Witam.
Wpadlem na taki pomysl.
Chcialbym otworzyc agencje reklamowa w miescie ok 30-tysiecznym. Jest to miasteczko, ktore ciagle sie rozwija, duzo w nim sklepow, firm ...
Co chwile otwierane sa jakies sklepy, pizzerie, salony pieknosci, rehabilitacji itp. Dookola jest tez pelno wsi, w ktorych tez cos przeciez moze sie dziac, a wiec czy moj plan moze wypalic?
Zalozmy, ze dostane 20 tys zl od UP na rozpoczecie dzialalnosci. Po znajomosci wynajalbym lokal w centrum miasta w niezlej cenie. Na poczatek rowniez potrzebuje zakupic sprzet wysokiej jakosci np. jakies urzadzenie wielofunkcyjne do drukowania ulotek, laptopa itp itd ... no i moja firma zajmowalaby sie reklama, jesli ktos by sobie tego zyczyl? Haslo reklamowe moze byc proste, np. "Otwierasz nowy biznes? Potrzebujesz rozglosu? Zrobimy to za Ciebie!". Hm, to wydaje mi sie dosc w porzadku, czy jest zle? No i z uwagi na to. ze bylem redaktorem w gazecie lokalnej, mam tam dosc spore i dobre znajomosci no to juz - moglbym taniej na pewno zalatwic reklame. Wyspecjalizowany sprzet do drukowania np. ulotek, posiadam umiejetnosci graficzne, mam tez znajomych od ktorych sie poduczam i ktorym moglbym nawet dawac zlecenia na wykonanie ulotki za niewielkie pieniadze. No i potem chlopiec do roznoszenia ulotek po blokach, owych tez znam i duzo przeciez to nie kosztuje. No a wiec mam znajomosci w prasie [w glownej gazecie lokalnej], moglbym zrobic wlasnie myk z ulotkami. Do tego strona Internetowa mojego miasta - tam zamieszczalbym ogloszenia i bannery. Jest tez kilka tzw "tablic swietlnych" - czyli tych takich duzych, kolorowych na budynkach ktore cos reklamuja. Sa wlasnoscia wlasnie gazety, dzieki czemu cene tez mialbym nizsza i np. mozna wykupic w cenie 500 zl/mies reklame ktora trwa 30 sekund i wtedy jak ta reklama ma wygladac itp to zajmuje się ja, od klienta mniej niz musialby zaplacic za to w gazecie i jeszcze przygotowuje mu ta reklame. Jak myslicie, ma to szanse powodzenia? Mam jeszcze pare innych pomyslow, dlatego sadze, ze jest szansa. Dodam rowniez, ze zadna taka firma w miescie jeszcze nie prosperuje, do tego posiadam pare tych ciekawych ukladow, dzieki czemu moglbym zyskac juz na samym starcie. Jedynym problemem jest chyba to, jaka gwarancja jest dla moich potencjalnych klientow? No ale coz, mysle ze skoro ktos otwiera biznes to mysli jak go rozreklamowac - a tutaj ja mysle za niego. Mam obmyslony plan dzialania, pare ukladow jak zrobic to taniej itp. Zaczne od ulotek, reklamy w gazecie i na bilbordach, wizytowek itp. No i przede wszystkim - UP daje pieniazki na start, a ja nie musze ich oddac. Musze przedstawic faktury, na co wydaje kase ale bedzie to zrobione rzetelnie, bo przeciez faktycznie musze kupic taki i taki sprzet itp. Prosze o opinie, podpowiedzi, sugestie. pozdrawiam.