Witam,
mam problem myśle że nie jest zbyt poważny choć nie mogę tego osądzać bo na prawie sie jeszcze nie znam dobrze.
Otóż wystawiając sprzęt na allegro skopiowałem od innego allegrowicza opis towaru który zmodyfikowałem i to w taki sposób że praktycznie z ok. 40 linii tekstu 5 jest nie zmienionych (choć treśc reszty tych 35 jest podobna do przedstawionych na aukcji "kolesia" ) ale słowa są słowami i jakoś trzeba opisać parametry sprzętu który sie sprzedaje, wymienic jego funkcje.
Otrzymałem od tegoż allegrowicza maila o treści:
Treść wiadomości:
Witamy,
W związku z łamaniem praw autorskich których dopuścił się Pan/Pani kopiując opis aukcji bez zgody autora zgodnie z ustawą o której mowa w Dz. U. 94 nr 24 poz. 83 a także Dz. U. 94 nr 43 poz. 170 w możliwie najbliższym terminie sprawa zostanie przekazana do prokuratury wraz z dowodem w postaci zapisanej aukcji nr ................ oraz ...............w postaci pliku .html ukazującej skopiowany opis.
Za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych treści W CZĘŚCI LUB W CAŁOŚCI bez zgody autora grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).
Pozdrawiamy
po przeczytaniu troche włos mi sie najezył ;)
pytanie moje kolejne czy jesli na aukcji nie bylo informacji ze nie mozna kopiowac opisu to to całe mnie straszenie jest poparte jakims prawem?) - prosze przeczytac post do konca
Koles ma sekretarke której wszystko wytłumaczyłem przeprosiłem i chciałem porozmawiać z Kolesiem ->szefem aby nie kierował tego do prokuratury o tak błachą sprawe ale miła zapewne seksowna :P sekretarka odpowiedziała mi abym wysłał mail z tym co jej powiedziałem ( przyznałem sie ze skopiowałem część ich opisu!!) i wtedy bedziemy rozmawiac o całej tej sprawie
Zapewne gdy sie przyznam pisemnie w mailu ze skopiolaem opis mają niezbity dowód przeciwko mnie w prokuraturze.
prosze o informacje czy z tego co opisałem bede miał jakies powazne konsekwencje prawne i ile mniej wiecej kosztuje taka rozprawa czy to ma sens dla kolesia który chce mi ją wytoczyć, poniewaz jakos mi sie nie chce wierzyc ze bedzie chciało mu sie ciagac po sadach.
Dodam ze sprzedawalem towar za ok 160 zloty sztuk tego bylo 5 na 2 aukcjach i moje ceny były nizsze o około 150 zloty niz kolesia bo mój towar pochodzil z wystaw sklepowych a on ma nowy sprzet..
pozdrawiam i czekam z niecierpliwościa mysle ze na pozytywną dla mnie porade