|
Agencja nieruchomości |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Myślę o uruchomieniu agencji nieruchomości działającej na terenie miasta i okolic. Nie bardzo wiem jednak na jaką formę reklamy się zdecydować. Miałbym na to 5000 zł. Zalezałoby mi na dotarciu do mieszkańców wsi. Może ktoś ma jakieś sugestie.
mam sugesttie
ale ona cisie nie spodoba poniewaz latasz jak kot z pęcherzem i nie wiesz za co sie wziać to znaczy ze nie znasz sie na zadnym temacie o którym myslisz nie ma wiec totalnie rzadnego znaczenia na co wydasz te 5000zł bo i tak beda to wyrzucone w błoto pieniądze a na marginesie za te pieniadze to mozesz sobie dwa kasetony kupic i nic więcej juz nawet kasy ci nie zostanie na to zeby je gdzies powwiesic jak ty chciałę wydawać gazetę ogólnoolska z taka kasa ? chyba nie wiesz ile trzeba zapłacic redaktorowi naczelnemu? zdecuduj sie na cos a nie macasz wszystkich zeby ci zrobili biznasplany za darmo nie traktuj nas jak idiotów więcej powagi
a tak wogule to zeby otworzyc agencje nieruchomosci to trzeba posiadac licencje ktora uprawnia do prowadzenia tego rodzaju biznesu, a zeby zdobyc taka licencje to musisz isc do szkoly , ktora po pierwsze kosztyuje ( nie mało ) i po drugie trwa rok czasu, tak wiec plany takie odluz sobie na pozniej
pozdrawiam
Z tego co się zorientowałem to większość działa bez licencji. Ale przydały by się uprawnienia rzeczoznawcy majątkowego.
Witam
W ten sposób szybko załatwisz sobie nowe, przestronne lokum w MZK :mrgreen: (Ustawa o gospodarce nieruchomościami art.198 par.2) Co do licencji - art.179 par.2,3 i 5 i art.180 tak naprawdę to proponuje poczytać ustawe zanim zaczniesz zastanawiać sie nad reklamą http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Ustaw ... _136.htmll BTW - to nie jest łatwy kawałek chleba i choć prowizje są znaczne, wbic się na rynek nie jest łatwo - zwłaszcza bez dobrych kontaktów. Pozdrawiam i powodzenia
Ja może mam pomysł spróbuj sie podpiac do biura nieruchomsoc. Jesli jestes z wawy napisz do mnie PW powiem co i jak ;)
Co to jest MZK i BTW?
A google to nie łaska? :) MZK = Miejski Zakład Komunikacyjny BTW = By The Way
WItam,
w tym kontekscie chodzilo chyba o Karny ;) Pozdrawiam Jerry
Witam
Przepraszam, za nieodpowiednie użycie skrótu dotyczącego Zakładu Karnego :mrgreen: Pozdrawiam
Do prowadzenia agencji handlu nieruchomościami trzeba posiadać licencję. Licencje przyznaje Ministerstwo Transportu i Budownictwa (alias infrastruktury, alias budownictwa). Jeżeli natomiast chodzi o licencję rzeczoznawcy majątkowego to w ogóle inna bajka i po pierwsze będzie uprawniać cię wyłącznie do dokonywania wycen majątku, po drugie wyłącznie osoby po studiach ekonomicznych, prawniczych badź technicznych oraz studiach podyplomowych w odpowiednim zakresie będą mogły o taką licencję się ubiegać (oczywiście po zdaniu egzaminu).
Ceny podyplomowych to ok 6 000zł za 2 semestry (SGH, UW, Koźmiński, Łazarski)
|
|