druga mala na 100 osob, zwiekszy to twoje dochody juz na samym poczatku, moze to byc 1 duzy budynek z kuchnia po srodku ( ja tak myslalem zrobic) sam wyglad budynku tez jest bardzo wazny musisz go ciekawie wykonczyc, ludzie tez zwracaja na to uwage. Co do kosztow dodaj jeszcze ze wyposazenie kuchni w nowoczesny sprzet to koszt ok. 50 tys zl (uwierz mi jest to niezbedne i bardzo ulatwia prace) wystroj sali musi byc ciekawy i odbiegajacy od reszty sal w twoim miescie, tez nie jest to takie tanie. Krzesla- potrzebne ci bedzie minimum 200 krzesel (zakladajac ze pozostaniesz przy jednej duzej sali) koszt 1 krzesla to ok. 150-200 zl nie moga byc to zwykle plastikowe krzesla bo ludzie cie wysmieja a to juz nastepne 40 tys. Stoly tez troche kosztuja... Co do samego biznesu powiem ci tak:1. Jesli zrobisz to madrze i z glowa to ludzie napewno do ciebie przyjda nawet jesli bedziesz mial troche wyzsze ceny niz inni, slub jest raz w zyciu i kazdy chce zrobic jak najlepsze wrazenie na gosciach 2. Nie bedziesz zyl z samych wesel , w gre wchodza jeszcze imprezy okolicznosciowe,sylwester, komunie, imprezy firmowe, konferencje itp itd... jest tego naprawde sporo(ponoc w maju w okresie komuni zarabia sie krocie). Mysle ze na poczatek tyle informacji powinno ci wystarczyc jesli chcesz wiedziec wiecej szczegolow to pisz chetnie ci odpowiem i pomoge
Co do pomyslu z dwoma salami to nie bardzo kojarze po co? 2 imprezy na raz? 2 wesela nie da rady za duzo. wesele + komunia /komunie sa w niedziele/, wesele + imprezy firmowe lub konferencje odpada z 2 wzgledow; jeden to ze tego sie nie da polaczyc drugi ze w tym miesicie jest duuuuzy hotel ***. Wiec firmy raczej wala tam. Ale pomysl dobry z tym ze ja myslalem zeby byla oddzielna sala na jakis maly pabik restauracja. kuchnia by byla sprzet by byl pare stolikow i by tojakos wyszlo. Co do samej dzialki to mysle zeby kupic zaraz kolo miasta /w promieniu 5km/ dzialke 2h. Byla to by dzialka rolna na ktorej mozna sie budowac /podobnood 2h w gore mozna/ a ziemia rolna jest tania za 30 tys kupie. Co do sprzetu w kuchni to liczylem nawet wiecej niz podales /50 tys/. Oczywiscie z chlodnia lodowkami zmywarkami i ze wszytskim liczylem ok 100tys. Na sam budynek mysle ze 300tys wystarczy. A stoly i krzesla tu sie zgadzam to spory wydatek. Ale mysle ze sie zmieszcze. Co do imprez to jak najbardziej wesela komunie sylwester itd i z tego co robilm rozeznanie to bylo by sporo "zainteresowanych". Jak pisalem zapisy na rok z gory na wesela. CZekam na jakies podpowiedzi. :D
w miescie gdzie mieszkam jeden pan ma 4 sale z tego jedna z wielkim zapleczem kuchennym a na reszte dowozi jedzenie na zasadzie cateringu i bez wiekszego problemu obsluguje 3-4 imprezy w weekend, wszystko jest do zrobienia, ale nie namawiam a z czasem jak interes wypali zawsze mozna rozwinac skrzydla :). Co do dzialki to fakt dzialke rolna mozna nabyc za grosze, tylko zeby nie bylo problemow z dociagnieciem mediow no i dojazd asfaltowy, nie musi to byc przy trasie wylotowej czy cos takiego, ale dojazd asfaltowy to koniecznosc. Wazna tez jest dobra akustyka sali i miejsce na orkiestre, najlepiej wziasc kogos kto sie tym zajmuje i napewno doradzi co i jak zrobic. Trzeba tez przygotowac zroznicowane menu na kazdy portfel najlepiej zrobic z 4-5 stalych opcji menu. Proponuje zajrzec na to forum dla nowozencow http://www.forum.wesele-lodz.pl/ doskonale mozna sie zorjentowac czego ludzie szukaja co im sie podoba a co nie no i proponuje sie przyjzec takim sala w internecie, mozna cos sciagnac podpatrzec zawsze troche latwiej. Jako ciekawostke podam ze z jednego wesela na 200 osob mozna wyciagnac 10 tys zl na czysto i nie jest to bajka tylko slowa czlowieka ktory sie tym zajmuje. Pamietaj jeszcze ze ludzie musza dobrze pojesc i popic nie szczedz na to pieniedzy wtedy napewno do ciebie wroca i poleca cie innym. Pozdrawiam
Co do zyskow to wedlu moich "oszczednych" obliczen przy splacie kredytu jak mowilem ok 300-400 tys, czyli rata ok 3000-4000 na 20 lat i po oliczeniu kosztow uzyskania przychodu, tzn jedzenie, napoje, pracownicy, podatek, ZUS, itd., mozna bez problemu jeszcze spokojnie ok 5000zl zarobic. Niewiem czy to malo czy duzo zwazywszy na ryzyko /kredyt/. Ale mysle ze tak. Powtarzam ze sa to "ostrozne" rachunki. Mala prosba: jezeli masz dobrego znajmoego ktory w tym siedzi moze mogl bys sie dowiedziec mniej wiecej koszty jedzenia i napoii /tzn same produkty w przeliczeniu na np. 100 osob/. Z gory dzieki. Co do dzialki rolnej to jestem w tym szczesliwym poozeniu ze prawdopodobnie byla by ona zaraz przy drodze i to dosc duzej wiec z asfaltem :lol: nie ma problemu. CZekam na podpowiedzi.
nie wiem jak sie z kasa wyrobie ale myslalem rowniez zeby kupic limuzyne. spokojnie mozna taka sprowadzic z europy zach. ponizej 80tys. Ludzie w tych czasach ida na latwizne. A tak przyciagalo by to ludzi i na siebie zarabialo dodatkowo.
myślę ze nawet mając konkurencję w postaci dużego hotelu pożna się pokusić na organizowanie imprez integracyjnych wystarczy trochę pomysłowości w organizowaniu czasu teraz modne są wyjazdy w których pracownicy integrują sie poprzez sporty ,wycieczki ,gry jeśli okolica jest ciekawa lub blisko ciekawej okolicy wystarczy odrobina fantazjii może trochę bardziej należałoby postawić na prostotę lub wręcz nieco ekstremalne warunki ludzie lubią się sprawdzać albo wręcz czasem wyładować ,czymś musi sie Pan wyróżnić a ludzie będą masowo przyjeżdzać i polecać innym
[/code]
też myślałem o budowie domu weselnego, ale to dość duża=kosztowna inewstycja, chyba nie mam na tyle odwagi żeby się za to zabrać!
co do limuzyny to odradzam! zdecydowanie bardziej polecam jakieś stylowe samochody typu cadilac itp. ponieważ u nas tj. w stanach nie ma 4 swiadków i wystarczy krotszy a i tanszy samochod a rownie atrakcyjny jak limuzyna a pozatym limuzyny są już zbyt oklepane - takie jest moje zdanie
mam lepszy,500 i zysk minimum 50.000-80.000 na miesiac
Karl jakies szczeguliki??
dom weselny to dobry biznes pod warunkiem że będzie do"dobry" dom weselny.
Ale: dom jednorodzinny to koszt ok. 350 tyś. a co dopiero dom weselny kto da ci pożyczkę 300 tyś.
Źle się obudziłem, więc do wszystkiego nastawiony jestem sceptycznie. Dom weselny? 20lat spłaty? A jak wejdzie w mode brać sluby via internet? Pomysl: teraz masz 20-25 lat, za 20 lat ta skjorupa bedzie Twoja. Nie boisz sie, że od 10. lat bedzie juz obrastała pajeczyna? Nie lepszy bardziej mobilny, łatwy do "przestawienia"biznes? Domy weselne to juz staroc. Weszlismu do Unii. Pomysl raczej o "wycieczkach weselnych" do Wenecji!
nie ryzykowalbym z tym domem weselnym
przy tych obliczeniach 5000 zysku z takim kredytem i wkladem wlasnym, pomyslalbym o czyms innym mam pomysly w razie zainteresowania zycze jednak szczescia pozdrawiam
dom weselny to duza inwestycja ale na pewno oplacalna. jeszcze nie widzialem zeby dom weselny zamknal swoje podwoje.
moim zdaniema duzo trzeba wlozyc a za malo wyciagnac,ale jesli mowisz ze na rok do przodu zapisy to moze biznes slabo dochodowy ale przynajmniej pewny warto by sie i nad tym zastanowic.
Sprawdź również podobne tematy:
- Co sadzicie o tym pomysle ?
- Co sądzicie o moim pomyśle? - Co myslicie o tym pomysle - Co myślicie o mioim pomyśle - Co myślicie o moim pomyśle - Prosze o pomoc w pomyśle na założenie Firmy - Pomoc w pomyśle na sprzedaż produktu. Inwestron poszukiwany - Prosze o pomysl na nazwe strony , i opinie o pomysle - Na jakie dotacje można liczyć przy konkretnym pomyśle? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|