|
Allegro - jak zacząć handel? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
u mnie w firmie gwarantowac bedziemy ze kazdy towar jest tanszy niz w allegro oczywiscie w opcji kup teraz o minimum 35 % i jest wtbur od akcesorii gsm do maszyn typy fadroma
HUrtownia nr 3 to ściema ktoś zrobił taką stronkę żeby sprzedawać jej adres na allegro. Żadna poważna firma nie umieści strony na darmowych serwerach. Unikajcie takich pseudo hurtowni bo można się przejechać!!
Aha a co do akcesorii do telefonów typu panele, ładowarki itp.. Nie warto w to wchodzić
Jak ma się dobre ceny to ze wszystkim warto wejść na rynek, choć wiadomo, że konkurecnja jest duża. Opłaca się handlować sprzętem, obuwiem, ciuchami itp sprowadzanymi z UK - sam tak robię, i nieźlę na tym wychodzę. Swoją drogą jak ktoś chce zobaczyć czym dysponuję to pisac na adres e-mailowy - number181@wp.pl
Dysponuję głownie: obuwie, koszulki (głownie piłkarskie), telefony komórkowe (wybrane modele). Nowa dostawa będzie pod koniec lipca, jak ktoś byłby zainteresowany to mogę również sprowadzić to COŚ - o ile będzie mi się to opłacało...
Kolega mówi: *Żadna poważna firma nie umieści strony na darmowych serwerach* - koniec cytatu.
Inny przekonuje, że profesjonalna strona Internetowa (cokolwiek to znaczy), to profesjonalna firma. Owszem, to czemu nie kupujesz i wybrzydzasz? Drogo, chociaż hurtownia? I tak będzie, nie będziesz kupować, bo ta hurtownia nie dba o Ciebie. Reklamuje się drogo i dla mnie jest to pierwszym sygnałem ostrzegawczym, że kupię też drogo. Widzieliście nie raz reklamy w TV drobnych produktów (podpaski, prezerwatywy, jogurty itp.). Kto za to płaci? Klient. Ile ten i inny towar wart jest w rzeczywistości? Grosze. A reklamy znanej firmy telefonii komórkowej na potężnych wysokich słupach z bajerami widzieliście, a może są w Waszych miastach? To my klienci za to płacimy. Jako dobry przykład dam Wam sklepy Internetowe w Stanach autentycznych milionerów, sprzedających towary na całym świecie. Proste stronki, łatwe do zmiany treści (owszem, dziecko może taką stronkę opracowywać), rysunki przeważnie, a nie zdjęcia (szybkość otwarcia), i masa błędów ortograficznych. Jak myślicie, czemu taki sprzedawca jest milionerem? Otóż, on nie zatrudnia sztabu profesjonalnych/zawodowych informatyków, taktyków od marketingu, ekonomistów itp. On to *po godzinach* robi sam i sam zbiera pieniądze. A klienci do niego wracają i nawet polecają innym. Osobiście, to rzygać mi się chce jak widzę *na profesjonalnych stronach* same zachwyty sobą, (jacy są numer jeden, ilu zatrudniają najlepszych specjalistów, jaki mają biurowiec i zdjęcia dywanów, wodotrysków i drogich obrazów) i takie różne inne bzdety, a nic albo prawie nic nie mówią, co ja klient będę miał z tego, gdy kupię u niego towar, czy usługę i ile ja klient dokładam do tych bzdetów.
Poproszę kilka przykładów. Zwłaszcza te błędy mnie interesują. Prostota prostotą, ale prostactwo odstrasza. A strony robione przez amatorów często zapewniają liczne dodatkowe "atrakcje" - jakieś "Synt error", "Twoja przeglądarka nie obsługuje czegośtam", "Zalecana rozdzielczość to..." "MySQL database missing..." Co do masy błędów zaś - jeśli ktoś nie posługuje się językiem na odpowiednim poziomie, to dla mnie jest wysoce prawdopodobne, że nieco bardziej złożonej umowy też nie pojmie, a widząc po stronie jaki ów "milioner" ma stosunek do zatrudniania specjalistów - założę, że prawnika też pewnie nie ma.
Dzejes
Mówimy o dwóch różnych sprawach, ale doskonale Cię rozumiem, bo... masz rację. Sprawy, które poruszyłem są rozległe, stąd odsyłam Cię do książki „Rozbij bank com” – autora nie pamiętam, choć mam tą książkę, ale „jestem na gościnnych występach”, stąd niewiele mogę teraz pomóc. W tej książce masz podane wiele linków – aktualnych – do stron prostych, tanich, na trzy kliknięcia itd i jako przykłady do przemyślenia gotowe do wykorzystania. Pozdrawiam.
To nie możesz chociaż jednego linka tutaj zapodać? sprawdzimy ile jest w racji w tym co piszesz...
a co sadzicie o sprzedarzy na allegro przedniotow wykonanych wlasnorecznie?np jakies dekoracje czy upominki.
Jak akcesroia komórkowe itp to mozecie próbowac w Firmie Tell Force One z Wrocka oni mają bezpośredni import od producenta i działają juz na kilku rynkach nie tylko w PL, firma pewna i sprawdzona moze warto sie zainteresowac.
Co do allegro to musicie wziasc pod uwage ze tam jest tez dużo ludzi ktorzy sprzedaja towar na czarno i nie płacą zadnych podatków!!! i to jest najgorsze w allegro. Powinni zrobic tak jak w ebay za kazda firma, osoba która sprzedaje cos droższego lub większą ilosc musi wysłac dane firmy, papiery itp. Wtedy możemy mówic o równych zasadach na allegro.... Co do wypowiedzi mirgag: to moze kiedys na początku jak internet powstał to tak mogło byc....a teraz jest zupełnie inaczej prosta strona swiadczy o tym ze firma jest mała i niedba o klienta, w dzisejszych czasach kazdy ma juz internet z wmiare szybki łączem i niema problemów z otwieraniem zdjęci grafiki itp.....a profesjonalna strona=profsjonalne podejscie do klienta, i klient nie boi sie kupowac cos na takiej stronie. a stwierdzenie ze ktos po godzinach robi taką prostą strone i zarabia na sprzedaży miliony to wyssane z palca albo jakiejs głupiej ksiązki. Pomyś jak taki sam jeden facet może wysłac, zaksięgowac, zamówic, zaktualizowac,itp...i to wszystko jeszcze po godzinach...odrazu widac ze nie wiesz o czym mówisz. Pracowałem w firmie gdzie sprzedawalismy na allegro miesięcznie za ok 800tys zł i nawet sobie nie wyobrażasz jak dużo różnych rzeczy jest z tym powiązanych....jedna osoba to mogłaby co najwyżej odbierac telefony i to przez cały dzien. Co do reklamy to firmy nie robią tego tak o z nudy, tylko po to aby przyciągnąc więcej klientów=większ zyski wiec nie można powiedziec ze za reklame płacimy tylko my, bo skąd bys wiedział o takim czy takim proszku jak nie z reklamy??? wszystko jest dokładnie przeliczane........ Reklama dzwignią handlu, jakbyś jeszcze moze nie słyszał....
MarcinViper
Są ludzie, którzy szukają nowych rozwiązań sprzedaży (choćby tanie towary na Allegro, lub jeszcze tańsze na Świstaku, czy w innych sklepach Internetowych), ponieważ za kilka złotych opłaty można również sprzedać ten sam towar jak i z pomocą drogiego sklepu Internetowego własnego (nie mówiąc o tradycyjnych metodach sprzedaży). Różnica kolosalna, a świadczą o tym porównywalne ceny produktów. Wiem ile pracy wymaga prowadzenie własnej firmy, tyle że czym innym jest prowadzenie księgowości, pakowanie towaru, odbieranie telefonów/faksów od klientów i inne niezbędne czynności umożliwiające funkcjonowanie firmy co jest wliczone w naturalny i niezbędny koszty firmy i czym innym jest wynajmowanie drogich specjalistów od manipulacji tłumem, więc manipulacja potencjalnymi nabywcami. Prywatny przedsiębiorca (choćby właśnie sprzedawca na Allegro), wykorzystuje najtańsze metody sprzedaży, reklamy (jeszcze lepiej wykorzystując techniki public relations), najtańsze zatrudnienie, najtańsze technologie, przedsiębiorstwo państwowe i niektóre spółki mają z góry ustalony budżet na reklamę i im wisi co robią i za co płacą, za jakie pieniądze i czy będzie to skuteczne. Mają być wykonane założenia. Ale płaci klient, nie firma. (O ile się nie mylę, to szybie łącza posiadają albo osoby, na które je stać lub firmy). Ja do celów prywatnych, jak i moi znajomi w swoich domach mają pakiety najtańsze, podstawowe. Jeśli wchodzę na stronę firmy i pierwszą rzeczą jest ładowanie strony, to z niej rezygnuję natychmiast. Robię to ja i wielu moich kolegów. Jeszcze jedno: Jeden kupi perfumy z 1 000% narzutem, inny kupi te same w tanim sklepie z narzutem 30%. I jest wszystko OK. W ubiegłym tygodniu byłem świadkiem zakupu pościeli wełnianej za około 4 500 zł, a w sklepie Internetowym taka pościel z sierści wielbłąda kosztuje około 1 400 zł. Mówisz Kolego, że nie wiem o czym mówię. To chyba dobrze dla Ciebie i mam nadzieję, że Twoja wiedza przynosi Ci nieprzeciętne zyski – czego Ci życzę.
Do mirgag (po odpowiedzi dla MarcinViper):
Czy tanio, to też za pomocą tanio/darmowo nabytego wyposażenia do prowadzenia biznesu poprzez internet? Do czytających ten post: To nie słowa bez pokrycia (Patrz: Forum Polskiego Biznesu > Po godzinach > Towarzyskie, czyli o wszystkim i o niczym > Przestroga dla inwestorów biznesu użytkownika mirgag). PS. A Tobie mirgag.... pewnie niemałe zyski przyniosło posługiwanie się darmowo nabytym sprzętem.
Do mirgag: "Jako dobry przykład dam Wam sklepy Internetowe w Stanach autentycznych milionerów, sprzedających towary na całym świecie.
Proste stronki, łatwe do zmiany treści (owszem, dziecko może taką stronkę opracowywać), rysunki przeważnie, a nie zdjęcia (szybkość otwarcia), i masa błędów ortograficznych." -Chciałbym zobaczyc chociaż jedną strone "takiego" milionera.... "On to *po godzinach* robi sam i sam zbiera pieniądze. A klienci do niego wracają i nawet polecają innym."- sam po godzinach księguje, wysyła zmienia strone itp....to jest nie możliwe do wykonania.....wiec bez sensu jest pisanie ze on to SAM zrobi "po godzinach", i zgarnie cała kase.... "Otóż, on nie zatrudnia sztabu profesjonalnych/zawodowych informatyków, taktyków od marketingu, ekonomistów itp" -Ci specjalisci są kształceni w danym kierunku tak aby dzięki ich pracy firma lepiej sie rozwijała i przynosiła większe zyski, szef zatrudniając taką osobe z góry przewiduje jakie korzyści z tego będzie miał... Np, allegro: zatrudniam nowego pracownika, dostaje on nowe konto i działa w moim imieniu, sprzedaje moj towar itp... im wiecej takich ludzi tym większa sprzedaż(ale tez do czasu).Robie dobrą reklame na głównej stronie allegro=wiecej osób ogląda=wiecej kupuje...itp... "Są ludzie, którzy szukają nowych rozwiązań sprzedaży (choćby tanie towary na Allegro, lub jeszcze tańsze na Świstaku, czy w innych sklepach Internetowych), ponieważ za kilka złotych opłaty można również sprzedać ten sam towar jak i z pomocą drogiego sklepu Internetowego własnego (nie mówiąc o tradycyjnych metodach sprzedaży)."- prosty sklep internetowy o którym mówisz kosztuje 70-100zł na allegro, gotowy skrytp. Na allegro,swistaku działa wiele ludzi którzy niemają firm i nie płacą podatków dlatego mają tańsze towary niż w normalnym sklepie. Niech na allegro wprowadzą weryfikacje firm i osób które sprzedają towar, jak na ebay, to wtedy zobaczymy.... "(O ile się nie mylę, to szybie łącza posiadają albo osoby, na które je stać lub firmy). Ja do celów prywatnych, jak i moi znajomi w swoich domach mają pakiety najtańsze, podstawowe. Jeśli wchodzę na stronę firmy i pierwszą rzeczą jest ładowanie strony, to z niej rezygnuję natychmiast. Robię to ja i wielu moich kolegów."-jeżeli strona jest wykonana przez profesjonaliste to może ona powalac na kolana i wczytywac sie bardzo szybko....własnie za to płaci sie tym "specjalistom". Przez internet robią zakpu głownie młodzi ludzie którzy używają go do sciagania mp3, filmów itp...wiec większosc znich ma szybkie łącza. Akutalnie internet jest juz na tyle tani ze 1MBit można miec w granicach 30-40PLN miesięcznie, a to mnie niż wydajemy na fajki czy na imprezie..... W Twoim rozumowanie jest troche sensu ale: nie zawsze najtaniej znaczy najlepiej, każdy dodatkowy wydatek w firmie która cos sprzedaje, prodokuje jest przeliczany,analizowany pod względem pozniejszego zysku, badz straty i wtedy jest podejmowana odpowiednia decyzja. To kiedys tak było ze zatrudniano ludzi tylko zeby ich zatrudniac mimo ze nie byli wykorzystywani nawet w 50%.....czasy sie zmieniły i każdy kto teraz działa na rynku najpierw dwa razy policzy zanim wyciągnie kase z kieszeni:)) Pozdro
*W Twoim rozumowanie jest troche sensu ale: nie zawsze najtaniej znaczy najlepiej, każdy dodatkowy wydatek w firmie która cos sprzedaje, prodokuje jest przeliczany,analizowany pod względem pozniejszego zysku, badz straty i wtedy jest podejmowana odpowiednia decyzja* - cytat z tekstu.
MarcinViper. Ależ oczywiście. Tylko zaczęliśmy mówić o dwóch różnych sprawach. Ja mówię o tanim interesie, który nie generuje nadmiernych kosztów, Ty mnie Kolego przekonujesz, że Specjaliści są potrzebni. Oczywiście, że są potrzebni – po to są specjalistami. Jeden zakłada budkę z jakimiś przykładowymi bułeczkami, robi markę, następnie sprzedaje franczyzę, nadal buduje, i nie potrzebni mu są Specjaliści (ewentualnie wynajmie biuro rachunkowe, jak tego nie robił dotychczas). Przedsiębiorca chce czuć to, co robi, przekłada papiery, liczy, analizuje, przewiduje itd. Dlatego, że to nie praca – to pasja, to całe jego życie. Duży Przedsiębiorca tego nie czyni, ponieważ nie posiada choćby takiej wiedzy, by znać wszystkie niuanse produkcji np samolotu (oczywiście celowo wyolbrzymiam, ale sens jest). Ma więc Specjalistów. Pierwotne pytanie brzmiało: jak zarobić 500 zł na Allegro. Dajmy więc Autorowi jakieś rzeczowe odpowiedzi, nie kłóćmy się kto ma rację, bo racja i prawda jest jak du.pa – każdy ją ma... [b]Łączę pozdrowienia.[/b]
|
|