|
ARANŻAJA WNĘTRZ |
ARANŻAJA WNĘTRZ
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mam pewien pomysł na biznes, ale nie wiem czy jest do zrealizowania. Mam 19 lat i od 3 lat zajmuję się aranżacją wnetrz, od roku pracuje w firmie produkującej meble na wymiar, jako projektant mebli. Działałam równiez na Allergo, zdobyłam zaufanych klientów. Na początek chciałabym otworzyc firme w domu, z klientami spotykałabym sie na miescie, a informacje itp. przez telefon i e-maila. Firme prowadziłabym w małym miescie ok. 45 tyś. mieszkanców, chciałabym zaznaczyc, ze w moim miescie buduje sie duzo domków jednorodzinnych i bloków. Aha i jeszcze jedno. W miescie nie ma zadnej firmy, która oferowałaby takie uslugi. I jakie mogę miec szanse,zeby dostac dotacje z PUP. Proszę o szczere odpowiedzi
takie tematy juz byly... skorzystaj z wyszukiwarki na dole strony.....powodzenia
czegos tu nie rozumiem..piszesz ze juz od 3 lat zajmujez sie aranzacja wnetrz..?.skoro robisz to juz od 3 lat to w czym ci moze pomoc to forum?:P..chyba ze maials na mysli aranzacje swojego wlasnego pokoju;)..jestem teraz zlosliwa..ale takie pisanie az sie o to prosi:P
pomysl sam w sobie jest dobry..sama chetnie bym skorzystala..aczkolwiek nie wiem czy zawierzylabym 19 latce;) no chyba ze miala by na swoim koncie wiele udanych i zrealizownanych projektow:)
Jestes złosliwa i to bardzo. Chodzi mi o to, czy załozenie firmy o tym profilu miałoby sens i zysk, w miescie 45 tys. Oczywiscie usługi byłyby równiez przez internet. Nie wiem czy starczyloby mi na opłacenie podatku, zus-u itp. Rozumiesz ?
"Oczywiscie usługi byłyby równiez przez internet"... wiem, ze świat do przodu idzie ale jakos sobie tego nie wyobrazam...wydaje mi sie, ze aby stworzyc komus miejsce do zycia, spedzania czasu itp. nalezałoby poznac zarowno "głowę rodziny" jak tez pozostalych domowniikow, ich przyzwyczajenia, zainteresowania, formy spedzania czasu wolnego itp. chyba, ze masz na mysli "zaprojektowanie" szafek kuchennych czyli z metra ciętych?
A jesli chodzi o pytanie odnosnie szansy powodzenia w miescie 45 tysiecznym, to zaobserwuj ludzi, jesli sa mlodzi to beda sie rozwijac, beda tworzyc rodziny sa skorzy do zmian...ludziom w wieku podeszlym zazwyczaj sie juz nic nie chce, przyzwyczajeni sa do regalu na wysoki polysk i glazurze pod sufit w lazience. Moze powstaja nowe domy? Moze jest silna rotacja w blokach mieszkalnych? Moze miasto jest z tych rozwijajacych sie? Opłaty nie sa niskie ale pomysl...wezmiesz wiecej niz tysiac zlotych od projektu, wiedze masz i jak piszesz doswiadczenie, teraz dobry program komputerowy, poszukaj dostawcow/producentow fajnych tkanin, dodatków, oświetlenia, znajdz meble na kazda kieszen i...powodzenia:)
"czarne oczy " Wiesz, teraz ludzie patrzą,zeby był taniej, nie chodzi mi tutaj o wiekszosc, ale sa tacy ludzie. Np. Miałam klientke z Warszawy, ktora chciała urządzic sobie kawalerke, wiadomo w Warszawie jest drogo, z jej opowiadan najtaniej chciał wziąsc student 40 zł/m2. Wiec postanowiła znalesc projektanta przez Allegro, i znalazła mnie, wtedy wzięłam 400 zł za cały projekt. Ja wiem,ze to jest mało jak za całe mieszkanie, ale ja kocham to co robie. Wiem,ze nie mam zadnego dyplomu, skonczonej szkoły zwiazanej z tym profilem, i boje sie,ze bede odstraszac klientów, poniwaz beda twierdzili,ze nie mam wiedzy na ten temat itp.
W tej chwili w moim miescie buduje sie 6 bloków mieszkalnych i z tego co policzyła jak jechałam autobusem to ok. 15 domków jednoroddzinnych. W moim miescie przeważaja młodzi ludzie. Boje się tylko,ze nie przyznają mi tak młodej soobie dodatcji z PUP. I powiem Ci cos szczerze, ze jestem całkowiecie zielona jezeli chodzi o zakładanie firmy. itp.
:) z zalożeniem firmy to najmniejszy problem:) wazne zeby sie utrzymac i czerpac z niej korzysci...
widzisz buduja sie mieszkania, powstaja nowe domy a to rowna sie potencjalny klient. Bierz sie za robote, jesli jestes zarejestrowana w Urzedzie Pracy tam powiedza Ci jak założyć własną firmę, zapytaj o dofinansowanie, stworz biznes plan itp. Nie znam sie na tym (nie jestem zarejestrowana w UP) ale wnętrza to moja pasja:) Powodzenia
"czarne oczy " Dziekuje za pomoc :)
Jak bym juz miała ta firme, to nie wiem czy sobie poradze np. kiedy i gdzie płacic, wypełniac dokumenty itd. Jest to dla mnie czarna magia i tyle. hehe Nie jestem pewna czy PUP da dofinansowanie tak mlodej osobie jak ja. Strasznie boje sie ,ze sobie nie poradze, ze moja firma upadnie. Jeszcze się zastanowie, ale chyba sie zdecyduje. raz się zyje :D
hmmm mozesz to zlecic komus, osobie prywatnej lub zatrudnionej w biurze rachunkowym, mysle, ze koszt zamknie sie w 200 zl miesiecznie a Ty bedziesz miala spokojna głowe:) Nie jestem pewna czy PUP da dofinansowanie tak mlodej osobie jak ja. Strasznie boje sie ,ze sobie nie poradze, ze moja firma upadnie. [/quote] Idz i zapytaj, zdobadz broszury pytaj, pytaj po to ONI tam sa:) Jeszcze się zastanowie, ale chyba sie zdecyduje. raz się zyje :D[/quote] Powodzenia daj znac czy sie udalo rozpoczac:)
Dzieki wielkie, napewno dam znac :):) Pozdrawiam serdecznie :)
Jeżeli zajmujesz się tym od 3 lat, to jakąś wiedzę już masz. Może warto zacząć studia w takim kierunku? To byłoby rozwiązanie idealne. A poza tym, w tych branżach, w których liczy się jak coś WYGLĄDA, najważniejsze jest dobre portfolio - żeby klienci mogli zobaczyć, co potrafisz zrobić. Dyplom nie zastąpi pomysłowości i dobrego smaku. Mając do wyboru samouka ze świetnymi pomysłami, i drętwego nudziarza z dyplomem oczywiście wybiorę pierwszego. Ale mimo wszystko nie możesz być całe życie tylko samoukiem. Bo ci z dyplomami też są dobrzy - najlepiej mieć i dyplom, i pomysły ;)
Niestety studia nie wchodzą w gre. Chciałam isc na kurs projektowania wnętrz, ale niestety w Szczecinie nie ma nic takiego :(
Za tydzien przejde sie do PUP, ale jakos nie mam odwagi tam isc. hehe. Mam nadzieje,ze przyznają mi dotacje, poniewaz bez tego nie mam szans na zakup programu itp.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "ARANŻAJA WNĘTRZ": - Projektowanie i aranżacja wnętrz - architekt wnętrz - Wykańczanie wnętrz - wykańczanie wnętrz - projektowanie wnętrz - Wykończenia wnetrz
• Strona 1 z 1
|
|