|
Apteka internetowa |
Apteka internetowa
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam jak w temacie chodzi o to ze ciotka ma wlasna apteke funkcjonuje juz dobre 15 lat ma swoich klijentow itp itd ciocia jest otwarta na nowe technologie :mrgreen: noi tutaj pomysl apteki internetowej czy ktos wie jak sie do tego zabrac jakie zezwolenia sa potrzebne itp itd mysle ze apteki internetowe funkcjonuja jak sklepy internetowe czy ktos ma jakas wieksza wiedze z gory dziekuje za odpowiedz
Czesc
Zastanawialem sie nad internetowa apteka. Leki dostarczalby ktos wykwalifikowany a warunkiem ich otrzymania bylo by posiadanie recepty. Przy pierwszej transakcji ewentualnie konieczna platnosc z gory, a pozniej na zasadzie zaufanego klienta... Jakie warunki trzeba spelnic aby moc otworzyc apteke ? Ogolnie wygladalo by to tak, ze istniala by apteka gdzies tam... ale swiadczyla by uslugi na cale miasto [jakies wieksze - moze Krakow]. Moze ktos ma doswiadczenie i moglby powiedziec ile trzeba na otworzenie apteki ? Jedrzej
jeste nie legalne w polsce
Owszem jest jak najbardziej legalne.
Słuchaj to tak samo jakbys zakładał zwykłą aptekę. Musisz być FARMACEUTĄ, iinaczej nie dostaniesz pozwolenia. Apteka internetowa a Apteka zwykła, róznica: Apteka internetowa nie wymaga LOKALU Ale powiem ci na co sam bedziesz potrzebował LEK: na klientów. Polska jest jeszcze mało rozwiniętym technologicznie krajem, uwierz apteki zarabiają przedewszystkim na starszych osobach a te w 90% nie mają zielonego pojęcia o komputerach a co dopiero o surfowaniu po internecie... W Polsce żeby ktos cos kupił najpierw musi WYMACAĆ i WYMIĘTOLIĆ przez 30 min (70% Polaków) Decyzja nalerzy do Ciebie :)
Z tego co kojarzę możesz też założyć spółkę z kimś kto jest farmaceutą.
To sie rozumie samo przez siebie. W każdym bądź razie, ktoś musi być FARMCEUTĄ i musi miec koncesje.
Tak, apteki zarabiaja przede wszystkim na starszych osobach, co nie oznacza, ze nalezy rezygnowac z tych mlodszych.
PS. Antoni, zainstaluj sobie Firefox to bedziesz miec sprawdzanie pisowni. I nie rozumiem po co podajesz link do swojej strony, ktora nijak sie ma do tematu. Nachalna reklama.
Ciezko jest rozwinac apteke internetowa. Zgadzam sie z opinia ze polak musi dotknac i zobaczyc. Apteki robia najwieksze pieniadze na lekach na przeziebienia przewlekle choroby szczepionki... A kto bedzie czekal za lekiem 2 dni jak moze isc pare krokow dalej lub 2 ulice dalej i ma to od reki :) a co do otwarcia apteki to wlascicielem nie musi byc farmaceuta. Wazne zeby byl mgr.Farmacji a nie technik bo on tez nie ma uprawnien tak jak zwykla osoba, bez "mgr" przed nazwiskiem do prowadzenia tej dzialalnosci gospodarczej. pozdrawiam
Jedrzej, jeśli już to apteka internetowa może być tylko dodatkiem.
Jeśli nie masz apteki, to nie zakładaj internetowej bo się nie utrzymasz. Wiele leków w aptekach internetowych opłaca się kupić, ale jak doliczymy koszty przesyłki to już trochę gorzej z tym jest, więc ja korzystam tylko z usług tych aptek gdy mam większe zakupy, aczkolwiek ostatnio kupowałem na gwiazdkę dla swojej babci biovital, i razem z przesyłką było taniej niż w pobliskiej aptece. Takie apteki mają szanse bo: Mogę zobaczyć ceny leków, Polski klient lubi się pytać ile kosztują jabłka na rynku, porównuje ceny w marketach artykułów spożywczych itd. natomiast o leki się nie pytamy, bo to jakoś dziwne pytać się ile kosztuje dany lek.
Panowie, chyba żartujecie.
Apteka w Polsce jest KONCESJONOWANA. Koncesję otrzymujesz na określony LOKAL po spełnieniu określonych USTAWĄ warunków. Leki nie są sprzedawane poza obrotem aptecznym. Można sprzedawać tak tylko parafarmaceutyki. Nawet posiadając aptekę nie możesz sprzedawać leków przez internet. Co najwyżej parafarmaceutyki albo wyroby rejestrowane jako "suplement diety", nazywane w reklamach lekami. Niech ktoś mi poda jeden link w Polsce, pod którym sprzedają leki. Ja już zajmę się tym dalej. To są pewne dane z pierwszej linii :-) Jak ktoś chce wiedzieć skąd to wiem, to zapraszam na PW. AntoniBiznes pisze, ze to jest legalne - i to z jakim przekonaniem :-) Wyjaśniam - jest to kolego karane więzieniem. I nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia.
Rafał74, nie wiem skąd masz informacje ze nie można i nie sprzedają, ale owszem, poprzednicy mają racje, można aczkolwiek do niedawna było to na pograniczu prawa, teraz ma (lub już jest) to być uregulowane.
Prosisz o link, proszę bardzo: http://www.domzdrowia.pl (reklama bedzie jak nic ale trudno :) ) Nie bardzo wiem co chciałbyś z tą informacją zrobić bo Pan Ostrowski ( właściciel) ma juz wystarczająco spraw z powodu sprzedaży internetowej i stać go na to :) Zaznaczam iż domzdrowia NIE ma apteki w realu! Wymogli na nim żeby zmienił nazwe z apteki na punkt apteczny Co do tzw parafarmaceutyków (leki OTC to sie chyba nazywa) to z tego również jest bardzo dobry biznes. A co do biznesu tu uważam że jest bardzo przyszłościowy, sam chcę coś takie w najbliższym czasie uruchomić, choć ciągle brak mi czasu i co ważniejsze brak informacji farmaceutycznych (ale gdyby ktoś był zainteresowany współpracą w tym temacie... podwaliny techniczne już są) pozdrawiam i zaznaczam że mogę się mylić ale jak widać domzdrowia sprzedaje leki na recepte
Marcing - mylisz się. Dom zdrowia sprzedaje przez internet tylko parafarmaceutyki.
Cały czas próbuje sprzedawać leki na receptę (tylko na pełną odpłatność) ale to jest nielegalne. W nowelizacji ustawy będzie wyraźnie to określone. Miała wejść od 1 stycznia, ale nie jest jeszcze gotowa. Jest tam wyraźnie określona kwestia aptek internetowych, przesyłki leków oraz zakupu na receptę i recept elektronicznych. Przy tej ustawie pracują farmaceuci i wszyscy są przeciwni takiej sprzedaży. Piszę o lekach, a nie o OTC, które można jupić w kazdym kiosku. Jesli znasz rynek aptekarski, to nasuwa się analogia do białostockiej "superapteki" dopłacającej do leków. Dom zdrowia ma sprawy sądowe za opcję zakupu leków na receptę i są w trakcie, dzięki temu że ten złowiek ma dużą kasę na prawników. Ale Ostrowski przegra. Na razie musiał zmienić już nazwę z apteki na punkt apteczny. Popatrz jaki jest proces zamówienia leku na receptę - ile trwa od wypisania recepty do otrzymania leku do ręki. Jeśli choćby jednej osobie stanie się coś przez taką zwłokę, to gościowi nie pomogą najdrożsi prawnicy. A na razie dzięki swoim dużym pieniądzom działa na pograniczu polskiego i unijnego prawa (na podstawie zagranicznego pozwolenia na obrót lekami). Więc nie mówcie, że sprzedaż leków przez internet jest w Polsce legalna, bo nie jest.
Witam
Tak jak pisałem, mogę sie mylić. Ale domzdrowia SPRZEDAJE leki na recepte :) http://domzdrowia.pl/products.php?category=1189 można zadzwonić na infolinie i się dowiedzieć. Jak wygląda dokładnie sprawa prawnie nie wiem, napewno nie wystartowałbym teraz ze sprzedażą leków na recepty, choć myślę że będą sprzedawane w ten sposób. Apteki internetowe radzą sobie naprawde bardzo dobrze sprzedając leki OTC oraz parafarmaceutyki ( moze to to samo, nie jestem farmaceutą) Pozdrawiam
Jeszcze "podstawa prawna"
Zgodnie z art. 30 Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską, a także art. 14 Dyrektywy 97/7/WE Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z dnia 20 maja 1997 dotyczącej ochrony konsumentów w umowach zawieranych na odległość , w kontekście orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości z dnia 11 grudnia 2003 w sprawie Deutscher Apothekerverband eV v 0800 DocMorris NV and Jacques Waterval (C - 322/01), dozwolona jest sprzedaż wysyłkowa produktów leczniczych nie na receptę. W tej sytuacji przepis art. 68 ust 3 ustawy Prawo Farmaceutyczne stanowiący, iż zabrania się prowadzenia wysyłkowej sprzedaży produktów leczniczych w ramach obrotu detalicznego należy uznać za niezgodny z prawem Unii Europejskiej i w jego miejsce stosować prawo wspólnotowe - jako nadrzędne w stosunku do prawa krajowego
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|