Witam serdecznie! Korzystam z forum już od pewnego czasu, jednak do tej pory jedynie biernie. Teraz jednak przyszła pora na zwrócenie się do Szanownych użytkowników z własnymi pytaniami:) Mam ich kilka, związane są z procesem rejestracji firmy. Na forum znajdują się posty dotyczące częściowo interesujących mnie zagadnień ale żadnych, które by mi je całkowicie objaśniły. Przede wszystkim chodzi o kwestię siedziby firmy. We wniosku Rg-1 widnieją pytania o adres zamieszkania os. fizyczej, adres do korespondencji i siedzibę firmy. Mieszkam i zamierzam prowadzić działalność w innym mieście, niż jestem zameldowany. Wobec tego:
1. czy jako adres zamieszkania mam wpisać adres zameldowania a jako korespondencyjny adres faktycznego zamieszkania czy może mój adres zameldowania w przypadku tego formularza nie ma żadnego znaczenia? (sprawa jest prostsza w przypadku formularza o nadanie NIPu ponieważ tam oddzielnie wymieniony jest adres zameldowania, zamieszkania-utożsamiany z korespondencyjnym i prowadzenia działalności)
2. rozumiem, że jako adres prowadzenia działalności/siedziby firmy powinienem wybrać adres sklepu, nawet w przypadku gdybym nie miał tam nawet komputera itp a wszelkie formalności związane z prowadzeniem firmy chciał załatwiać w mieszkaniu - wystarczy wtedy jako miejsce przechowywania dokumentów podać adres zamieszkania i w związku z tym nie muszę mieszać do tego wynajmowanego mieszkania i przede wszystkim jego właściciela? proszę mnie upewnić lub poprawić jeśli coś się nie zgadza:)
3. trzecie i najważniejsze moje pytanie, na odpowiedź na które zależy mi najbardziej: na sklep potrzebuję lokalu, żeby go wynająć potrzebne są dane mojej firmy (chyba, że jestem w błędzie, uczciwie przyznaję się, że takiej umowy dotąd nie podpisywałem), natomiast żeby uzyskać je w urzędach w procesie rejestracji potrzebuję adresu siedziby czyli w tym przypadku wynajmowanego lokalu. Jak wybrnąć z tej sytuacji? czy można złożyć niepełne dokumenty tzn tymczasowo bez adresu, dostać mimo to wszystkie dane a potem dopisać ewentualnie adres siedziby?
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie na ten temat, o których mogę nie zdawać sobie sprawy. w przypadku innych pytań z pewnością Was jeszcze zaniepokoję:) pozdrawiam