|
Allegro |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich, chciałbym zacząć sprzedaż na Allegro aparatów fotograficznych, ładowarek, kart pamięci, oraz akcesorii do telefonów komórkowych typu obudowy, ładowarki, karty pamięci itp, itd. Mam pytanie skąd brać te towary za rozsądną cenę. Może ktoś zna adresy do importerów lub dystrybutorów tych towarów, bylbym wdzieczny za podzielenie sie informacja.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Witam, zajmuje sie sprzedaza wszelakiego sprzetu car-audio na allegro. Jesli chcialbys zaopatrywac sie u bezposrednich importerow najwiecej o tym zadecyduje Twoj poczatkowy kapital.Jesli maja to byc nieoryginalne baterie do telefonow podpowiem Ci ze nie musisz szukac u importerow ani gdzies zagranica.Kontaktuj sie odrazu z producentem (pod warunkiem ze dysponujesz jakas rozsadna gotowka), jesli nie to dystrybutor ale kupujac u niego Twoja marza drastycznie sie zmniejszy jednak mozesz brac niewielkie ilosci.Co do adresow to na takie rzeczy nie licz ze ktos Ci od tak da.Ja mialem ten sam problem i wszystko odkrywalem samemu ale teraz jestem bogatszy o doswiadczenie i tego tez zycze Tobie.
Witam,
na Allegro trudno się przebić z ceną, ale... Moge mieć karty pamięci np.:SanDisk Memory Stick Pro Duo 1GB za cenę ok.65,00zł na Allegro najniższa cena ok.90,00zł, lecz trzeba zamówić hurtowo(od 100szt.) mniej też można ale wtedy cena jest większa.Ogólnie jeśli chodzi o karty to ceny średnio 20-30zł tańsze niż Allegro. Jak myślicie opłaca się??? pozdrawiam
Dzięki za radę, poszukam producentów bateri ale głównie chodzi mi o aparaty foto.. z tym też sprubować bezpośrednio u producenta?.
z aparatami nie, chyba ze masz dobre kontakty zagranica:)Tutaj polecam Ci importerow z chin i niemiec albo jesli chcesz mam kontakty w USA, sprzet RTV jest tam tez sporo tanszy ale nie wiem jak jest z foto.Z importerami jest ta wada ze bez min. towaru za 6000zl (w przypadkuch drozszych produktow znacznie wiecej) nie oplaca sie od nich wychodzicz,zalezy jeszcze od jakiego bierzesz ale ta kwota to najmniejsze minimum.no i obowiazkowo musisz juz miec zarejestrowana dzialalnosc bo bez tego ani rusz.Jak bedziesz bral sezonowo i regularnie zaczniesz miec troche wieksza przebitke pare %. Tylko z doswiadczenia wiem ze troche starego towaru Ci zostanie, a elektronika jak to elektronika tylko tanieje.Staraj sie tez uderzac do dystrybutorow danej firmy, bo na import niektorych marek maja wylacznosc tylko ich glowni przedstawiciele w Polsce, zwykle jest tylko jeden:)Jedyne czego sie trzymaj chcac handlowac na allegro to nie zaopatruj sie w hurtowniach bo nic nie zyskasz a z czasem jak sprzet potanieje stracisz, pamietaj ze hurtownie w wiekszosci zaopatruja sie u kilku bezposrednich importerow i doliczaja swoja marze.A w przypadku handlu na allegro ich marze musisz miec Ty zeby cos zarobic i z tego miec.Jak masz jakies pytania pisz na resistance1@o2.pl, moge w czyms doradzic albo pomoc.
Arko79, jesli chodzi o karty pamieci jako taki produkt powinien Ci sie sprzedawac, jednak musisz sobie przekarkulowac czy w przeciagu ok2-3mies sprzedaz te 100szt.Bo z przebitka 30zl jak troche spadna na cenie nic nie zyskasz a bedziesz tylko musial dokladac koszty ogloszenia.Doradze Ci ze jesli masz jeszcze cos oprocz tych kart np, jakies pendrivey czy inne takie gadzety (ogolnie pamieci sa chodliwe) to mozesz sprobowac bo wybijesz sie na ilosci i obrocie a ten muszisz sobie nakrecic innymi produktami ktore rowniezrz mialbys w ofercie.Wtedy sprzedaz bylaby oplacalna np. jesli na dzien sprzedalbys 1 memory stic, 1 pendrive, i do tego jeszcze np. jakis akumulatorek, od kazdego mialbys 30zl marzy dostalbys 90zl z prowizja ok 84zl dla Ciebie.O kosztach ogloszenia myslalbys dopiero gdyby czas ogloszen dobiegal Ci konca a do tego czasu mozna jeszcze wiele sprzedac :)Jesli normalna cena na allegro tego memory stica to 90zl a cena kupna tak jak napisales 65zl mialbys normalna marze, mozesz probowac ale nie samymi kartami pamieci bo to jednak troche ryzykowne jest.
temat kart i penow juz byl walkowany prze ze mnie i zarabia sie wylacznie na duzej ilosci:/ Peny kingstone 1GB sprzedawane na allegro po 28zl tak naprawde w zakupie sa po niecale 31zl!!!! Wystawione sa az o 3zl taniej niz kupuja u importera! No ale zarabiaja na kosztach wysylki. koszt wysylki 1szt. to 8zl a tak naprawde 3,5-4zl i tak na jednym penie zarabia 1zl Dla mnie paranoja...
Podobnie ma sie sytuacja z kartami pamieci. Jesli bedziesz mial dobra marke ale ktos inny ta sama pojemnosc bedzie sprzedawal o 20% taniej jakiejs nieznanej marki to kazdy kupi ta tansza. Tanie podrubki w ten sposob wyparly bardzo dobre jakosciowo baterie do telefonow komorkowych. Sprawdz sobie sam cen markowej baterii (foof, forever) u bezposredniego i najwiekszego importera w polsce kosztuje 8,2zl netto (z regoly pojemnosc okolo 650mAh li-ion) a na legro najtansza bateria li-ion o olbrzymich pojemnosciach kosztuje 9,9zl Nikt nie kupi u ciebie takiej baterii skoro za doplata 0,9zl ma baterie toretycznie o jeszcze raz wiekszej pojemnosci... Oczywscie te tanie baterie to zwykle buble no ale... Ja to wiem, wiedza to ci co dokladnie sprawdzili te baterie ale 30 mln polakow slepo wierzy w to co jest na tej baterii napisane! Ostatnio robilem test akumulatorkow AA. Wychodzi dokladnie to samu zakupilem na allegro 4 aku. o pojemnosci 2700mAh w cenie 1,99zl/szt. oraz zakupilem akumulatorki energizer o polowe mniejsza pojemnosc a trzymaja 2 razy dluzej... to tyle na ten temat przekalkuluj sobie wszystko na nowo i zastanow sie ilu musial bys miec klientow by oplacic ZUS koszty allegro, ksiegowa i jeszcze zostalo na zycie...
[quote="arko79"]Witam,
na Allegro trudno się przebić z ceną, ale... Moge mieć karty pamięci np.:SanDisk Memory Stick Pro Duo 1GB za cenę ok.65,00zł na Allegro najniższa cena ok.90,00zł, lecz trzeba zamówić hurtowo(od 100szt.) mniej też można ale wtedy cena jest większa.Ogólnie jeśli chodzi o karty to ceny średnio 20-30zł tańsze niż Allegro. Moja rada. Jak chcesz wejść na Allegro z kartami SanDisk to postaraj się aby były to karty w 100% orginalne. Sandisk na Allegro jest w programie "Współpraca w ochronie praw" i właśnie z tej firmy jest koleżka bardzo aktywny tzn. zadaje sprzedającemu zestaw dziwnych pytań na temat produktów Sandisk. Jeżeli coś się gościowi nie spodoba to zgłasza aukcję i przeważnie Allegro ją usuwa.
Witam,
dzięki za odp. Agdybym powiedzmy te karty ( i nie tylko) chciał sprzedawać hurtowo ( nie na Allegro) powiedzmy od 20szt. i po cenie 20-30zł. taniej niż Allegro znaleźliby się chętni??? Karty jak i inny towar oczywiście nowy z gwarancją i możliwością wystawienia faktury. Co o tym myślicie miałbym zbyt??? pozdrawiam
Napewno cos by sie znalazlo, ale musialyby to byc oryginaly poniewaz wieksza czesc osob ktore by je od Ciebie kupila zrobilaby to prawdopodobnie z mysla pozniejszej odsprzedazy na allegro.Jesli masz jakas inna elektronike oprocz tych kart, albo dostep do jakiesj hurtowni napisz na moj email: resistance1@o2.pl, mysle ze moglibysmy sie dogadac co do wspolpracy w serwisie.
vavis co do penow troszke sie pomyliles, ostatnio dostalem nowa oferte importowanego towaru (4 dni temu) i tak sie zlozylo ze Kingston 1GB cena od 18zl wzwyz, szkoda ze nie zorientowalem sie przy jakiej ilosci:(mniemam ze tez pewnie kolo 100szt, ale przeciez nic straconego mozna sie z kims zlozyc zakupic 300szt, przy tej ilosci napewno by cos utargowal jeszcze, wychodzi 150szt na glowe i juz mozna myslec o ponownej odsprzedazy:)
Allegro, Allegro... Widzę że w wątku nie została poruszona najważniejsza kwestia, czyli prowizja Allegro która nie jest tylko za sprzedanie, ale też za wystawienie...
Osobiście sprowadziłem parę aparatów z USA które wyczaiłem na super wysprzedaży, naprawdę kupiłem tanio! Przesyłkę zorganizowałem za parę groszy (50$), wszystko wystawiłem na Allegro, no właśnie... I to mnie najwięcej kosztowało! Na jednej sztuce musiałem się z nimi podzielić około 50zł (za wystawienie oraz za prowizję) do tego paru zalicytowało i nie wpłaciło kasy, a więc stracony czas a w tym czasie jak wcześniej kolega wspomniał, elektronika tanieje i przybyło parę konkurencyjnych ofert, musiałem zbijać z ceny... I na tym zakończyłem swoją przygodę na Allegro. Szczerze mówiąc to wielka szkoda że ludzie nie widzą o wiele przystępnego eBaya gdzie obsługa jest na o wiele wyższym poziomie niż na Allegro i prowizja mniejsza, ale to już inna bajka :-) Ja spróbowałem, w prawdzie nic nie straciłem, za to się czegoś nauczyłem, a mój wniosek jest taki: Żeby wejść z elektroniką na Allegro trzeba wpompować naprawdę duże pieniądze. Pozdrawiam
|
|