Agencja graficzna.
Jako nowicjusz na forum Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Jestem absolwentem wydziału administracji, jednej z prywatnych uczelni. Kończę teraz studia podyplomowe na kierunku komunikacji społecznej i public relations. Posiadam zdolności organizacyjne oraz myślę wystarczająca praktykę.
Jeżeli chodzi o firmę - Z mojej strony kwestie organizacyjne oraz wszystko związane z poprawnym działaniem firmy ( pozyskiwanie klienta, utrzymywanie współpracy itp.) Moja partnerka, studentka ASP, odpowiedzialna będzie za wykonawstwo (nasza współpraca na zasadzie spółki)
Mieszkamy w 600 tys. mieście i właśnie tutaj chcielibyśmy prowadzić swoja podstawową działalność.
Naszym pomysłem na biznes, jest agencja graficzna, projektowe „pogotowie graficzne” (np. kartki, plakaty, bajki ilustracje reklamy zaproszenia; wykonawstwo komputerowe a także manualne jak zdobienie ścian itp) wystrój wnętrz użyteczności prywatnej i publicznej. Siedziba na początek mieszkanie. Dostęp do telefonu i Internetu bezproblemowe. Do niezbędnego sprzętu także.
Kontakty nasze z potencjalnymi klientami już są. Współpraca z nimi teraz przebiegała na zasadzie umowy o dzieło, umowy zlecenia. Partnerka z powodzeniem wykonuje ilustracje i obrazki dla jednego z dużych wydawnictw dla naszych pociech do gazety, oraz jej najnowszy projekt będzie zdobił jedna z dużych galerii handlowych w naszym mieście już na te święta wielkanocne. Teraz już chcielibyśmy kontynuować współprace ale już jako firma, plus oczywiście nowi klienci :) Jeżeli chodzi o konkurencje, oczywiście w takim dużym mieście jest, ale jak widać sama do nas przychodzi po pomoc przy poszczególnych projektach.
Mam kilka pytań, w zasadzie to zastanawiam się czy zakładać i później starać się o poszczególne dotacje, czy rozpocząć całkiem podstawowo od PUP i dotacji dla bezrobotnego. Współpraca już jest wiec chyba pierwsze rozwiązanie?
Jeżeli chodzi o kwestie organizacyjne przy zakładaniu działalności już jestem do tego przygotowany.
Jak myślicie czy gra jest warta świeczki ? Czy coś powinienem wiedzieć szczególnego ?
Bardzo Wam dziękuję za każdy głos. Zależy mi na tym by poznać Państwa zdanie. Mam nadzieję, że podczas rozmowy wyjdą rzeczy które nie wiem o powinienem. Jeżeli coś jest mało jasne sprostuje i dopisze, lub bardziej szczegółowo wyjaśnię.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.