|
Allegro - czy US dalej sie interesuje ? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Myśle nad dorobieniem sobie około 800 zł. Czytałem mase wiadomości o tym jak to ludzie dostali wezwanie z US z powodu braku zarejestrowanej DG, albo nie opłacenia podatku o czynności CP, ale wszystkie praktycznie pochodziły z lat 2004 - 2005. W ostatnich dwóch latach cisza. Może dali sobie już spokój z takimi akcjami na masową skale ?
Raczej doskonalą się by łapać więcej, szybciej, efektywniej: polecam fakturę Zadania dla urzędów kontroli skarbowej na rok 2007 a tam m.in.: "W 2006 r. rozwinęły się kontrole handlu prowadzonego za pośrednictwem Internetu. Rosnąca skala tego zjawiska zmusza organy kontroli skarbowej do wnikliwego zainteresowania się tym segmentem rynku i wypracowania adekwatnych metod kontroli. " Działają, wyłapują, również na podstawie informacji (nazywanych też przez niektórych donosami) przekazywanych przez konkurencję koszoną w przychodach przez handel cenowo niższy gdyż podatkowo nieobciążony.
Ja mialem wlasnie kontrole za 2005 i to głownie chodzilo im o allegro
kontrola byla z UKS czyli Policji Skarbowej i trwala 4 miesiace. Cala historie rachunku chcieli oraz caly wykaz sprzedaży z ALL. Uczepili sie ze nie wykazywalem na rachunkach kwoty za wysylke,. W sumie to nie wiedzialem ze trzeba skoro w koszty biorę rachunki za znaczki ipaczki. Kilka setek tzrebabedzie doplacic ;(
z forum SS wynika że interesują się tylko zarejestrowanymi firmami.Jedna kobita złożyła donos,to jej powiedzieli że muszą znać nip osoby sprzedającej na lewo
normalnie jaja!
Też potrzebuje wytrzasnąć skądś 300zł i zastanawiałem się nad odsprzedażą czegoś drożej na allegro. Może oni interesują się tylko super sprzedawcami z 1000 komentarzy ? Okropne jest to, że złapią cie jak będziesz robił przekręt na 300 zł, jak na 3 000 000 to nie.
tak to jest w tym pięknym kraju,firma która jest legalnie zarejestrowana a sprzedawała coś wcześniej jest udupiona.Ten który czerpie duże zyski bo nie musi płacić VAT działa sobie w najlepsze bo nie mają go w spisie
|
|