|
Allegro, ebay |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
nie placisz zusu ,gdyz nie masz otwartej dzialalnosci gospodarczej
To jak inaczej odprowadzac podatki za sprzedaz ?
na ebay.com sie placi za wystawienie, najmniej chyba 60 centow. zreszta paypal i ebay sa znane z wysokich oplat, wiec tych firm jako przyklady nie ma co podawac.
Proponuje sie dowiedziec dokladnie zanim sie cos napisze... Polski ebay jest jak narazie darmowy :grin:
skopiowane z ebay.com
nom troche przesadzilem z tymi 60 centami, najtaniej to 20 centow :) a ebay.pl nie jest darmowy tylko prowizji od wystawienia nie ma, co jest moim zdaniem jednym z glownych powodow nie powodzenia tej platformy u nas, poprostu ludzie wystawiaja byle co za wysoka cene na zasadzie "jak sie sprzeda to super a jak nie to nic nie trace" i przez to malo tam wartosciowych rzeczy do kupienia a idac dalej to jest powod dla ktorego nie ma kupujacych :)
Hmm... To ciekawe, bo ja tam wystawialem aukcje i sprzedawalem rozne rzeczy i jak dotad za nic nie placilem... Moze mam szczescie... :mrgreen:
Halski,Ty piszesz o polskim ebayu a on o wersji zagranicznej
No ale w koncu w Polsce jestesmy :wink: Wg mnie za granice nie oplaca sie sprzedawac, bo z regoly duzej roznicy w cenie nie ma, za to koszt transportu sa duzo wieksze. Ale faktycznie, nie zrozumielismy sie :razz:
sprzedawanie za granice ma sens,ogromny
podam maly przyklad ktory zainteresuje duza ilosc osbob myslacych jak zarobic kilka groszy: Osoby majace dostep do bursztynu moga go sprzedawac za oceanem (ebay Amerykanski)ceny bursztynu poza Polska sa znacznie wieksze.
No tak. Sa wyjatki, dlatego napisalem ze "z regoly" :razz: Moze to miec sens przy produktach wytwarzanych w Polsce.
offtopic:
mamy identyczne statystyki Halski:P nie wliczajac tego posta:D
:mrgreen:
Ja odnośnie tych prowizji i opłat.
Kasa jaką trzepie allegro jest nie do pojęcia. A my nędzni użytkownicy nic z tym nie potrafimy zrobić. Sporą część marnych zysków oddaję allegro a z ich strony ani maila z odpowiedzią nie dostaję. Powstało niedawno nowe forum http://www.badallegro.gc.pl którego celem jest walka z wyzyskiem allegro. Pozdrawiam
Witam
Allegro, e-bay, itp fajna sprawa żeby sobie dorobic ale tak jak pisali moi przedmówcy nowe rzeczy bardzo szybko sie rozchopdzą i nie da się miec na coś monopolu. Główną rywalizacją jest cena. Sam sprzedaje co jakiś czas najróżniejsze rzeczy które uda mi się załapać po okazjonalnych cenach, albo wysprzedaje rupiecie swoje i znajomych którzy chieli juz dawno je wyrzucić ;) Pozdrawiam
Allegro byłoby super gdyby nie duże koszty wystawienia i prowizji. Chcąc wystawić coś taniego już pare złotówek trzeba odliczyć, zaproponować cene wręcz dumpingową, żeby ktokolwiek kupił i defakto niewiele zostaje.
Ja wszedłem w allegro, ale konkurencja wiele karm oferuje znacznie taniej bo kupuje w ogromnych ilościach od których mają potężny rabat. Oferowałem to czego oni nie mieli i szło rewelacyjnie, no ale niestety po długich kalkulacjach wychodzi na to, że się nie opłaca. Więcej i podobnie zarobie bez allegro. W tej chwili traktuje allegro jako deska ratunku czyli wyprzedaje to co w niedługim czasie termin się skonczy po atrakcyjnej cenie. A szkoda, bo gdyby nie koszty handlowałbym o wiele więcej. Allegro to ciężki chleb szcególnie dla nowicjuszy, dlatego zastanów się czy podołasz pokonkurować.
|
|