Hej
Musisz mieć Licencję Pracownika Ochrony Fizycznej Osób i Mienia, lub Licencje Pracownika Ochrony Technicznej Osób i Mienia, to zależy czy będziesz ochraniał własnym lub kogoś karkiem czy też będziesz zakładał, konserwował, dbał o urządzenia takie jak alarmy itd.
Ogólnie możesz je zdobyć w szkołach Policealnych lub na kursach (to drugie wyjście to jak chcesz szybko i taniej, to pierwsze odradzam już w tym okresie w jakim się znajdujemy, gdyż może to być niepotrzebna strata kasy i czasu)
Ogólnie odradzam jednak, ponieważ:
- Agencji jest już jak grzybów po deszczu
- Bardzo często trzeba mieć znajomości, żeby coś zdziałać (połowa w zarządach to dawne służby i specjalne i inne) :)
- musisz płacić głodowe stawki pracownikom, jeśli chcesz utrzymać się na rynku i wygrać jakieś przetargi lub usługe
- prawie każdy dzisiaj może mieć taką licencję, tak więc o dobrych ludzi trudno
W celu potwierdzenia przeczytaj sobie artykuł z któregoś numeru tygodnika Ozon, gdzie okładka tytułowa "Karki biją, Dziadki kradną" traktuje właśnie o kondycji polskiej ochrony.
Ja sam mam taką licencję i już dawno dałem sobie z tym spokój, ale do odważnych świat należy. Będziesz tej odwagi potrzebował
Pzdr
[ Dodano: Pon Lip 31, 2006 10:12 pm ]
P. S.
- Oczywiście te licencje to muszą być drugiego stopnia, nie pierwszego.
- Przepraszam, że pisałem do Ciebie jak do faceta, gdyż zauważyłem, iż jesteś Madame :)
- Myślę, że w końcu nadejdzie czas na droższe usługi ochrony, ale ze znakomicie wyszkolonymi ludźmi (niektóre tak działają i chyba całkiem dobrze im idzie), ale na to potrzeba jeszcze czasu i świadomości ludzi, a nie tylko zapewnienia sobie jak najtaćńszych usług, żeby w razie czego jak coś się stanie pokazać iż ochrona była i otrzymać ubezpieczenie
- Moim zdaniem policja powinna się wziąć za sprawdzenie tego wszystkiego, to połowa firm okazałaby się do zlikwidowania, no ale coż, wiesz w jakim kraju żyjemy
Cześć