Czy lokaty internetowe się opłacają? Jaka lokata jest najkorzystniejsza??
Proszę o jakieś rady.
|
A jak wygląda rynek lokat?? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Czy lokaty internetowe się opłacają? Jaka lokata jest najkorzystniejsza??
Proszę o jakieś rady.
Lokaty są bez sensu, jak to mówi reklama.
Słuchajcie reklam to daleko zajdziecie... Zauważyłem że ostatnio KAŻDY jest specjalistą od inwestowania - mówi "fundusz" albo "eMakler" i sądzi że jest taki zdolny. Nie ma zysku bez ryzyka... a przy obecnych niskich stopach procentowych otwieranie lokat o ZMIENNEJ stopie nie jest takie głupie... To co Pan sądzi na temat lokaty Banku BISE?? ostatnio przeczytałam na "finanseosobiste.pl" artykuł i wygląda dość ciekawie!
Jeśli pytanie było do mnie to odpowiadam: to zależy od Ciebie. 6% to sporo jak na loketę nie dla vipa. Jeśli masz zachowawczy stosunek do ryzyka i wolisz pieniądze lokować (odkładać) niż inwestować to dobry pomysł dla Ciebie. Ja mam nieco inne podejście do ryzyka więc wolę obracać na giełdzie i wyciągać tyle czasami jendnego dnia (vide: dzisiaj Elektrim), ale płacę za to ryzykiem, nerwami i dużą ilością czasu poświęcaną na analizy.
Także nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi "dobrze" lub "źle"...:) pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments
Oczywisty wniosek jaki jest do wyciagnięcia jest taki, że płynność BISE się zmniejszyła i BISE potrzebuje pięniędzy na lokatach, by zwiększyć akcję kredytową. Kilka mniejszych banków już zwiększyło oprocentowanie roczne lokat do poziomu 5,75-6,00%. Prawo popytu i podaży. Należy oczekiwać, że wieksze banki przed końcem roku również zwiększą oprocentowanie lokat. Gdyby skłonność do zakładania lokat nie wzrosła w wystarczającym stopniu należy oczekiwać wzrostu oprocentowania kredytów. Być może banki zaczną sprzedawać kupione obligacje, ale na większą skalę nie jest to prawdopodobne, bo spadłyby ceny obligacji. Banki maja teoretycznie mozliwość zaciągnięcia zagranicznych kredytów walutowych, ale przy kursie mocnej złotówki jest to ryzykowne na większą skalę, choć na pewno początkowo złotówka mogłaby zyskać na wartości. Istotna sprawa będzie to, czy deficyt budżetowy oraz obsługa zadłużenia zagranicznego Polski będą sfinansowane kredytami złotówkowymi, czy walutowymi.
|
|