|
Agencja celna |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam. Prosze Was o porade. Poszukuje jakiejs taniej i dobrej agencji celnej majacej oddzial w porcie w Gdyni, gdzie dostane towar. Mozecie zos zaproponowac?
Najlepiej sprawdzić to na stronach różnych agencji celnych. Ceny raczej będą podobne. Z większych firm, które raczej tam bedą to: Pekaes Multispedytor, Jas Fbg, Hartwig. Ale to na pewno nie wszystkie.
Tak też zrobilem. Masz jakies doswiadczenia w tej kwestii?
He he
Jestem agentem celnym :mrgreen: Ale nie pracowałem w żadnej z podanych firm. W tej chwili pracuję w prywatnej firmie jako specjalista ds. odpraw celnych. Dodatkowo zajmuję się też importem z Chin. Wracając do tematu. Wszystko zależy co Cię interesuje. Czy chcesz towar dopuszczać do obrotu w Gdyni, czy chcesz odprawę zrobić u siebie w oddziale, a w Gdyni tylko byłaby odprawa w procedurze tranzytu. My odprawiamy towar u siebie i nawet nie orientuję się teraz, czy w Gdyni można odprawiać towar w procedurze dopuszczenia do obrotu. Jeszcze jakiś czas temu były w niektórych oddziałach granicznych takie ograniczenia. Musisz zorientować się, ile kosztuje każdy rodzaj odprawy. Ceny będą raczej podobne. Róznice mogą wynikać z róznego naliczania stawki za zabezpieczenie celne. Jedni na przykład biorą procent od ewentualnych należności, a inni mogą brać określoną kwotę. Właśnie w takich niuansach są różnice. Tak, że towar droższy opłaca się bardziej u jednych, a tańszy u innych. Jednak ja polecam przeanalizowanie tych stawek pod kątem dłuższego okresu czasu, bo zmiana agencji zawsze trochę trwa i wiąże się z jakimiś tam kosztami. Chociaż czasem trzeba zmienić, ale to już inny temat. Pozostaje jeszcze problem przewiezienia towaru. Czy sam go będziesz odbierał, czy zlecisz jakiejś firmie. Jeśli to drugie, to dobrze, jeśli ta firma jest też agencją celną. Wszystko załatwia się za jednym razem i usługi są na jednej fakturze. To tak z grubsza :grin:
Dzieki za pelna informacje :D Ta przesylke mam zalatwiona, ale nie wykluczam innych, wiec w razie czego odezwe sie do ciebie pod katem ew wspolpracy jesli nie masz nic przeciwko :), ale nic nie obiecuje ;) Pozdrawiam :)
|
|