|
Agencja Reklamowa - pomysł na biznes |
Agencja Reklamowa - pomysł na biznesBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co sadzicie o otwarciu agencji reklamowej. Jakie pieniądze potrzebne na start. Od czego zacząć? Czy od wizytówek długopisów z nadrukiem czy od pieczatek i kalendarzy aż po bilbordy.
Wszystko zalezy ile możesz na dzień dobry zainwestować.
Rynek małej poligrafii - wizytówki, ulotki, broszury, jest bardzo duży i zdaje się cały czas rośnie. Ni emusisz tez wszystkiego wykonywać sam. Możesz dogadac się z drukarnią że za za każdego klienta którego dostarczasz, dostajesz %. Ja jestem tak umówiony z drukarnią cyfrowa i choć zajmujemy się przede wszystkim marketingiem internetowym to robimy także etykiety na produkty, wizytówki, kaledarzyki itp. Klientowi nie chce się szukac kolejnego dostawcy, a ceny ma i tak takie same jakby sam podjechał do drukarni. Zatem: Określ dokładnie czym się chcesz zajmowac i skoncentruj sie na jednym zagadnieniu. Obserwuj co sie wokół dzieje, czego ludzie potrzebują i reaguj np. umowami z innymi firmami. Pozdrawiam Paweł ----- Marketing internetowy wyciśnij z netu ile się da.
Pomyśle o tym, gdyż mam znajomego który prowadzi całkiem sporą drukarnię w moim mieście. Facet jest do dogadania.
Witam serdecznie.
Jestem absolwentem wydziału ekonomicznego całkiem niezłego uniwersytetu. Mieszkam w 250 tysięcznym mieście i to właśnie tutaj chciałbym otworzyć swój biznes. Miałem już możliwość kierowania różnymi projektami, sprawdziłem swoje zdolności organizacyjne. Firma, jaką chciałbym rozkręcić to Agencja Reklamowa. Ale właśnie „Agencja”, a nie „pracownia” reklamowa. Czyli całą swoja działalność chciałbym prowadzić praktycznie wyłącznie poprzez podwykonawców, a zysk generować dzięki korzystnie wynegocjowanym warunkom współpracy. Jeśli idzie o przygotowanie materialne to jest całkiem nieźle. Mam urządzony lokal w centrum, praktycznie nieograniczony dostęp do telefonu i Internetu bez żadnych kosztów. Dostęp do prawnika i biura księgowego również mam bezpłatny. Odpadają mi praktycznie wszystkie koszty związane ze standardowym prowadzeniem działalności. Konkurencja? Jak się łatwo domyślić w takim mieście jest trochę konkurencji:/ Jest cała masa agencji reklamowych, ale ta nazwa przypisywana jest im trochę na wyrost. Zdecydowana większość z nich to zakłady poligraficzne, drukarnie i pracownie(warsztaty) reklamowe. Takich dużych agencji z prawdziwego zdarzenia i poważnych konkurentów akurat na moim poziomie działalności byłoby tylko kilku. Mam bardzo niskie koszty, więc mógłbym konkurować ceną, ale także nie brak mi interesujących pomysłów. Pojawi się pewnie pytanie, czy mam o tym jakiekolwiek pojęcie:) Przez ostatni rok gromadziłem informacje na temat branży reklamowej, czytałem książki z zakresu marketingu i reklamy, śledziłem przeróżne kampanie reklamowe, analizowałem je od podszewki(case study) i poznawałem panujące trendy. Bardzo mnie wciągnął ten temat i nieźle się rozeznałem w branży, ale.... Ale niestety tylko w teorii. :( Nigdy nie miałem okazji, by zapoznać się z tą branżą od podstaw. Po prostu brak mi jakiejkolwiek praktyki w tym zakresie. Chciałbym was prosić o radę. Czy taka Agencja Reklamowa opierająca swoje działanie wyłącznie na podwykonawcach ma jeszcze szansę zaistnieć na rynku dość dużego miasta? Czy posiadając wyłącznie wiedzę teoretyczną i bardzo dużo ciekawych, niestandardowych pomysłów, ale niestety bez możliwości ich samodzielnej realizacji, mam szansę utrzymać taka firmę? Jakie powinienem poczynić działania by tanim kosztem się przebić i być zauważonym, zdobyć klientów? Wierzę w siebie i wiem, że jeśli się postaram to mi się uda, ale z drugiej strony bardzo ciężko jest mi być obiektywnym. Nie tylko mi, ale także osobom z mojego otoczenia. Dlatego proszę Państwa o szczerą opinię i o ewentualne sugestie jak poprowadzić taką firmę i czy w ogóle jest to możliwe. Czy nie porywam się z motyką na Słońce? Z góry dziękuję. ps. Tych, którzy nie chcą się otwarcie wypowiadac prosze o wyrażenie swojej opinii w ankiecie. Bardzo Wam dziekuję za każdy głos. Zależy mi na tym by poznac Państwa zdanie.
Jeżeli masz zmysł organizacyjny to powinienes spróbować. Zwłaszcza przy tak niewielkich nakładach startowych.
Ale może lepiej niech się wypowie ktoś bardziej zaznajomiony z tematem:)
W temacie napisałem 3 kropeczki bo nie wiedziałem jaki temat napisać - ale to tak na marginesie ;)
Prosił bym o dodatkowe informacje... Na jakiej zasadzie ma działać ta agencja reklamowa ... Że ma Pan swój lokal a w lokalu możliwość zamawiania reklamy, którą Pan zleca innfym firmom ? ;/ To raczej pośrednictwo reklamowe ... ;/ Mam kilka pomysłów ... Jeżeli jest Pan zainteresowany ... To proszę o kontak na emaila office@ghngroup.com Ja też zajmuję się reklamą ;) Powiem szczerze - w książkach nie znajdzie się odpowiedzi ... jaką reklamę zrobić ... książki jedynie kierują do pewnego celu ... ;/ Teoria nie wystarczy ... Mogli byśmy współpracować ... ;)
A czy to nie jest przypadkeim pytanie "jak sie rozleklamowac"? Widizsz w ten sposob nabeirzesz dosiwadczenia. Zareklamuj swoja firme. Jak ci sie uda to innych tez wypromujesz
Moim skromnym zdaniem wydaje sie ze pomysl masz dobry. Tylko ze chcesz dzialas na obszarze lokalnym. A to cie ogranicza. Tak wiec wszystko zalezy od tego jacy sa ci podwykonawcy, i jakich bedziesz mial klientow - tu raczej tylko wchodza w gre wieksze firmy. Musisz miec mozliwosc wynegocjonowania niskich cen u twoich podwykonawcow bo klient skieruje sie bezposrednio do niego.
Generalnie w czasach gdzie czas jest ogromnie wazny dla firm wydaje mi sie ze znalazlbys klientow. Oni z checia oddaliby ci ta czesc marketingu zaoszczedzajac w ten sposob sobie troche czasu. Pomysl czy mozesz byc w miare tani, bo to bedzie tez decydowalo. powodzenia!
Tak ma Pan rację. Właśnie w dużej mierze o takie pośrednictwo mi chodzi. Z tym, że wkładałbym w to także swoją pracę. Chodzi mi tutaj o planowanie takich akcji promocyjnych, o wybór sloganu (dążę do tego, żeby mieć możliwość przeprowadzania szybkich badań marketingowych np nad akceptacją zaproponowanego rozwiązania), wybór grupy docelowej, wybranie najlepszych nośników, wybór miejsc w których potrzebny jest kolportaż itp. Firmom zlecałbym wykonanie materiałów: ulotek, szyldów, wizytówek, folderów itd. Dziękuję za pozytywne odniesienie się do mojego pomysłu. Wciąż czekam na Państwa uwagi, propozycje, zastrzeżenia. Czy taki biznes prowadzony przez kogoś bez praktyki ma szansę powodzenia? Pozdrawiam.
Jeśli masz telefon i internet za free, umeblowany lokal (może z niskim czynszem) to w sumie nic nie ryzykujesz.
Zacznij od zdobycia pierwszego klienta. Do tego nie potrzeba Ci nic, oprócz wizytówki i spotkania, na którym przedstawisz swoje propozycje. Możesz się na razie skupić na znajomych. Niech Ci dadzą kilka kontaktów do swoich firm. Umów się na spotkania i spróbuj sprzedać na przykład kalendarze na 2007 rok, podkładki pod myszy, kurtki lub polary z logo. Sprawdzisz się i będziesz wiedział, czy się do tego nadajesz. Oczywiście byłoby najlepiej popracować w jakiejś niewielkiej agencji przez 2 miesiące, by złapać technologię. Zobaczyłbyś W dobie internetu ciężko jest przebić się pośrednikowi, bo klient trafia od razu do producenta. Jakie możesz zaproponować rabaty, jak to będzie Twoje pierwsze zlecenie? Na początku raczej nikt Ci nie zleci wymyślania czegokolwiek, będziesz raczej realizował pomysły klienta, ewentualnie coś doradzisz. Ale to jest branża, gdzie człowiek z dobrą gadką może zarobić sporo bez zaangażowania kapitału. W Twoim wypadku na pewno bym spróbował, bo nic oprócz czasu nie ryzykujesz.
polecam sie od strony fotograficznej i video nawiaze wspolprace przede wszystkim o chodzi o pomysly twojej agencji pomysl jest jakie produkty mozesz zaoferowac mysle ze dzialanie na podwykonawcach nie bedzie zbyt oplacalne lepiej napisac dobry plan pomyslec kto bedzie potrzebny co ty mozesz wniesc i jak sie przebic a rynek reklamy w Polsce jest dosc wymagajacy ale sie nigdy nie wyczerpie
Witam serdecznie!
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad otworzeniem własnej firmy. Niedawno skończyłem studia no i szybko się okazało, że realia są dość przytłaczające. Z wykształcenia jestem prawnikiem, na aplikację się oczywiście nie dostałem i jak wkrótce czas pokazał nigdzie nie chcą mnie przyjąć, nawet na przedstawiciela handlowego. A o stanowiskach związanych z moim wykształceniem mogę zapomnieć, a to ze względu na wymagane 2-3 letnie doświadczenie. Tak więc zaczęły mnie nękać pomysły założenia własnej firmy, jednak wiadomo, że nie jest to taka prosta sprawa. Nie mam zamiaru otwierać czegoś z założenia nierentownego bo nie mam ani czasu ani pieniędzy na zabawę. Od strony technicznej mam przygotowanie teoretyczne itd, jeśli idzie o kapitał startowy to nie posiadam za wiele pieniędzy, jednakże wystarczająco aby założyć firmę i dokonać niezbędnych zakupów podstawowych. Mam komputer, wszelkie oprogramowanie potrzebne do prowadzenia firmy oczywiście darmowe open source, bo nie widze potrzeby przepłacania. I teraz najważniejsza kwestia pomysłu... 1 .Tak jak zaznaczyłem w temacie myślę o agencji reklamowej. Jednak wiadomo, że to nie jest taka prosta sprawa. Na początek wydaje mi się, że najlepsze by było pośrednictwo i załatwianie wszystkiego poprzez podwykonawców. Gadżety reklamowe itp. Teraz jest własnie na to sezon pod koniec roku. Później w miarę rozwoju poszerzanie działalności o projektowanie różnego rodzaju grafik: loga itp(tu już konieczność zakupienia programów typu Corel). Następnie serwer, na którym byłyby trzymane strony internetowe zaprojektowane dla klientów przez moją firmę. Pomysł nie jest idealny, ale zawsze coś ponieważ w obecnej sytuacji za wiele mi nie pozostaje. 2. Co do innych pomysłów to przez moment zastanawiałem się jeszcze nad firmą windykacyjną, ale tak szczerzez mówiąc samemu tego nie jestem w stanie zrobić, a na pracowników mnie nie stać. Poza tym windykacja należności to nie jest wcale taki gładki temat i napewno dochodziłoby do nieciekawych sytuacji z klientami, więc jak na razie pomysł ten odłożyłem. 3. No i pomysł kolejny jako, że jestem pasjonatem wszelkiego rodzaju sprotów, przede wszystkim extremalnych oraz aktywnego trybu życia, myślałem żeby zrobić coś w tej dziedzinie. Przede wszystkim dlatego, że byłaby to działalność, w którą poza pieniędzmi wkładałbym też mnóstwo pasji. A to jak wszyscy wiemy jest najlepsza motywacja;) Jednakże i tu nie mam wielkiego przekonania czy da mi to środki do życia. Ok rozpisałem się trochę, więc już chyba czas powoli skończyć. Wszystkich czytających ten post proszę o szczere opinie, może też jakieś skromne sugestie. Dziękuję i pozdrawiam[/u]
A z kad jestes?? Moze mala wspolpraca w zwiazku ze spotrami ekstremalnymi??
Dlaczego nie zrobisz nic w kierunku swojego wyksztalcenia? Teraz jest wziecie na tzw. porady prawne i nie trzeba miec zadnych aplikacji pokonczonych wystarczy magisterka z prawa. Koszt uruchomienia: niewielkie biuro, biurko, komputer, jakas sofa dla klientow.
Myślałem również nad tym, ale po głębszym zastanowieniu stwierdziłem, że nie mam raczej szans powodzenia. Dzisiaj regularni prawnicy - adwokaci itd nie mają wcale tak kolorowo, a to z jednego prostego powodu - ubożejącego społeczeństwa. Ludzi nie stać na prawników w coraz większym stopniu, a Ci którzy zgodzą się zapłacić jakieś pieniądze za poradę prawną to wolą je oddać specjaliście z kilkuletnim doświadczeniem niż absolwentowi świeżo po studiach. Pewnie, że jacyś klienci by się znaleźli, ale myślę, że nie w takim stopniu by utrzymać się tylko z takiej działalności. Najlepiej dzisiaj zostać notariuszem;) Zawód zyskuje na wartości, a do notariusza trzeba iść jeśli tego wymaga prawo dla danej czynności prawnej. No ale trzeba też zrobić aplikację żeby móc ten zawód wykonywać...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Agencja Reklamowa - pomysł na biznes": - agencja reklamowa - Agencja reklamowa - Agencja reklamowa - Agencja reklamowa - agencja reklamowa
|
|