|
Agencja Ślubna |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem uruchomienia firmy, która mogłaby zajmować się organizacją ślubów (po pewnym czasie nie trzeba się ograniczać wyłącznie do takich uroczystości). Nie chodzi mi jednak o typową pomoc przy organizacji wesela. Mam raczej na myśli agencję posiadającą szereg scenariuszy (dla bardziej i mniej zamożnych klientów lub bardziej lub mniej romantycznych) całej ceremonii. Ofertę można sprzedawać pakietowo (np. począwszy od organizacji zaręczyn, poprzez ślub , wesele a skończywszy na podróży poślubnej) lub w skromniejszych zestawach (np. wyłącznie zaręczyny lub ceremonia ślubna). Wiem że takie firmy w Polsce już istnieją, a na zachodzie radzą sobie całkiem nieźle (szczególnie wśród bogatszej klienteli). Jak sądzicie czy w naszym kraju mógłby być już wystarczający popyt na takie usługi? Czy gdybyście mieli sami oragnizować taką uroczystość, skorzystali byście z pomocy agencji? Czekam na Wasze odpowiedzi i porady. Pozdrawiam
wszystko zależy od ceny. Jednak tak jak piszesz skoro byś miała cennik dla tych bogadszych i mniej zamoznych to powinno być oki. W dziesiejszych czasach, gdy ludzie sa zabiegani, pracują długo, uczą sie , studiują nie mają czasu na nic innego a co dopiero przygotowac ślub czy wesele. Na pewno musisz lubić to co robisz , żyć tym bo inaczej z tego nic nie bedzie. Dopasowanie doklienta, spełnianie zachcianek itp- dostępna cały czas.
Wydaje mi sie że organizacja wesela przez taką firmę moze być ciekawa i nie musi być wcale droższa od samodzielnej organizacji. Mozesz sie dogadać z orkiestrami, kwiaciarniami i innnymi podmiotami współpracującymi że bedziesz z ich usług korzystać al e w zamian za to jakieś rabaty itp. klient robiąc rozeznanie, podliczy wszystk i wyjdzie mu u Ciebie troche drożej albo tak samo i wtedy nie bedzie sie zastanawiał tylko przyjdzie do Ciebie... jestem jak najbardziejza tym pomyłem. Jak już mówiłem podstawa sukcesu to pasja do intersu...
Sama sie zastanawialam nad mozliwoscia zalozenia takiej firmy. pomysl jest dobry tylko nie na kieszen wiekszosci par bioracych slub. Agencje weselne biora spory procent od calej wydanej kwoty (dowiadywalam sie bo myslalam ze skorzystanie z uslug agencji nie jest az tak drogie, sama jestem teraz w trakcie przygotowan mojego wesela :) ). Rozwiazanie "pakietowe" nie jest zle ale nie wydaje mi sie zeby to przyciagnelo wieksza ilosc klientow. Nie oszukujmy sie ogromna ilosc osob bioracych sluby biora na to pozyczki. kredyty.... i szukaja oszczednosci a nie dodatkowych wydatkow. Moim zdaniem na uslugi agencji moga pozwolic sobie osoby zamozne a to jak narazie w naszym kraju nieznaczny procent naszego spoleczenstwa.
Poza tym u nas jakosc swiadczonych uslug do cen jakie lokale, orkiestry, kamerzysci, fotografowie etc sobie licza pozostawia wiele do zyczenia. Nie rozumiem faktu np takiego bierzesz sale wiadomo z jedzeniem tylko ze jedzenia sprobowac nie mozesz, no paranoja. Bierzesz cos w ciemno i to cos co kosztuje nie male pieniadze (nie pisze tu o hotelach bo nie interesowalam sie nimi i nie wiem czy tam tez nie ma takiej mozliwosci). Sam pomysl Agencji popieram bo faktycznie to ogromne ulatwienie dla par bioracych slub, tylko nie wiem czy przy cenach jakie panuja w tym "swiatku" wiekszosc bedzie na to stac.
Współpraca
Opis stanowiska : -------------------------------------------------------------------------------- Konsultanci ślubni zajmują się kompleksową organizacją przyjęć okolicznościowych, zwłaszcza ekskluzywnych ślubów i wesel. Działalność firmy polega przede wszystkim na doradzaniu klientom, wyszukiwaniu podwykonawców, odpowiadających ich wymaganiom, a następnie nadzorowaniu prac przygotowawczych tychże podwykonawców i ostatecznym koordynowaniu imprezy. Wymagania : -------------------------------------------------------------------------------- Misją Konsultantów ślubnych jest perfekcyjne organizowanie imprez okolicznościowych, przede wszystkim ślubów i wesel, dla bardzo wymagających klientów.. Oferta podstawowa •kompleksowa organizacja ślubu i wesela •koordynacja ślubu i wesela •indywidualne doradztwo W zakres opłaty wchodzi •podręcznik operacyjny –Dowiesz się wszystkiego odnośnie organizacji uroczystości •wizytówki osobiste •materiały reklamowe (ulotki, banner reklamowy) •pakiet narzędzi kalkulacyjnych •strona internetowa •szkolenie, oraz pomoc przy pierwszych klientach •baze firm •i inne Podpisujemy umowę o współpracę – Własna Działalność Gospodarcza Umowa na czas nieokreślony.Prowadzenie własnej działalności przez pierwsze 2 lata to tylko 350zł mc. Terytorium Jako nasz współpracownik działasz na wyznaczonym terenie i posługujesz się logiem, stroną internetową Konsultanci Ślubni Podstawowe cechy Kandydata •być przedsiębiorczym, ambitnym, z pragnieniem odniesienia sukcesu •posiadać zmysł organizacyjny •mieć doświadczenie w pracy z ludźmi •być komunikatywny w kontaktach •umieć rozwiązywać problemy i szybko podejmować decyzje •być systematycznym i wytrwałym •być kreatywnym i twórczym •mieć pasję w tworzeniu wyjątkowych uroczystości i spełnianiu marzeń klientów •rozumieć zasady o współpracy •chcieć popularyzować pracę konsultanta ślubnego Podstawowe wymagania •zarejestrowana działalność gospodarcza (Nie poszukujemy osób do pracy na umowę o prace) •posiadanie samochodu osobowego •posiadanie komputera przenośnego (Laptop) •posiadanie telefonu •dysponowanie odpowiednimi własnymi środkami finansowymi na pokrycie opłat początkowych •Pomagamy w otwarciu Działalności gospodarczej oraz zaproponujemy sprawdzonego Księgowego. Korzyści z przystąpienia do sieci o współpracę •niższe koszty organizacji biznesu •mała konkurencja •zbadana nisza rynkowa •sprawdzony przepis na prowadzenie biznesu •opracowane procesy tworzenia kalkulacji, kosztorysów itp. •wypracowany system pozyskiwania klientów •indywidualnie projektowane materiały reklamowe •mniejsze nakłady na szeroko zakrojoną kampanię reklamową •wyłączność terytorialna •bieżące wsparcie w dążeniu do sukcesu •okresowe szkolenia ze sposobów sprzedaży, negocjacji, obsługi klienta, •elastyczny system pracy (na początku nie musisz rezygnować z dotychczasowej pracy) Koszty: Opłata marketingowa jednorazowa 8 tys zł (za tą cenę otrzymujesz opis po wyżej)
pomysł bardzo ciekawy,lecz faktycznie ilu klientów się na takie usługi zdecyduje,po pierwsze to mało zamożne społeczeństwo,po drugie mentalność ludzi,ale jak masz zapał to zawsze warto próbować
|
|