|
Apartamenty do wynajecia |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie, ostanio przyszedł mi do głowy wlasnie taki biznes jak apartamenty do wynajecia , ale nie wiem od czego kompletnie zaczac, moze ktos ma taki biznes lub wie co nie co na ten temat , byl bym wdzieczny. Chcialbym wiedziec od czego zaczac jak to wyglada z podatkami i inne ciekawe informacje.
Zaczac mozesz od otwarcia firmy, wybudowania apartamentowca albo od zakupu dwoch mieszkan w centrum duzego miasta albo w jakims kurorcie turystycznym, polaczyc je ze soba- w koncu apartament musi byc duzy, wynajac jakiegos architekta wnetrz, umeblowac, oddac oferte do biura nieruchomosci.
tak wiem ze musze kupic apartament na poczatku jeden , ale z czasem moze wiecej. ale jak to np wychodzi zarejestrowaniem gdzies czy z podatkami?? gdzie sie musze udac?
nie ma tutaj jakiejs szczegolnej formy opodatkowania czy zakladania firmy. Rejestrujesz dzialalnosc uslugowa i placisz normalne podatki.
jeden i drugi nie ma pojecia o tym biznesie i podatkach
Witam,
1. do wynajmowania apartamentow nie musisz miec formy, ale jak chcesz byc zgodny z prawem, to przynajmniej powinienes podpisywac umowe z najemca, 2. podatki placi sie takie same jak przy innych dochodach, od przychodow odejmujesz koszty i wyliczony zysk doliczasz do innych Twoich dochodow i rozliczasz sie na zasadach ogolnych, dla ulatwienia, jesli nie masz innych dochodow to mozna zalozyc, ze bedziesz placil okolo 19% od zysku, 3. odliczac mozesz wszystko co zwiazane jest z danym apartamentem, poczawszy od kosztow utrzymania (np.sprzatanie, remonty), poprez koszty admnistracji po odsetki od kredytu, 4. najlepiej wynajmowac apartamenty dla firm (czasmi przyjezdzaja do nich managerowie, ktorzy na czas kontraktu wola mieszkac w apartamencie niz w hotelu), w takiej sytuacji moze wystarczyc zgloszenie ofert do wybranych firm 5. wynajmowanie formom jest w dluzszej perspektywie lepsze, bo (slyszalem od ludzi, ktorzy sie tym zajmuja) mniej niszcza wyposarzenie :) (zaoszczedzisz na naprawach i sprzataniu ;) -- Pozdrawiam Jerry
|
|