|
90 tys zł. |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam. Posiadam gotówkę w wysokosci 90.000zł i mam pytanie do Was bo sie kompletnie nie znam : chciałbym wejsć w fundusze inwestycyjne, czy teraz jest dobry na to okres i jakie to mają byc fundusze, moze byc np arka ? Czy moze jakieś inne? Jestem w stanie zapomnieć o tych pieniązkach na conajmniej trzy lata. Prosze o rady jak mam podzielic tą kase tzn ile na fundusze akcji czyli agresywne a ile na stabilnego wzrostu i czy wogóle warto? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
W obecnej chwili gielda czeka na glebsza korekte ktora moim zdaniem nadejdzie po niedzieli, warto wiec poczekac troche z inwestycja w fundusze inwestujace w akcje. Gdy wig20 spadnie do okolo 3000 ptk wtedy warto bedzie kupic jednostki w fi.
jeżeli chcez to zainwestować, to nie w jeden fundusz, tylko najlepiej kilka, aby obniżyć ryzyko...
Dziękuje za podpowiedzi ale prosiłbym o jakieś przykłady rozbicia tej kwoty na rózne fundusze. Nie zależy mi na szybkim zysku bo wiem że nie ma czegoś takiego jeśli chodzi o fundusze inwest.Myślę że trzy lata to taki okres minimalny. Pozdrawiam i czekam na przykłady.
Jezeli chcesz zainwestowac na min 3 lata duzo lepszym wyborem beda akcje. Wiele razy to pisalem ze jestem sceptycznie nastawiony do funduszy. Wynika to z prostej przyczyny. W zeszlym roku nawet przecietni inwestorzy uzyskali 100% zysk z portfela. Ile zarobily w tym okresie fundusze mozna sprawdzic samemu. Oczywsicie czesc pieniedzy mozna ulokowac w fundusz ale 100% portfela w funduszach to przesada.
Tak, tylko jak mam zainwestować w akcje jak się na tym kompletnie nie znam? Mam skorzystać z usług biura maklerskiego?
Jeszcze jedno pytanko: a co myślicie o funduszach nieruchomosci np arka lub te w bph? Chyba ryzyko mniejsze?
O jakich funduszach nieruchomości w BPH mówisz? Czyżby 3 ZYSK? Jeśli tak, odradzam. Jest to zamrożenie kapitału na 4 lata i zysk ogólny ok. 55% i to oczywiście nie jest gwarantowane. Ja ze swojej strony radziłbym zajrzeć do literatury fachowej na temat giełdy i inwestowania, a już ta Twoja znikoma, jak stwierdziłeś, wiedza, "podrośnie". Na forum jest spis książek na ten temat.
Pozdrawiam, LB
|
|