Witam, czy agroturystyka na wsi, w centrum Polski moze wypalic?
Jazda konno, łąki, lasy stawy itd, jak to na wsi. do tego jakis grill, swojskie jadło i oczywiscie piwko. czekam na rady pomysly
|
AGROTURYSTYKA? DObry pomysł czy lipa? |
AGROTURYSTYKA? DObry pomysł czy lipa?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, czy agroturystyka na wsi, w centrum Polski moze wypalic?
Jazda konno, łąki, lasy stawy itd, jak to na wsi. do tego jakis grill, swojskie jadło i oczywiscie piwko. czekam na rady pomysly
jasne że dobry pomysł, pod warunkiem że mieszkasz na wsi, masz potencjał (gospodarstwo, inwentarz, zaplecze mieszkalno-jadalne oraz ofertę atrakcji turystyczno-wiejskich) i dużo chęci. myślałem o tym dużo (nawet kilka dni temu mieliśmy długą dyskusję na ten temat z kumplem przy kilku butelkach Siwuchy) mam nawet sporą działkę i stary dom w górach ale niestety z poczuciem rolnictwa i inwentarzem u mnie krucho a we wsi działa ponad trzydzieści agrogospodarstw z tradycjami od wieków (http://www.ugrzegorza.pl/index.php?show=index) naprzykład. jeśli tylko jesteś w stanie zaoferować potencjalnym chętnym podobne atrakcje to jak najbardziej. interes i zabawa w domu - bezcenne!!!
Taka agroturystyka to skarb. Jezeli mieszkasz blisko okolic gdzie mozna duzoo pozwiedzac:) wycieczki szkolne latem kolonie biwaki,,jesli dobrze interes bedzie szedł dom weselny (jesli jest obok duza miescina) to jest to na co sie czeka. tylko dom weselny potrzebuje kosmicznego wkłądu i papierkowej roboty:)
Pomysł jak najbardziej ok.! Jeśli masz takie możliwości, checi i jeszcze trochę kasy! To niema się nad czym zastanawiać! :)
dzieki, a czy jeszcze jakies rady, chetnie poczytam. mam mozliwosc taka ze inwestuje 200 tys a zwracaja mi 100 tys z uni bo sie juz dowiadywalem
tak! tylko zeby z tego skorzystac musisz byc rolnikiem! jest tam taki prykas ze musisz byc conajmniej od roku na krusie! pieniądze dostajesz na remąt wyposażenie-nie na budowe domu! do 5 pokoji nie płacisz podatku! nie ma ograniczenia jakie pokoje 2 3 czy 4 osobowe!
agencja doradztwa rolniczego!!! tam ci wszystko wyklarują!! aby starac sie o dotacje musi byc napisany biznes plan ,szanse powodzenia w rejonie! itd
Odświeżam temat.
Rozważania te są czysto teoretyczne. W mojej okolicy znalazłem opuszczone gospodarstwo, wygląda naprawdę świetnie, ceglany dom, ceglasto-drewniana stodoła, duża łąka, rzeczka, kawałek dalej las. Takie troszkę odludzie. Wszystko ładnie pięknie, ale w okolicy nie ma żadnej turystyki. Można by pewnie wykopać jakiś staw, zrobić jakieś kąpielisko. Myślę, że miejsce wspaniałe na Dom Weselny, przy okazji noclegi restauracja. Oczywiście okazjonalnie bo wątpię, żeby ktoś tak po prostu wpadł na takie odludzie. Oczywiście dobra reklama, zorganizować kilka wieczorków, żeby ludzie poczuli urok miejsca. Całości inwestycji - ok milion złotych, nie liczyłem, tak na oko podaje, ponieważ takich pieniędzy nie posiadam. Póki co raczej nie zdobędę, a poza tym planuje rozwój firmy którą akurat się zajmuję. Jednak wiem, że można takie gospodarstwa kupić bardzo tanio. W związku z tym mam do Was pytanie: Cz warto zainwestować w to gospodarstwo z myślą o przyszłości?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "AGROTURYSTYKA? DObry pomysł czy lipa?": - Skladalem wniosek i lipa - Czy u was tez jest teraz lipa ? - Lipa w dobie kryzysu. . . Bus i chęci. . . - czy to dobry pomysł - Dobry pomysł
• Strona 1 z 1
|
|