|
Agencja nieruchomości - strona 3 |
Agencja nieruchomości
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Do damiandmz. Dzieki! odezwę sie w wolnej chwili. A tak na szybko. Wiesz może ( a to interesuje mnie najbardziej)czy mogę zatrudnić brata na niepełny etat? pół albo jeszcze mniej? chodzi o koszty prowadzenia firmy, szukam optymalnego i póki co najtańszego rozwiazania?
Nie ma żadnego punktu w ustawie o gospodarowaniu nieruchomościami ( bo jeśli dobrze pamiętam tak się ona nazywa ) o wykształceniu pośrednika. Natomiast żeby nim zostać trzeba otrzymać licencję ( teoria oczywiście ). Licencję otrzymać można:
a) mając wyższe wykształcenie ( kierunek obojętny ) czyli wszystkie tytuły naukowe ( licencjat z tego co wiem nie jest uznawany za wyższe wykształcenie ) b) kończąc roczne studium podyplomowe o kierunku pośrednictwo nieruchomości ( chyba, że kierunek studiów zostanie uznany za pokrywający się tematycznie z informacjami przekazywanymi na studium, wtedy wystarczy to wyższe wykształcenie ) c) odbywając pół roczne praktyki dokumentowane podbijanym dziennikiem praktyk. wtedy idziemy i dostajemy pełne uprawnienia pośrednika. Z tego co wiem ( ale tego nie jestem pewny ) numer licencji dostajemy jeszcze bez odbycia praktyk ale chyba bez nich nie powinniśmy się ją posługiwać na normalnych warunkach. - to już tak trochę zasłyszane, nie jestem pewny.
Spieszy mi się i trochę nieskładnie piszę. sorry. Jakby ktoś źle zrozumiał to wyjaśniam.
oczywiście nie trzeba mieć wszystkich tytułów naukowych:) wystarczy jeden np. inżynier. Pozdrawiam.
Witam. W czerwcu br kończe podyplomowe studia dla Pośredników w Obrocie Nieruchomościami. Damian ma racje odnośnie wyższego wykształcenia (jest to warunek konieczny). Sa jeszcze inne warunki np. niekaralność itp. Wszystkie te warunki są w ustawie o gospodarce nieruchomościami z dnia 21.09.1997. Jednakże licencję zdobywa się dopiero po odbyciu półrocznych praktyk w biurze , które ma uprawnienia do przeprowadzania w/w praktyk. Lista takich biur jest na stronie ministerstwa infrastruktury. Takie praktyki kosztuja od 2500,00 zł .
Jeśli chodzi o zatrudnianie licencjonowanego pośrednika we własnym biurze to jest to praktykowane i jak najbardziej zgodne z prawem. Pamietac jednak nalezy o tym ,że za wszystkie umowy , błedy itp odpowiada pośrednik z licencją. Musi mieć także (obowiązkowo) wykupiona polisę.
No i co... ? Temat upadł. Szkoda.
Nie rozumiem po co zakładać temat i później mimo reakcji innych forumowiczów kompletnie się w nim nie udzielać. Mam wrażenie, że to forum coraz bardziej przeradza się w portal rozrywkowy dla nastolatków, którzy piszą coś w stylu "chciałbym wybudować hotel w centrum Paryża, ile mogę zarobić i to kosztuje, jakie jest ryzyko? " a nie dla osób poważnie zainteresowanych biznesem. Mniejsza o to. Jeśli na temat trafi osoba z licencją pośrednika chętna do współpracy ( mazowieckie ), zapraszam do kontaktu. Wszystko jest do dogadania. Dmzpoland@gmail.com
Sorry bo teraz widzę, że jednak ktoś się udziela i autorka również:)
Nie wiem dlaczego wcześniejsze posty mi się nie wyświetlały. Właśnie poza osobą z licencją w biuro obrotu powinno mieś wykupioną polisę. Nie wiem jakie są kary za jej brak. Na dobrą sprawę pośrednik nie bierze odpowiedzialności za .... nic. No ewentualnie jeśli w nieprawidłowy sposób sporządzi umowę przedwstępną kupna-sprzedaży albo najmu. Polisę warto mieć choćby z tego względu, że pytają o nią niektórzy klienci chcący wiedzieć czy mają do czynienia z prawdziwym biurem nieruchomości :) (naczytają się w internecie co trzeba sprawdzić i pytają później gł. o polisę właśnie ). Jeśli chodzi o zatrudnienie brata to jak najbardziej. Możesz na etat, pół, 1/4 albo jakoś bodajże na umowę o dzieło nawet. Brat może przychodzić na umowy przedwstępne do Waszego biura żeby pomachać licencją i odczytać umowę. ( warto jednak żebyście wiedzieli trochę o prawie związanym z nieruchomościami, bo rzadko idzie jak po maśle szczególnie kiedy przychodzi do płacenia zadatku i prowizji :) Basiu napisałem do Ciebie na PW.
Witam! Zaciekawił mnie ten temat. Mam zamiar otworzyć własną Agencję. Napisz proszę w jakim ternie działasz i jako człowiek będący w branży co sądzisz o aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości czy nie jest to zbyt duze ryzyko w danym momencie?
Witam,
studiuje sobie administracje i obrot nieruchomosci mam mala praktyke w tej branzy i sie zastanawiam czy otwarcie biura ktore ma oferty wszystkich innych biur a sam zarabia tylko na kliencie kupujacym. Cos jak jest w ubezpiezceniach, sa rozne firmy i jest Centrum Ubezpieczen Komunikacyjnych, ktore ma oferty tamtych firm. zastanawiam sie czy inne biura chcialby wspolpracowac wtedy, przy umwoach na wylacznosc to pewnie by sie nie baly( w sumie istnieje juz system MLS ktory wlasnie do tego sluzy) ale przy umowach otwartych ? dla klienta by bylo to przyjemne bo by nie musiach chodzic po biurach(w moim miescie jest ich z 50) tylko by mial ich oferty w jednym miejscu.
Z doświadczenia pośrednika. Można i nie być pośrednikiem, ale w tym biznesie dużo łatwiej o tzw. okazje.
Klienci często przychodzą do agencji i mówią, że szukają okazji. Podpowiem - dobry pośrednik owszem nie odmówi ale jak znajdzie to nie wystawi do sprzedaży ... tylko sam kupi. No chyba, że ktoś zapłaci mi z góry 7000 zł za szukanie okazji. W tym roku znalazłem dwie takie oferty. Podam ceny - dodam działam na prowincji i ceny nie są wysokie : 1. Mieszkanie 24 m. kw. - Pani chciała 50 tys. zł ( warte 65000 zł ) 2. Dom - małżeństwo chciało się go pozbyć za 80 tys. zł ( wart 100000 zł ) To tak na marginesie dla przyszłych pośredników na czym można sobie dorobić :)
Szukam wspólnika aby otworzyc Agencję nieruchomości. Najlepiej Karaków lub Częstochowa.
Nie zastanawiam się czy to dobry pomysł, bo od kilku lat pracuję jako pośrednik. Posiadam niezbędną do prowadzenia tego biznesu licencję.
witajcie,
sam również otwieram agencję nieruchomości i wszystko mam już opracowane za wyjątkiem jednej sprawy, mianowicie nie mam pojęcia jakie wynagrodzenie zaproponować pośrednikowi z licencją. Najbardziej interesuje mnie umowa o dzieło i wynagrodzenie prowizyjne ale nie chce przegiąć w którąś stronę. Pozyskiwanie nowych ofert będzie pracą agentów a pośrednik będzie od części prawnej i tu myślę że 10% z agencyjnej prowizji może być dla niego. Za dużo?, za mało?, optymalnie? co myślicie?? dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Witam , może temat nie będzie się odnosił do spraw biznesowych, ale mam pytanie pisze prace magisterską o pośrednictwie nieruchomości w internecie , może ktoś pisał już na ten temat i jest chętny się podzielić czym kolwiek albo podać przykładowy plan lub literaturę. dzięki za pomoc
Chcialem zapytac czy taga agencja ma racje bytu w 15 tysiecznym miescie w sasiedztwie duzych wiosek, od czego zaczac chcac ta dzialalnosc otworzyc ,jakie wymagania powinienem spelniac , bardzo prosze o wypowiedzi tych forumowiczow co maja wiedze w tym temacie .
Witam. Jak teraz prawnie wygląda sprawa z tą licencją ? Jestem po studiach licencjackich i zastanawiam się nad mgr na kierunku gospodarka nieruchomościami. Czy po takich studiach i 6miesięcznych praktykach uzyskam wymaganą licencję ?
Myślę o studiach zaocznych, jak wtedy wygląda sprawa tych praktyk ? Pytam ponieważ mam dobrą pracę i nie chciałbym jej stracić na rzecz praktyk. A jaka jest w ogóle różnica między pośrednikiem a zarządcą nieruchomościami ?
ale tu pierdoły niektórzy gadają... masakra.
żeby być agentem d/s nieruchomości można być po 8 klasach podstawówki. żeby być licencjonowanym pośrednikiem obrotem nieruchomościami musisz iść na studia 3 latnie licencjackie albo podyplomówke 1.5 roku. potem jeszcze praktyki 6 ms PŁATNEJ 3000zł zdaje się mały egzaminek i dopiero. przy czym nie można byc karanym itd itp. odwółuje do ustawy o gospodarce nieruchomościami.... ;] jak to obejść?? albo zatrudnić frajera który przez to wszystko przeszedl i prowadzić biuro nieruchomości albo pracować u kogoś z taką licencją ;)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Agencja nieruchomości - strona 3": - Agencja NIeruchomości - jak funkcjonuje Agencja Nieruchomosci? - Agencja Nieruchomości w Warszawie - AGENCJA NIERUCHOMOŚCI - Częstochowa lub Kraków - Agencja nieruchomosci rolnych - przetargi
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|