Witam,
mam pytanie co trzeba zrobić (spełnić) aby zostać agentem pzu? Takim który sam chodzi i szuka sobie klientów od których ma prowizje?
|
AGENT PZU |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam,
mam pytanie co trzeba zrobić (spełnić) aby zostać agentem pzu? Takim który sam chodzi i szuka sobie klientów od których ma prowizje?
prawdopodobnie zgłosić się do pzu, czy mówisz o agencji? - założyć więc własną firmę, przejść szkolenie i zdać egzamin państwowy na agenta, hmm co dalej, acha jeszcze zależy czy nie mają agencji w Twojej okolicy, bo mogą nie chcieć wogóle z Tobą współpracować.
Po pierwsze sprawdź stronę pzu, pewnie mają tam jakies informacje i napisz, zadzwoń do nich. Jakie spektrum produktów chciałbyś sprzedawać? - OFE, ubez majątkowe, osobowe, fundusze? mają tego trochę! no ale życzę powdzenia, mam nadzieje że masz wykształcenie kierunkowe i wiesz co to są ubezpieczenia ogólnie, bo to baardzo skomplikowany temat. ;)
tak wiem mniej więcej ;) tylko powiedz mi prosze po co mam zakładać działalność gospodarczą? tego nie rozumiem. Skoro zdam egzamin i podpisze z pzu ze bede ich agentem i bede chodził i szukał ludzi ktorzy chca dane ubezp. to po co mi działalnośc ?
kris_kros,
na twoim miejscu to zajal bym sie OFE sa z tego duzo wieksze prowizje i mozesz podpisac z niektorymi OFE umowe o wspolpracy na zasadzie umowy zlecenie bez zakladania dzialalnosci gospodarczej
o i jeszcze jedno pytanko do ciebie w jaki sposob masz zamiar sam szukac sobie klientow??
zależy jak chcesz to robić i ile masz lat, jak jesteś studentem to podpiszą z chęcią z Tobą umowę zlecenie, bo do zapłacenia będzie tylko podatek bez dodatkowych obciążeń (np. w przypadku OFE). Jeżeli chcesz pracować na zasadzie agencji to muszisz mieć swoją działalność. Jeżeli chcesz się u nich zatrudnić np. na umowę o pracę to będziesz miał konkretne obowiązki, będziesz musiał sprzedać konkretną ilość produktów itd.. Z tym znalezieniem klienta nie jest tak łatwo. Jeżeli chodzi o OFE to jest bardzo duży rynek, każdy musi się zapisać, dużo ludzi robi to na ostatnią chwilę (losowania 2 razy w roku). Jest więc duże pole do popisu. No nic, ale zapytaj się sam w pzu, bo zależy czy chcesz sprzedawać ubezpieczenia, czy OFE, czy na umowę o pracę, czy zlecenie, czy agencja, wtedy będą inne opcje
|
|