|
Agencja promocyjno reklamowa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam!!Pracuje od jakiegos czasu na prmocjach i juz wiem ze moja godzina pracy warta 6zl tak naparwde warta jest pomiedzy 22-25zl(oczywiscie od tego trzeba odliczyc wszelkie koszty)Wymyslialm wiec zeby zalozyc tak firme i zajac sie tym we wlasnym zakresie.Na poczatek wystarczy kontakt z 2-3 firmami(a to raczej nie bedzie problem).Nie potrzebuje pomieszczenia- moge pracowac w domu.Samochod posiadam. poza rejestracja firmy(tu mam problem bo do spolki zoo potrzebuje 50tys kapitalu lub moge to zarejstrowac jako jednoosobowe przedsiebiorstwo, wtedy nie ma wymogu kapitalu), znalzieniem kilku osob do pracy(tez zaden problem bo mam kupe znajomych ktorzt pracuja w tej branzy), znalezieneim klijentow(jak wspomninalam mam kontakt z kilkoma przedstawicielami handlowymi) plus zalatwinei sprawy z marketami co moze byc jeszcze wazne??co moglam przeoczyc??Moze ktos kto prowadi tak firme podpowie.licze sie z tym ze przez pierwsze 2-3 mieisace nic na tym nie zarobie.zeby tylko wyisc na zero, albo nawet na minus, ale miec szanse ze sie "odkuje"
Zainwestuj w jakieś szkolenie lub szkolenia, bo de facto prowadząc własną firmę wchodzisz co najmniej jeden albo dwa szczeble wyżej, choć na początku będziesz zarazem Prezesem i sprzątaczką. Zanim zaczniesz, poinformuj przedstawicieli, że powiedzmy za miesiąc kończysz pracę, a zaczynasz DG. Porozmawiaj, daj im jakieś promocje dla zachęty i przy okazji przy pomocy promocji już zaczynasz budować wizerunek własnej marki. Wybierz jakąś ciekawą, inspirującą nazwę firmy, unikając pstrokacizny noamingowej podobającej się "muminom", ale zarazem niezbyt konserwatywnej. Do spółki z o.o. nie przywiązywałbym zbytniej wagi, bo będąc Prezesem takiej spółki i tak odpowiadasz całym swoim majątkiem za zobowiązania, a dla małej firmy spółka z o.o. jest złym rozwiązaniem ze względu na wyższe koszty.
Dziekuje:)Milam wlasnie w planie kurs jakis...ksiegowa...zarzadzanie..cos w tym stylu. zastanawia mnie teraz jaka wybrac nazwe;)
Hmmm... Co do nazwy firmy, to raczej nie stawiał bym tylko na nazwę firmy, gdyż liczy się także projekt graficzny w jaki sposób zostanie przedstawione. Jako grafik wiem, że nawet beznadziejne nazywające się firmy z przyjaznym dla oka logiem i wizerunkiem firmy cieszą się dużym powodzeniem. Warto więc wziąć to pod uwagę, gdyż większość ludzi w wyborze firmy mającej wypromować ich działalność podświadomie sugeruje się pierwszym wrażeniem wizualnym.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Uważam, że zarządzanie jest lepszym rozwiązaniem w twoim przypadku. Może jednak powinnaś iść w kierunku typowo marketingowym (ale być może w tym segmencie masz wiedzę i doświadczenie wystarczające). Księgowość jest ciekawą branżą, ale w twoim przypadku lepiej znać podstawy zarządzania finansami, a Podatkową Księgę Przychodów i Rozchodów zlecić do prowadzenia na zewnątrz. Zresztą księgowość jest dobrym zajęciem dla osób potrafiących "usiedzieć w miejscu", a decydując się na taką branżę raczej nie należysz do takich osób. Czy się mylę?
Witam
Niestety, nie jest to takie piękne jak by się mogło wydawać. Z tego co napisałaś, twoja działalność ma się ograniczać do jednego miasta. Niestety, przedstawiciele raczej nie zaoferują ci 20 zł za godzinę, takie kwoty bierze agencja która zapewnia obsługę w całym kraju. Nie zapominaj, że to do Ciebie będzie należało magazynowanie i dostarczenie sprzętu promocyjnego, więc magazyn niestety jest nieunikniony. Noszenie standów po schodach jest raczej na krótką metę; sam się o tym przekonałem w pierwszych miesiącach działalności. Poza tym z perspektywy hostessy wygląda to zupełnie inaczej. Będziesz potrzebowała dużej dawki cierpliwości i samozaparcia jeśli chodzi o dobór personelu, koleżanki które znasz z promocji staną się Twoimi pracownikami i to one będą narzekać, że płacisz im 6-7 zł/h. Niestety często zlecenia są takie, że będziesz je musiała zrobić "po kosztach". Moja rada jest taka - najpierw zorientuj się czy będziesz miała zlecenia, porozmawiaj z PH, spróbuj nawiązać kontakty z firmami, pisz do większych agencji promocyjnych z propozycją współpracy. Chyba, że chcesz od razu zacząć prawdziwą zabawę w ogólnokrajową agencję promocyjną. Wtedy niestety na początek będziesz potrzebowała sporych pieniędzy i znajomości. Jednak nie zniechęcaj się, są tu spore pieniądze, a rynek jeszcze nie jest nasycony.
dziekuje wszystkim baaaardzo za porady:)
|
|