Witam Wszystkich!
Moje pytanie skierowane jest do tych z Was, którzy mieli okazję importować towar płacąc z wykorzystaniem narzędzia akredytywy. Przygotowuję się do tego rodzaju operacji (mój pierwszy handel "kontenerowy") i zbieram informacje. Oczywiście wiem jak w zarysie wygląda przebieg transakcji i na czym ona z gruntu polega. Chciałbym jednak usłyszeć głos praktyków.
Jeśli zatem ktoś z Was ma jakiekolwiek osobiste doświadczenia z akredytywą, będę bardzo wdzięczny za ich krótkie opisanie. W szczególności chciałbym wiedzieć:
- Jak konkretnie odbywa się kontrola jakości i ilości towaru przysłanego przez kontrahenta, przed dokonaniem zapłaty? Transakcja CIF, kontrahent zapewnia transport. Kontener przypływa do Polski i co się dalej dzieje? Czy mogę osobiście otworzyć kontener w porcie i sprawdzić towar? Czy mogę wynająć kogoś, by tę kontrolę w moim imieniu przeprowadził i poświadczył zgodność ładunku z zamówieniem?
- Jakie potencjalne pułapki związane z akredytywą czyhają na importera? Jak się przed nimi możliwie skutecznie zabezpieczyć?
- Jaki bank polecacie jeśli chodzi o usługę akredytywy?
- Wasze ogólne opinie na temat narzędzia akredytywy (plusy, minusy, czy warto itp.) Zależy mi na zdaniu praktyków, importerów. Opinię banków świadczących tę usługę już znam.
Wszelkie komentarze osób doświadczonych w temacie mile widziane! Nie znalazłem na forum wątku dedykowanego akredytywie od a do z, liczę więc, iż może przydać się on nie tylko mnie.
Dzięki, Pozdrawiam,
Ticket