|
AKCJE |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
gilek wiesz ostatnio posłuchałem jennego nie przeczę nieźle na tym wyszedłem. Ale wcześniej sam myślałem i analizowałem - teraz pomaga mi w podjęciu niektórych decyzji jenny, ale nie opieram się na jego opinii w 100%, mianowicie miałem dużo spółek i różnie bywało nie powiem różnie bywało, ale ogólnie do przodu. Mimo iż studiuję Ekonomię myśli moje i jenngo są podobne i tylko konsultacja z nim mnie upewnia w moim przekonaniu i słuszności moich analiz - nie wiem to coś złego ? Nie rozumiem twojej sugestii ? Ale jeśli nie wierzysz nie wierz twoja sprawa ja gram dość krótkimi terminami (u mnie masters też miał swoje 5 min kupowałem po 0,26 sprzedałem po 0,32. PCGuard kupowałem po 0,45 zł (zarobiłem sprzedałem po 0,77). Miałem Bioton, Lubawę, Enegropol, Budopol, Enap ( fon kupowałem po 1,02 - 17 stycznia ! - tylko nie dotrzymałem), Jago, Prochnik, Atlantis, Sanwil, Energopłd. Więc sam oceń - spółki które miałem od stycznia. a forum jest do wymiany zdań - a nie krytykowania postępowania i myślenia innych. Jeśli złamałem regulamin zgłoś Adminom. A jeśli nie to powiedz co Ci leży na wątrobie.
Myślę że to forum jest do wspierania się i pomocy w podejmowaniu nieraz trudnych decyzji, a nie do kłótni, więc wspierajmy się i wymieniajmy się doświadczeniami a nie sprzeczajmy się o głupoty. Taka jest moja propozycja, nie wiem jak reszta myśli.
przepraszam bobo za wszystko
teraz proponuje kupic masters poniewaz ma kosztowac 1zł a jest po 0.77
Wiatm wszsytkich. Chciałbym rozpocząć inwestowanie ale chce najpierw sie dokształcić. Czy możecie zaproponować mi jakies ksazki lub strony www???? Dzieki
O mastersie wiedziałem tylko za późno się obejrzałem gdyż miałem gotówkę w innych spółkach i nie chciałem sprzedawać ale myślę o rozszerzeniu swego portfela z 3 spółek na 6 ( dokupić jeszcze Pc Guard, Masters, Mostostalex) i mieć 6 spółek po 15% udział każdej w portfelu tylko czy przy mojej gotówce (ok. 10 tys. zł) na giełdzie to się opłaca tak rozdrabniać i zmniejszać ilość akcji spółek przynoszących zysk ?
Pamietaj jedno - lepszy mniejszy zysk niz duza strata. Ja wole miec kapital porozdzielany na kilka wariantow. Czesc mam w akcjach czesc w funduszu akcyjnym czesc w stbilnego wzrostu, zrownowaonym jak rowniez czesc na lokacie. Wiem - moglem za wszystko kupic np FON i mialbym teraz kasy od groma - ale co by bylo gdyby zamiast wzrostow byly spadki o 60%?!
Jesli chodzi o podzial portfela akcji to jak pisalem wszesniej - mam porozdzielane pomiedzy spolki z grupy najmocniejszej czyli PKO, GTC, TVN, GETIN - wiem ze te spolki daja mniej zarobic ale daja zarobic - a raczej spadkow -10% w ciagu jednej sesji spodziewac sie ni mozna na nich, czego nie mozna powiedziec o spolkach typu FON, TUP ktora sa zylami zlota w tej chwili ale nie wiadomo co sie z nimi stanie za jakis czas. Akcje staram sie miec dluzszy czas i nie zmieniam ich z tygodnia na tydzien co jak dla mnie jest oplacalne gdyz w dluzszym terminie spolki wzrastaja wiecej - nie place prowizji od zlecen oraz zaoszczedzam na podatku od zyskow i moge za ten podatek kupic akcje :)) Kazdy ma inna strategie inwestowania. Ja modyfikuje swoja caly czas - mialem kilka miesiecy tem w portfelu 20 spolek - niektore o 300-500 PLN. Sprzedalem najmniej dochodowe i wpakowalem kapital tam gdzie uwazalem ze najlepiej da zarobic - teraz mam 10 i wydaje mi sie to optymalne - mam wiecj czasu na analizy tych papierow a portfel zrobil sie bardziej przejzysty. Nigdy nieie trzymam spolek ktore spadaja czekajac az wkoncu zaczna roznac - wole stracic pare zlotych na spolce i wskoczyc w inna aby szybko odrobic straty - kupilem pol roku temu NETIE po 5 PLN trzyajem 3 miesiace i stwierdzilem ze nie warto czekac na to kiedy odbije sie od dna - sprzedalem po 4 PLN i kupilem TUP-a orabiajac straty z NETI z nawiazka.
Nie powiem że ja nie miałem wpadek i strat ale zawsze staram się powoli do przodu i będzie myślę dobrze a z podziałem troszkę jeszcze zaczekam - jak wyklarują się sprawy z TUP i FON
. Co myślicie o wchodzeniu teraz w spółki MOSTOSTALEXP PCGUARD MASTER
masters polecam dzis 6,49% moim zdaniem do 1zł dojdzie mostalexp mial juz swoj dobry okres wiec mysle ze po wszystkim
Dziś mała zmiana w portfelu
A mianowicie sprzedałem TUP A w to miejsce zakupiłem: Stalexport SA (STALEXP) - 891 szt. akcji Co o tym myślicie ?
myśle ze calkiem calkiem
lzps -dzisiaj zanotował korektę więc można tanio kupić bilet na pociąg do 8zł :) . Polecam także rafako spółka bardzo solidnie brnie od ponad miesiąca w górę, może nie ma jakiś spektakularnych zysków lecz w kwietniu liczę że będzie można wyciągnąć ok 20-25%
polecam igroup i hutmen na nablizsze kilka dni
a co myslicie o GTC, ostatnio sie troche wacha i sie zast czy pojdzie w gore czy w dol?
a tak na serio to teraz powiem tylko jedno slowo HUTMEN
kupcie teraz i sprzedajcie za pol roku i... nie musiecei mi dziekowac pomyslcie lepiej co zrobic z taka kasą
a ten hutmen to czemu ma az tak pojsc ??? moze jakies szczegoly ?? wiesz to po jakiejs analizie np.technicznej ?
|
|