|
Apteka |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy ktoś się orientuje jakie koszty są związane z otwarciem małej apteki z lekami gotowymi oraz jakie są wymagania co do lokalu i personelu?
Witam
W świetle dyrektyw unijnych każda apteka ma obowiązek prowadzenia receptury (jakkolwiek bezsensowny to przepis, niestety obowiązuje), więc wagę i odważniki za kilkaset złotych i tak będziesz musiał mieć, bo Ci Izba nie odpuści. Jedynym obejściem tego jest otworzenie punktu aptecznego, ale nie możesz go otworzyć jeśli w Twojej miejscowości w promieniu iluś tam km jest apteka. No i odpada Ci sprzedaż psychotropów. Pozdrawiam
Witam Serdecznie !
To moj pierwszy temat a za razem post wiec prosze mnie pouczac jesli robie cos zle i nie tak. Na wstepie chcialem zaznaczyc ze troszke juz roznego rodzaju biznes planów przeczytałem, tak tematy dotyczace aptek na tym forum przeczytalem. Wole jednak zalozyc swoj temat i w nim otrzymac wszystkie potrzbne i nie zbedne informacje ( jesli to molziwe). A wiec: Apteka ma sie miescic w miejscowosci liczacej okolo 2-3tys mieszkanców. Nie ma tam innych aptek lub punktów aptecznych. Pytania: - czy apteke umiescic przygłownej drodze wjazdowej do tej miejscowosci czy tez gdzies w srodku ? - Jakie sa koszty, które musze poniesc, czyli nie liczac tam lokalu itd ? - Jakich pracownikow musze posiadac i jaka jest optymalna ich ilosc na taka apteke w takiej miejscowsci ? Pozdrawaim mam jeszcze pare pytana ale mam nadzieje ze uda mi sie o nie zapytac podczas dalszego rozwiniecia tematu ... pozdrawiam
Czytalem juz ten temat, który zostal podany w linku:) ale nie znalazlem tam konkretnej odpowiedzi:) na moje pytania ... czyli np jakie sa koszty urzadzen, które musi posiadac apteka ? + pytania napisane u góry
A jesteś farmaceutą? Bo to główny wymóg aby otworzyć aptekę! Koszta... hm.... zatrudnij się w jakiejś aptece na krótki czas i będziesz wiedzieć co ci będzie potrzebne i przy okazji załapiesz kontakty na dostawców!!!!
a nie jest teraz tak zcasami, że w aptece musi byc na każdej zmianie kierownik w postaci inż farmacji...bo mi sie coś tam przypomina, że właściciel apteki "chyba" nie musi być farmaceutą, ale podkreślam "chyba"
W skrócie ceny nowych i najtańszych rzeczy dla apteki:
meble ekspedycyjne 20 tys, reszta mebli 20 tys wyposażenie receptury komora, szuszarka, wagi, inne 15 tys (tego nie ma w puncie apt) Sieć komputerowa-2 zestawy z oprogramowaniem, druk. fiskalne, czytniki - od 15 tys Wyposażenie apteki takie jak lodówki i inne od 10 tys Pierwsze zatowarowanie i zapas leków - minimum 100 tys na początek Dochodzi przystosowanie lokalu do potrzeb apteki wg przepisów i wytycznych nadzoru farm. Można zbić ceny o połowę kupując wyposażenie od jednej z licznych aptek, które zbankrutowały w ostatnim czasie lub zbankrutują w najbliższym.
Czy jesli apteka Byla by nie duza bo o taka chodzi zmiescilbym sie w 40-50tys nie liczac lekow?? czyli same meble, urzadzenia + lokal ??
tak dodaj sobie ze na ZMIANIE MUSI BYĆ MAGISTER FARMACJI a taka osoba nie zadowoli się pensją 1000 zł i umową na zlecenie. powodzenia
powiem ze personel w aptece bedzie dla mnie akurat nie duzym problemem :) ale co z reszta glownie chodiz o koszta, wymienieone powyzej
Chłopie , czego jeszcze chcesz, żeby ktoś ci co do złotówki policzył ile będzie cię to kosztować!!!???
czego chce ? czytaj uwaznie wszytsko napisale wyzej ... jakie informacje chcilabym uzyskac ... lub jakies zrodla z których to info moge otrzymac
no widzę, że kultury wypowiedzi to Ty w ogóle nie posiadasz...nawet jeśli ktoś zadaje bardzo proste i oczywiste pytania nie traktuj go tak jak wyżej napisałeś...trochę ogłady by Ci się przydało :(
|
|