Krotkie pytanie do grupowiczow:
Czy nie bedac farmaceuta z wyksztalcenia moge "prowadzic" (byc wlascicielem) apteki?
|
Apteka ostoja czlowieka |
Apteka ostoja czlowieka
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Krotkie pytanie do grupowiczow:
Czy nie bedac farmaceuta z wyksztalcenia moge "prowadzic" (byc wlascicielem) apteki?
Właścicielem tak, ale musisz zatrudnić magistra farmacji, aby kierował Twoją apteką. Prowadzić aptekę może wyłącznie magister farmacji. [ew. doktor lub profesor :-)]
Pozdrawiam, LB
Dobrze!
Jakie są orientacyjne koszty założenia działalności (czy w 100000 zł. zamkniemy się)
Użyj funkcji szukaj i wpisz: apteka koszty
Ja już podawałem skrócony kosztorys, podawali też i inni sporo informacji. W 100 tys się zamkniesz w adaptacji i wyposażeniu lokalu, ale bez zatowarowania. Hurtownia może z Toba podpisać cyrograf i Ci da wszystko na kreskę. Mała szansa, że się wygrzebiesz z takiej współpracy z dwumiesięcznym terminem płatności. Dodatkowo za leki NFZ płąci co dwa tyg z poślizgiem - a trzeba mieć na działalność, pensje, czynsz i spłatę długu do hurtowni Ale jak masz dobrą lokalizację to próbuj.
Są dwie możliwe lokalizacje do wyboru: duże centrum handlowe lub mała wieś, gdzie byłaby jedna apteka. Nie wiem, co wybrać. Może grupa podzieli się swoją wiedzą na ten temat. Może ktoś ma w tym względzie doświadczenie?
Mała wieś bez ośrodka zarobi tylko na koszty utrzymania technika. Możew ewentualnie plus symboliczny zysk.
Duże centrum to oczywiście dużo większe przychody, ale czynsz to około 10 tys, a w topowych centrach w W-wie powyżej 20 tys. Plus pensje kierownika, magistra, techników, pomocy, spłata zatowarowania, umeblowania, sieci komp. Wiesz coś konkretnego na temat prowadzenia aptek, czy tylko rzucasz ogólne pytania?
Nigdy nie prowadzilem apteki. Jest to jeden z kilku pomyslow na interes, ktory w przyszlosci zaloze, ale nie jedyny. Po prostu mysle, ze lekarstwa sa tym towarem ,ktory ludzie beda kupowac zawsze i bedzie to towar pierwszej potrzeby.
Koszty utrzymania apteki w duzym centrum handlowym rzeczywiscie mnie przerastaja. Poza tym slyszalem, ze miejsca takie chetnie wykoppuja wielkie sieci i trudno jest sie w tym wzgledzie przebic szaremu inwestorowi. dlatego mysle raczej o malej miejscowosci, gdzie w promieniu 20/30 km. nie ma apteki. I takie miejsca sa jeszcze w Polsce. Do takich klientow chcialbym dotrzec, oczywiscie, jezeli wejde w ten interes. Przegladajac opinie nawet na tym forum sa skrajnie podzielone (od negatywnych, ze to ciezki kawalek chleba, duze wymagania, trudnosci z NFZ, po bardzo pochlebne). Przepraszam za czcionke, ale w tej chwili nie mam polskiego edytora tekstu.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Apteka ostoja czlowieka": - Jaki biznes dla mlodego czlowieka? - Apteka - Apteka internetowa - A może apteka 24h - Apteka internetowa
• Strona 1 z 1
|
|