Hej, mam pewien pomysł na biznes, ale chciałbym poznać wasze zdanie.
Otóż była by to agencja reklamowa.
Wiem, jest takich dużo, a nawet bardzo dużo.
Gdzie tu szansa?
Otóż reklamy, które bym proponował Klientom (dokładniej kampanie reklamowe) były by niestandardowe. Wiele firm reklamowych tak opisuje swoje usługi, jednak jak sprawdziłem ich nietypowość polega na typowości inaczej ujętej (np. nietypowe neony, nietypowe banery itp...).
Ja jednak proponować będę nietypową reklamę w prawdziwym sensie nietypowości.
Otóż, np. jakaś firma chce rozdać ulotki (lub kupony rabatowe). Co robi typowa firma usług nietypowych? Zatrudnia kilka osób do roznoszenia ulotek. Co się dzieje z ulotkami? 99% ląduje w koszu - efekt: 0% !!!
U mnie byłoby inaczej. Otóż załóżmy, że są to kupony rabatowe do rozdania. Cel kampanii: reklama marki, przyciągnięcie klienta do firmy.
Biorę 2, 3 osoby, kupuję pistolety na wodę. Zamiast wody wlewam atrament sympatyczny. Idziemy po ulicy, podchodzimy do przechodnia i mówimy coś w stylu: zapraszam do testu --> i psikam atramentem na jegu ubranie. On (przechodzień) jest w szoku, a ja mu mówię, że ma Pan prawidłową reakcję i w ramach tego zapraszam go na zakupy do firmy X, daję mu kupon rabatowy. W między czasie atrament znika, przechodzień się śmieje, czyta ulotkę (kupon rabatowy), opowiada rodzinie co mu się przytrafiło i reklama działa...
I tak bym to widział :-)
A to tylko zwykłe rozdawanie ulotek...
Siłą tego biznesu były by nietypowe pomysły. Mam ich wiele, więc nie będę opisywać innych bo po co. No może jeszcze jeden.
Robimy billbord/tablice reklamową załóżmy 10m długa wys na 3 m. Normalnie ktoś by ją tam zauwazył na ulicy, aczkolwiek czy zapamiętał? Pełno jest takich... Co zrobić? Otóż... Stawiamy ją na ulicy i bierzemy np 20 osób, które odprawiają modły pod nią (klęczą, kłaniają się itp - coś na wzór hinduizmu). Zwróci uwagę? :-)
Co sądzicie o takich usługach z nietypowymi pomysłami na reklamę? Jak sądzicie, ile firm byłoby chętnych na współpracę?
Pzdr.
Seba.