|
A jak to jest z podatkiem VAT? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Czy bedac na ryczałcie tez musze rozliczac sie z VAT? Przekrocze na pewno 20tys zl w ciagu roku, wiec musze miec kase fiskalna. Ale nie mam pojecia co dalej - jak rozliczam VAT? Tez co miesiac tak jak podatek dochodowy? Jak to sie liczy? Jak sie wykazuje?
Co miesiąc skladasz deklaracje VAT 7. Obliczasz tam vat nalezny - czyli ten z Twojego przychodu. Potem wpisujesz vat naliczony, czyli ten z kosztów. Następnie od naleznego odejmujesz naliczony i jesli wyjdzie ci na + to tą kwotę masz do zapłaty do US.
Jesli wyjdzie ci an - to tą kwotę US zwróci ci na konto. O ile pamiętam to trzeba przekroczyć 10 000euro w danym roku żeby obowiązkowo stać się podatnikiem vat. Ale mozna tez odrazu sie zarejestrowac jako vatowiec. Jest to korzystne kiedy ma się vat do zwrotu.
to mozeponownie ja sie wypowiem.
1. Z tego co wiem to 40 tys jest progiem od jakiego trzeba miec kase fiskalna 2. To czy musisz być VAtowcem czy nie zależy od tego co robisz choć na większość działalności musisz 3. Z Vatu rozliczasz się miesięcznie, niezależnie od formy opodatkowania 4. Oprócz wpłat do US musisz co miesiąc składać deklaracje 5. Termin wpłaty i złożenia deklaracji to do 25 następnego miesiąca. 6. Złożenie deklaracji w terminie jest tak samoważne a w niektórych US ważniejsze niż wpłata 7. Nawet jeżeli nic nie zarobisz i tak musisz złożyć deklarację. Nie jestem specjalista w podatkach, tak jak juz pisalem mam od tego księgową i czytając woje posty JP radzę też skorzystać z usług księgowej. Wydaje mi się, żenie masz o opodatkowaniu zielonego pojęcia. Wiem można się wszystkiego nauczyć. Pytanie tylko czy nauka nie będzie cię drożej kosztować niż wynajęcie księgowej (ewentualne kary). Np. ostatnio kolega zapłącił 100 zł mandatu za spóźnione złożenie deklaracji VAT. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem Pozdrawiam
nie zgadzam się: kwota na kasę to 20tys w pierwszym roku i 40tys w drugim z wyjątkiem sklepu internetowego tam na kasę trzeba wejść przy pierwszej sprzedaży dla tzw konsumenta czuyli osoby fizycznej. Natomiast co do VAT to jest to osiagnięcie sprzdaży ok 40 tys. PLN a dokładnie 10tys € wg kursu z 30 września roku ubiegłego Pozdrawiam
można wiedzieć na jakiej postawie zostało to napisane że w sklepie internetowym musi być kasa fiskalna od samego początku? Czy to aby na 100% pewna informacja?
Oskar
Te 20 tys dotyczy obrotu, czy tylko przychodu/dochodu? ze sprzedaży towarów/usług? I chyba jest jeszcze tak że się to liczy proporcjonalnie do miesiąca rozpoczęcia działalności? Pozdrawiam :)
Potwierdzam tę informacje narazie jest 5:3 że od 20 tys
20 000zł w pierwszym roku sprzedaży detalicznej, w nastepnych latach jest to 40 000zł.
Oskar: to że 20tys przychodu w 1 roku to wiem i się zgadzam moje pytanie dotyczyło konieczności posiadania w sklepie internetowym kasy fiskalnej od samego początku...
właśnie się nad tym pracuję bo mam sprzeczne opinie i to z US
|
|