Witam
Do tej pory rozliczalem samochod na podstawie ewidencji przebiegu pojazdu, odliczajac paliwo, naprawy.
Zastanawiam sie teraz nad amortyzacja samochodu. Dlatego chcialbym prosic o to zeby ktos potwierdzil mi to co juz wyczytalem. Watkow w necie i na forum sporo ale juz sie gubie dlatego prosze o potwierdzenie.
1 Chcialbym amortyzowac samochod prywatny kupiony w sierpniu. Rozumiem ze teraz moglbym przyjac stawke 20%, ale jak bede korzystal z samochodu 6 miesiecy jako osoba prywatna i wtedy go wciagne do ewidencji srodkow trwalych to bede mogl zastosowac stawke 40% i amortyzowac go przez 30 miesiecy.
2 Moge amortyzowac samochod ktory zostal kupiony w komisie (sprowadzony z wloch) na podstawie faktury vat marza.
3 Prowadzac amortyzacje rozliczenie wyglada tak ze do kosztow zaliczam amortyzacje, paliwo + naprawy + oc. Nie musze wtedy robic ewidencji przejechanych kilometrow.
4 Co w przypadku gdy sytuacja zmusi mnie do sprzedazy samochodu przed pelna amortyzacja? np po 12 miesiacach amortyzacji. Musze cos robic zglaszac placic jakies podatki?
5 Jako wartosc srodka trwalego przyjmuje dane z faktury. Na fakturze mam 25000zl. Zakladajac ze do srodkow trwalych wprowadzam srodek w lutym 2009, ta kwota bedzie wynosila 25000 czy mam ja pomniejszyc o jakies miesiace (okres od daty zakupu do daty wprowadzenia do ewidencji srodkow trwalych)? Tak mi ktos sugerowal ...
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Michał