Już od jakiegoś czasu chciałbym założyć w pełni legalnie działającą agencję muzyczną jednak nie mam pojęcia jak to zrobić krok po kroku... Opiszę moje doświadczenia...
Obecnie jestem na 3 roku Ekonomi... robię licencjat wiec jeśli dobrze pójdzie w lipcu będę już wolny od szkoły :-) Narazie nie pracuję a w wolnym czasie się uczę i piszę pracę licencjacką. Zarabiam dzięki handlowaniu samochodami siedzę głównie w BMW, ale w przyszłości chcę się przebranżowić właśnie na cos w stylu agencji muzycznej!
Do tej pory zorganizowałem jedną imprezę zarobkową i wyszedłęm na czysto około 1000zł. Uważam że to jednak za mało gdyż mój wkład w przygotowanie tej imprezy był bardzo spory.
Najpierw wynająłem klub w centrum Poznania koszt 2000zł, następnie zamówiłem wydrukowanie plakatów (500sztuk + 200o sztuk biletów). Klub może pomieścić niby 2000 osób a na mojej imprezie było tylko 300 osób. Jednak impreza była udana i ludzie byli raczej zadowoleni. Z atrakcji jakie zapewniłem był występ Go-Go trwający niespełna 3 minuty i zapłaciłem za to 400zł (uważam że te 400zł to było za dużo za tą żenadę ale cóż... człowiek uczy się na błędach)
Podsumowując koszta:
loka - 2000zł
występ gogo - 400zł
Plakaty i bilety - 800zł
Paliwo około - 200zł
W sumie: 3400zł
Sprzedałem 300 biletów po 15zł co w sumie dało 4500zł (poniosłem jeszcze drobne koszty związane ze sprzedażą biletów przez osoby do tego zatrudnione około 100zł ) w sumie wychodzi że zarobiłem 1000zł.
Była to impreza "połowinki międzyszkolne licealistów" Uważam że zysk mógłby być większy , ale dzień później imprezę w tym samym klubie dla licealistów organizowała agencja muzyczna i cena ich biletów to było chyba 8 lub 12zł. Myślę że mieli więcej klientów :-)
Uważam że jest na to popyt i zawsze będzie! Młodzież w wieku 17-19 lat chce się bawić i dlatego jestem za tym aby wyjść im na przeciw poprzez organizowanie ciekawych imprez specjalnie dla nich. Podkreślam że ja organizując imprezę wynajmuję klub i z tego czerpię korzyści, a jeśli barman sprzedaje 17 latką alkohol to nie jest to moja wina i raczej powinien za to beknąc on i właściciel klubu.
TERAZ OPISZĘ JAKIE MAM PYTANIE I MOŻE KTOS MI PODPOWIE:
1. Jak zyskać sporo klientów ?
Narazie pozyskiwałem ich poprzez (nielegalnie rozwieszane plakaty, ulotki w szkołach jednak tego było za mało, strona www, poczta pantoflowa) Platay rozwieszałem sam po całym mieście, rozwiesiłem ich może z 200 sztuk jednak bałem się konsekwencji tego gdyż wiem że takie wieszanie plakatów gdzie bądź jest nie do końca legalne!
2. Jak zyskać sponsora który mógłby pokryć część kosztów które poniosłem i co mógłbym mu zaoferować w zamian?
Narazie z tego co mógłbym mu zaoferować to logo jego firmy na plakatach, biletach i ulotkach. Nie wiem jednak na jakiego sponsora się nastawiać... Czy miał by to być producent napojów energetycznych a może jakaś nauka jazdy lub coś w ten deseń.
3. Jakie innowacyjne atrakcje mógłbym zaproponować by zachęcić klientów?
Mam wizję żeby za rok zająć się tym pełną parą, a mianowicie co miesiąc organizować imprezy i koncerty. Chciałbym raz w miesiącu organizować imprezy w stylu :Trance, House w poznańskich . Dodatkowo chciałbym organizować koncerty hip-hopowe polskich sław, spora część tych sław jest z Poznania więc myśle że nie było by problemu. Zespół hip-hopowy bierze 6-20 tysięcy złotych (niektórzy może więcej! ) dlatego by zorganizować taką imprezę potrzebował bym sponsorów i to konkretnych! Jeśli chodzi o Trance&House to również chciałbym zachęcać publiczność występami znanych Dj-ów.
Co o tym sądzicie? A może ktoś zajmuje się czymś podobnym i podsunął by mi jakieś cenne informacje jak zacząć? Może macie jakiś sponsorów? Piszcie wszystko co na ten temat sądzicie! Przyjmuję każdą krytykę także zupełnie śmieszną :-)