Witam posiadam 500tys i chcę w styczniu zainwestować w jednostki funduszu,czas jaki sobie daje to 3lata.Moje pytanie jest takie-
Jaki fundusz wybrać?
Czy wybrać kilka np 5 po 100tys?
Czy należy się obawiać straty gdy będą to fundusze akcyjne?
|
500tys jaki,jakie fundusze |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Witam posiadam 500tys i chcę w styczniu zainwestować w jednostki funduszu,czas jaki sobie daje to 3lata.Moje pytanie jest takie-
Jaki fundusz wybrać? Czy wybrać kilka np 5 po 100tys? Czy należy się obawiać straty gdy będą to fundusze akcyjne?
1. na pytanie jaki fundusz musisz odpowiedzieć sobie sam - musi to być zgodne z Twoimi zapatrywaniami na ryzyko
2. przy takich środkach lepiej wybrać kilka - przemyśl także samodzielne zainwestowanie części środków na giełdzie (z zabezpieczeniem krótkimi pozycjami oczywiście) 3. tak, należy się obawiać - ponosisz ryzyko pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments
1/ W takim horyzoncie czasowym nie wkładałbym pieniędzy w fundusze inwestycyjne, a tym bardziej akcyjne, bo: - fundusze akcyjne sprawdzają się dla zysków w dużo dłuższych okresach inwestycyjnych (prawdopodobnie tręd długoterminowy utrzyma się jako wzrostowy); - tak, jak było przed lipcem/sierpniem 2007 (takie zyski), może jeszcz długo nie być; - fundusze przynoszą zysk podobnie jak akcje, tj. gdy ich wskaźniki rosną, a tak, jak narazie, może jeszcze przez jakiś czas nie być. 2/ Z takimi pieniędzmi i takim okresem trwania inwestycji przymierzyłbym się jedynie do jakiegoś produktu strukturyzowanego, w którym zyski bazują na indeksach zagranicznych i nie są uzaleznione od kierunku ich podążania, a takie mozliwości dają instrumenty pochodne, jakimi podparte są inwestycje strukturyzowane, nie mówiąc już o gwarancjach zwrotu kapitału i potencjalnie nieograniczonej stopie zysku. Przykład symulacji prawdopodobnego zysku w strukturyzowanym produkcie inwestycyjnym Allianz Bonus, to przy założeniach: - jednorazowa wpłata: 500,000 zł - okres trwania inwest.: 4 lata, - ostrożnie prognozowana stopa zwrotu w skali roku: 10% (kapitalizacja półroczna), a to daje po 4 latach ok. 739,000 zł, z czego zysk netto wychodzi na poziomie 239,000 zł (a może być jeszcze więcej - temu służy odpowiednio dobrany koszyk indeksów i dobór instrumentów inwest.) Subskrypcja na produkt Allianz Bonus kończy się co prawda 9.11.2007, ale najprawdopodobniej na przełomie roku 2007/2008 (grudzień/styczeń) pojawi się podobny inny zamknięty produkt. Warto się dowiadywać... UWAGA: Oczywiście nikt, ani przy funduszach inwestycyjnych, ani w produktach strukturyzowanych, nie jest w stanie na 100% zagwarantować jakiegokolwiek zysku, nie mówiąc już w ogóle o jakimś konkretnym poziomie. Pozdrawiam
Polecam produkty typu Unit-Link ze składką jednorazową, są tego typu produkty już na 2-3 lata, produkty te charakteryzują się tym że klient ma dostęp do najlepszych funduszy inwestycyjnych z różnych TFI, czyli może pan zainwestować w fundusze akcyjne a w momencie zmiany koniunktury na giełdzie zrobić bezpłatną konwersję środków do bezpieczniejszych funduszy rynku pieniężnego, po za tym może pan tą kwotę podzielić nawet na 10 części i każde 10% zainwestować w inny fundusz, co znacznie zmniejsza ryzyko, ale w pewnych sytuacjach może też ograniczyć zysk. Jestem doradcą finansowym z największej na rynku firmy, jeżeli jest pan z Warszawy lub okolic mogę zaproponować spotkanie na którym przeprowadzę fachową analizę finansową na podstawie której wybierzemy najbardziej dopasowany do pana sytuacji i oczekiwań produkt.
Grzegorz Dębiec 600-391-301 grzegorz_debiec@o2.pl
|
|