|
Analiza rynku |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam. Mam problem gdyż dużo słyszalem o analizie rynku a nie wiem dokladnie na czym ona polega, wiem ze zajmuja sie tym prywatne firmy ale napewno tez inkasuja spore pieniadze, czy taka analize mozna wykonac na wlasna reke i na czym ona by polegala, jakie sa kroki w jej tworzeniu. Czy ktos moglby mi podac jakies przyklady, poniewaz na google nie moge sie doszukac a szukalem sporo, uprzejmie dziekuje pozdrawiam
e tam... zaraz spore ;-)
czy Twoja "skąpa" odpowiedźwynika z tego że oferujesz takie usługi?? :) jeśli nie to prosił bym o rozwinieńcie tematu z góry dziękuje :)
Powiem tak: nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. "Na czym polega" analiza rynku? Odpowiedź, która się od razu nasuwa to - na zbadaniu rynku. Zależy pod jakim kątem jej potrzebujesz i do czego będziesz chciał ją wykorzystać. Oczywiście, że można zrobić ją samemu. Samochód też można zrobić samemu ale jednak 99,9% kupuje gotowy ;-)
chodzi mi o to zeby zrbic analize rynku, jakich dzialalnosci gospodarczych jest w moim miescie malo, a jakich duzo. jaki biznes bylby oplacalny, do jakich potencjalnych klientow/odbiorcow mam trafiac. Czyli wszystko co pomoze do zdecydowania sie na rodzaj biznesu. a Informacje beda pomocne bez wzgledu na jego rodaj pozdrawiam, widze ze wiesz o co mi chodzi i znasz sie na tym ale nie chcesz powiedziec :P
Skoro wiesz o jakie informacje Ci chodzi to zacznij je zbierać. Przecież nieistotne jest to czy takie badanie będzie zawierało wszystkie "podręcznikowe" części (których tak naprawdę przy desk research nie ma). Ważne, żeby dało Ci odpowiedź na pytania :-)
:) analize rynku (otoczenia) mozna zrobic samemu, wystarczy dobry zestaw pytan ktory zapewni ci wystarczajace odpowiedzi, moze byc tez w formie ankiety. Jesli nadal masz problemy, to zajrzyj do podrecznikow z Marketingu.
Zycze powodzenia i pozdrawiam:)
Nie musi to byc odrazu az tak drogie, ja sam analizuje rynek opierajac sie na bazie danych Mintel Intelligence Agency.
http://www.mintel.com Produkuja jedne z najlepszych analiz rynkowych na swiecie, korzystaja z tego prawie wszystkie uniwersytety i firmy na swiecie. Informacje na temat kosztow powinienes znalezc na stronie kosztuja od okolo 100 zl do 10 tysiecy, za raport, aczkolwiek jest ogrom mozliwosci dojscia do tych raportow. Pozdrawiam
Dopiero doczytalem ze chodzi Ci o troche "mniejszy" rynek. Analize tego typu jestes w stanie zrobic sam.
Jesli chcesz to Ci moge pomoc potrafie wykonac taka prace pozdrawiam !
jak cos to e-mail : jogaz@o2.pl lub gg 3969364 Pozdrawiam !
?JogusTeamjesli masz czas na pomoc to ja jej potrzebuje
witam.tez sie tym interesuje.mam pomys.ale niewiem czy wypali.jak moge sprawdzic czy otwierajac szkolke ogrodnicza bede na ryku mogl sie pokazac.gdzie sie mozna dowiedziec ile i gdzie sa miejsca w okolicy mojego zamieszkania w ktorych mozna zakupic takie roslinki.albo jak ocenic liczbe osob ktore potencjalnie byli by moimi klijentami
|
|