Witam
Osoba pracująca może korzystać z inkubatora?
Jeżeli jest potrzebne wydanie koncesji to jak to wygląda?
|
AIP |
|
Strona główna forum
‹ Ogłoszenia
‹ Biznes oferty
‹ Oferty Usługi
Autor
Wiadomość
Witam
Osoba pracująca może korzystać z inkubatora? Jeżeli jest potrzebne wydanie koncesji to jak to wygląda?
Witam.
A jak to jest w przypadku gdy chce byc w AIP i chce byc Vatowcem? Wszystkie faktory sa wystawiane na mnie czy na AIP przy czym pozniej rozlicza sie ze mna AIP ?
Dealnet, ty działasz jako pion AIP, więc faktury muszą być wystawiane przez AIP dla klienta. Ty je tylko zanosisz co miesiąc do odpowiedniej osoby z AIP która oddaje je do księgowości.
Jeżeli ktoś daje Ci fakturę z zewnątrz, to też wystawia FV na AIP Jakbyście chcieli coś więcej wiedzieć to piszcie, służę pomocą, mam firmę w Katowickim AIP Firma: http://www.czekoladoweinspiracje.pl Przy okazji zapraszam do współpracy, zakładam oddziały w różnych miastach Polski, zapewniam sprzęt, po szczegóły proszę o kontakt ze mną
Jestem studentem II roku informatyki. Noszę się z zamiarem rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej. Miała by to być sprzedaż internetowa, ale również nie wykluczam rozwoju w kierunku branży informatycznej(realizacja zleceń, być może wdrażanie własnych rozwiązań). Przeczytałem informacje znajdujące sie na stronie www_inkubatory_pl oraz na forum. Mam jednak kilka pytań odnośnie AIP:
1. Jaka jest forma opodatkowania takiej firmy? 2. Czy mogę być zatrudniony w tym czasie w innej firmie na umowę o dzieło/zlecenie? 3. Czy mogę uzyskać pomoc w pozyskaniu dotacji na prowadzenie działalności (np. na zakup sprzętu do prowadzenia działalności np. komputera wraz z oprogramowaniem)? 4. Czy kazdorazowa sprzedaz musi byc potwierdzana przez biuro AIP? 5. Czy przy tym typie dzialalnosci konieczny jest zakup kasy fiskalnej pozdrawiam serdecznie
???
tak
Inkubator zapewnia sprzęt komputerowy. Możesz korzystać ze sprzętu ktry znajduje się w siedzibie inkubatora. Co do dotacji to z pewnością inkubator może pomóc (polecić osoby które sa sprawdzone w załatwianiu dotacji)
Każda faktura musi byc wystawiona przez AIP, sam nie możesz wystawiac faktur
nie (z tego co wiem inkubator ma swoją, choc nigdy z niej nie korzystałem
Chodzi mi o to czy to na zasadach ogolnych czy moze jakas forma zryczaltowana, przepraszam za moja niewiedze jestem jeszcze laikiem :)
Bardziej mi chodzi o oprogramowanie typu Visual Studio, czy jakies narzedzia Borlanda na ktore raczej na pewno inkubator nie posiada licencji. Co do komputera to bardziej myslalem nad zakupem laptopa ;) Po drugie czy to znaczy ze ja jestem zobligowany do pracy w biurze inkubatora?
Mam rozumiec iz kazdą rzecz ktorą sprzedam przez internet, bedę musial zafakturowac w biurze AIP,dopiero pozniej wysłać do klienta? Czy nie bedzie to zbyt długo trwało? Dziekuje za odpowiedz i pomoc, chyba bede musial udac sie bezposrednio do bira AIP zeby rozwiac swoje wątpliwości. pozdrawiam
Hmmm...jakiś czas temu zaglądałam na stronke inkubatora,lecz oni realizują oryginalne pomysły,chciałabym otworzyć sklep internetowy,chociaż wolałbym bardziej wpakować się na miescie,lecz koszta są za duże bym mogła zrealizować swoje plany,dlatego jestem zarejstrowana jako bezrobotna by otrzymać pomoc UP ale to nie takie proste niestety jak sie wszystkim wydaje,więc nie wiem czy uda mi sie zrealizować tą dotację,z drugiej strony-mozesz powiedzieć coś wiecej na temat współpracy o której wspomniałes?
Powtarzam pytanie (ważne )
Osoba pracująca może korzystać z inkubatora? Jeżeli jest potrzebne wydanie koncesji to jak to wygląda?
Jeszcze raz, działając w inkubatorze nie działasz jako firma. Podpisujesz umowę z AIP i działasz jako PION FUNDACJI więc inkubator prowadzi księgowośc, a gdy chcesz wypłacic pieniądze dla siebie to wypłacane są za pomoca umowy o dzieło lub umowy zlecenia
nie mam pojęcia, musisz się zapytać w AIP nie musisz pracować w biurze AIP, mozesz pracować z domu, ale bedąc w AIP jest większa motywacja, masz okazje spotkac sie z innymi osobami z AIP, moga z tego wyjść wspólne przedsięwzięcia i pomysły ;)
tak, wysyłasz zamówienie na fakturę do AIP, jak dobrze pójdzie to w tym samym dniu będzie wystawiona i przesłana Ci przez neta (dyrektorzy inkubatorów lub osoby przez nie wyznaczone wystawiają faktury). Zależy to od ich dostępności. Masz racje że czasami to może trwac długo i może być wkurzające, ale są plusy i minusy każdej działalności, to jest akurat minus. Ja mam dużo faktur i musze je mieć na czas, dlatego załozyłem juz sam swoja działalność. Nadal jestem jeszcze w AIP bo musza mi się skończyc podpisane umowy. Ale np. fakture która zamówiłem 31.12.2007 dostanę dopiero jutro, czyli 04.01.2008 (zapewne przez sylwka), jest to jakies usprawiedliwienie, ale przez to musze się tłumaczyć klientowi że nie mam jeszcze faktury. Dziś do niego jade i znów nie ma FV. Pomimo czasami niektórych problemów inkubator jest dobry dla osób które nie miały nic wspólnego z biznesem, mi też w niektórych sprawach bardzo pomogli.
Nie tylko oryginalne, może znaleźć się w inkubatrorze także osoba np. tylko sprzedająca na allegro
na priv ;)
tak, może
nie wiem, z takimi pytaniami prosze udać sie do dyrektora najbliższego inkubatora, on odpowie czy taka działalnosc jest możliwa
czy jesli dostane dofinasowanie z UP na założenie DG mogę korzystać z usług AIP?
czy AIP pomaga jakośotzymać dotacje z UP?
nie, przecież dostajesz dofinansowanie na DG, a działając w inkubatorze nie jest to DG, jak pisałem wcześniej, czytać Uważnie!
ok ,dzieki za info, przepraszam ale czytałem to w nocy i pewnie spałem na pół
Pozdrawiam.
żaden problem, jakbyście coś jeszcze chcieli wiedzieć to piszcie
Witam,
Ja przymierzam sie do zalozenia w najblizszym czasie firmy w inkubatorze i mam kilka pytan: 1. Z tego co widze, firme zalozyles w Slaskiej Wyzszej Szkole Zarzadzania. W Katowicach inkubator jest rowniez w Akademii Ekonomicznej. Dlaczego wybrales wlasnie ten i ktory polecalbys wybrac? 2. Jak sprawa wyglada z marketingiem i pierwszymi klientami? Wiadomo, ze najgorszy jest poczatek. Czy inkubator jakos pomaga znajdowac klientow? 3. Jak wlasciwie wyglada biuro? To tak z ciekawosci ;). Czy kazda firma ma jakis oddzielny box/pokoj, czy wszystkie firmy sa 'upakowane' w jednym miejscu. 4. Bylbym wdzieczny jakbys opisal jeszcze pokrotce swoj inkubator, bo bede musial zdecydowac sie pomiedzy tymi dwoma, a zanim przejde sie do tych szkol, chcialbym poznac opinie innych :). Z gory dzieki :)
dla mnie nie ma różnicy, dlatego że oba inkubatory mają jednego dyrektora, jest więc to praktycznie to samo. Inkubator w Wyższej Szkole Zarządzania już znałem wcześniej więc zdecydowałem się na ten
wszystko zależy od możliwości inkubatora i profilu Twojej firmy. Mi np. inkubator załatwił wejście na moją 1 imprezę z fontanną skierowaną do grona biznesowego za darmo. Normalnie na reklamę na takiej imprezie musiałbym wydać od 3000zł, jak mówiłem zależy od profilu firmy
Jest to jeden pokój z całym sprzętem komputerowym potrzebnym do działania, drukarkami, telefonami itd. ze wszystkiego można korzystać (akurat w tej szkole, nie wiem jak jest na AE)
Tak jak mówiłem, jest jeden dyrektor do tych inkubatorów, więc i tak się zobaczysz z jedną osobą ;) Napisz lub zadzwoń do niego aby się umówić na potkanie, namiary masz bodajże na stronie inkubatora Nie wiem czy jest jakaś konkretna różnica. Spotkaj się z dyrektorem, to się dopytasz ;) Pozdrawiam
|
|