WItam
Moja sasiadka przyszla do mnie i chciala abym jej poszukal dowiedzial sie czegos.
A wie\c zostala wysiedlona jako 10 letnia coreczka wraz z mama i siostra nad morze... z bieszczad. Byla Polka i jest nadal. Tam nie otrzymaly nic W bieszczadach skarb panstwa zabral im kilkanascie hektarow pola, stajnie dom... Obecnie mieszkaja gdzie indziej.
Sasiadka ma akty przeniesienia, papiery o placonym podatku za majtek w bieszczadach itp. Dosc duzy zbior. Czy ktos moze sie orientuje czy daloby sie zalatwic dla niej rekompensate za to wysiedlenie. Tak jak mowie nigdy nic nie dostala, teraz zyje sobie bo zyje i trudno powiedziec zeby jej sie powodzilo. Wiem ze na wniosek do wojewody mozna dostac 20 % za majtek ktory przejal skarb panstwa ale to dotyczy osob ktore zostaly przesiedlone z bylym terenow panstwa Polskiego, a nie moge nigdzie znalexc jak to wyglada w sprawie osob ktore zostaly wysiedlone z terenow ktore byly i sa nadal polskimi terenami..
Jesli ktos ma jakas wiedze, abo wie gdzie czegos szukac, prosilbym o kazda informacje gdyz szukam juz dosc dlugo i nic..:/
pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc