|
Agencja turystyczna - pozwolenia i licencje |
Agencja turystyczna - pozwolenia i licencje
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy orientuje się ktoś z Państwa jakie należy uzyskać pozwolenia i licencje oraz jakie spełniać warunki aby otworzyć agencje turystyczną? Czy jest jakaś różnica pomiędzy agencją turystyczną a biurem podróży? Jakie są istotne różnice w pozwoleniach pomiędzy firmą która organizuje "sama" wycieczki a taką która je tylko sprzedaje (pośrednikiem)?
Musisz znaleźć odpowiednią ustawę - poszukaj w google. Na agencję, czyli pośrednika nie musiszmieć pozwolenia, na samodzielne organizowanie wycieczek - tak, pozwolenie wydawane przez wojewodę.
A co do danych statystycznych sprzedaży ilośći wycieczek nikt Ci tego nie poda, każde biuro może mieć inną sprzedaż, a średnia statystyczna nijak się będzie miała do Twej sytuacji. Najpierw oszacuj swoje koszty, dowiedz się jakie są marże i na tej podstawie wylicz ile musiałbyś sprzedać, aby zarobić oczekiwaną kwotę. I potem zastanów się, czy to realne - np poobserwuj biura ile klientów, ile podpisujących umowę, zrób własne badania itp.
Ok a co z licencją IATA dzięki której będę mógł sprzedawać bilety nie tylko tanich lini lotniczych ale także i innych? jak uzyskać pozwolenie na taką licencjęi jakie trzeba spełniać warunki aby ją otrzymać? pozatym do kogo należy się zwrócić o wydanie takiej licencji?
Witam,
Prosiłbym osoby, będące w temacie o poradę... Z racji jakichś tam kontaktów międzynarodowych itp itd...:) Sprawa wygląda tak: moich kilku znajomych, prowadzących własne działalności jeździ po Europie, Ameryce, Azji... No i tutaj pojawia się pewien pomysł. Otworzyć działalność- organizowanie przelotów, hoteli, przewodników, specjalizacja w business trip'ach, jakichś ciekawych wypadach. Stąd kilka pytań: 1. Czy potrzebuję uzyskać jakieś specjalne pozwolenia na prowadzenie takiej działalności? 2. Może ktoś się orientuje, jak, z kim negocjować w sprawie biletów itp? Na co mogę liczyć? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Marcin
witam.chciałem sie zorientować co myślicie o założeniu agencji turystycznej lub działalności o podobnym statucie ale bez wymagania zgłaszania do wojewody w miejscowości turystycznej w bieszczadach ,która zajmowała by się organizowaniem aktywnej turystyki od dzieci aż po imprezy extremalne dla dorosłych.Jak myslicie czy to jest dobry pomysł.Z tego co się orientuję to w okolicy nie ma nic takiego.Dodatkowo chcę prowadzić catering ,zakwaterowanie itp.Co trzeba do zorganizowania takiej agencji.Proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi.
dobry pomysl ale nie znam sie i ci nie pomoge
ale pomysl ok
chciałem jeszcze dodać że chcę organizować imprezy ze scenariuszem dla grup zorganizowanych.Po za tym blisko są granice państwa więc wycieczki na słowację i na ukrainę też bym wpisał w asortyment.
Pozdro
Przedstawiony pomysł to już nie agencja tylko organizacja, a to podchodzi pod licencje i ubezpieczenia.
I wlaśnie w tym cały problem,mianowicie chodzi o to ze dowiedzialem się że takie ,,imprezy turystyczne można organizować na działalnośc gospodarczą tylko nie mogą być łączone w pakiet,nie mogą przkkraczac 24 godzin czyli wycieczki jednodniowe.Czy to by mogło wypalic jeśli to prawda.I jeszcze jedno jak nazwać taką ,,impreze turystyczną,, bo właśnie imprezy takie mają odpowiedni opis w przepisach o turystyce.To jest ciekawe.Dzięki za rady.Pozdro
czy jest ktoś na forum co zna się na tej turystyce? Trochę mi zależy na waszej opinii i waszych propozycjach ,co by można bylo jeszcze dodać do oferty.Pozdro
zamierzam otworzyc agencje turystyczna w miescie 300tys.! na rynku jest ok. 20 tego typu biur.
Pieniądze na wyposażenie biura wezme z PUP. zasatnawiam sie czy taki biznes ma sens. moje koszty: to lokal w centrum ale bez okna i wejscie z boku budynku (nie od glownej ulicy) o pow.15m2 wynajem 600zl m-c lub stoisko w hali targowej 20m2 za 1000zl? koszt wynajecia powierzchni w duzym centrum handlowym ok. 8 m2 na srodku pasazu to 2500zl ktora lokalizacje wybrac? przychody od kazdej sprzedanej wycieczki ok. 10% dla agencji czyli np: dwie wycieczki dziennie po 2000zl to 400zl x 25 dni w miesiacu = 10000zl :) czy to osiagalne? pewnie powiecie ze otwieranie biura podrozy w kryzysie to nie jest dobry pomysl ale przy takiej agencji faktem jest ze ludzie beda kupowali mniej wycieczek ale te wycieczki beda drozsze wiec prowizje beda wyzsze :] trzeba pamietac ze teraz zaczyna sie sezon w tym biznesie ktory ulatwi mi start :)
Nie. Przynajmniej dla kogoś rozpoczynającego działalność.
Tak. Otwieranie biura podróży w kryzysie to nie jest dobry pomysł. Wręcz głupawy bym powiedział. Jak myślisz, ludzie mniej zrabiają - przeznaczą pieniądze na wycieczki za 2 000zł czy sobie darują?
mysle ze sobie darują ale zostanie cześć osob ktore na to stać a wycieczki przy slabej zlotowce beda drogie a co za tym idzie prowizje beda wieksze :) co to oznacza? a no to ze w kryzysie wystarczy sprzedac w miesiacu 30 wycieczek a normalnie 60 wycieczek a dochod biura jest taki sam :)
No masz racje ;) tylko zastanów sie jeszcze, czy sprzedasz owe 30 wycieczek w miesiacu .
własnie tego sie obawiam, moze ktos wie ile wycieczek sprzedaje srednio taka agencja? jak wam sie wydaje? a ile % polakow wyjezdza na wakcje za posrednictwem biur turystycznych?
chetnie poznam potwierdzone dane ale i wasze subiektywne opinie :)
Sprawdź również podobne tematy:
- Jakie pozwolenia, licencje na produkcje przyczepek
- Agencja pracy, Agencja turystyczna, Wywoz śmieci a może...? - AGENCJA TURYSTYCZNA - Agencja turystyczna, czy się opłaca? - Biuro podróżu lub agencja turystyczna - Agencja turystyczna-proszę o porady - Agencja Turystyczna Szukam Wspolnika - Ubezpieczenia + Kredyty + Agencja Turystyczna - Agencja turystyczna a sprzedaż przez internet Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|