Powracam do postu z kilkoma niewiadomymi...
(Mam już kilka propozycji:)
Zastanawia mnie czy mam szansę na dotację na narzędzia,samochód,itp.?
|
artystyczne malowanie wnętrz |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Powracam do postu z kilkoma niewiadomymi...
(Mam już kilka propozycji:) Zastanawia mnie czy mam szansę na dotację na narzędzia,samochód,itp.?
co prawda na forum jest dział Dotacje no ale nie ma co mieszać
na samochód to raczej nie, ale na wszystko inne raczej tak: PC/laptop , biurko jeśli miałbyś siedzibę , wszelakie narzędzia, tylko wszystko ładnie w biznes plan związać i jazda z pędzlem na podbój świata :)
dotacje od kogo?
jeśli chcesz dostać dotację z urzędu pracy musisz być zarejestrowany jako bezrobotny, jeśli to będzie spółka to wszyscy musicie być zarejestrowani jako bezrobotni. Można liczyć na jakieś 12tyś na osobę. możesz też dostać dotację z UE np w ramach działania 2.5. Możesz liczyć na 10-25 tyś w zależności od regionu i konkursu. tu nie możesz być zarejestrowany jako bezprobotny. Musisz być na szkoleniach w ramach programu. Całość trwa ok 3-4 miesiące, musisz trafić na ogłoszony konkurs, a i tak kasę dostanie tylko połowa albo 1/3 beneficjentów ostatecznych. Ale można się czegoś nauczyć. Jeśli masz już założoną firmę lub prowadziłeś firmę w ciągu ostatnich pięciu lat zapomnij o powyższych. Za pięniądze ze wsparcia możesz kupić wszystko co jest niezbędne do prowadzenia firmy (środki trwałe i wartości niematerialne i prawne), czyli może to być samochód, jeśli bez niego nie możesz dotrzeć do klienta, a więc i nie możesz pracować. mogą to być pędzle, biurko, laptop jeżeli robicie projekty, ale nie możesz kupić farb, paliwa itp. Jeśli prowadzisz już firmę zapomnij o powyższych. Jeśli Twoja firma działa 3-6 miesięcy i przychody wzrastają to możesz zgłosić się do banku po pożyczkę. Jeśli dopiero założyłeś firmę i nie masz jeszcze dochodów zapomnij o powyższych, ale możesz założyć konto np w mBanku lub ING. W mBanku dostaniesz 10 tyś debetu na starcie, a w ING 5 tyś.
Wszystkie te dotacje to są o kant d*py.Ktoś kto chociażby na lewo działa już na rynku budowlanym,zarabia na tym tyle,że może sie wypiąć na jakieś tam konkursy,PUP'y,itp.Przecież to jest śmieszne,owszem uczestnicy nauczą się jak napisać biznes-plan,może to ich zacheci na poszukanie finansów..no gdzie?No pewnie że w bankach!Więc kto na tym korzysta?Znajoma wygrała taki konkurs,miała super pomysł,dostała kasę,i popłynęła bo nijak miał się biznes-plan do rzeczywistości.Teraz jej syn tyra na wyspach,żeby spłacic te 12 kawałków...aż ręce opadają.
Szajs i jeszcze raz szajs,a szara strefa się prężnie rozwija:)
no ale czy to jest wina PUP że znajoma nie umiała wykorzystac kasy którą dostała?
czyli wychodzi na to że jak nie dają pieniędzy to źle a jak daja to tez nie dobrze :] najlepiej jakby PUP zakładał ludziom firmy, ponosił wszystkie koszty, doprowadzał do poziomu spółki akcyjnej i oddawał 100% udziałów cobyś mógł sie sprawdzić w biznesie :D no a jak nie wyjdzie, to PUP przejmie długi i przeprosi za kłopot :P
pytałeś o dotacje, odpowiedziałam. nie moja sprawa co z tym zrobisz, ale jeśli uważasz że Twój plan jest dobry to taka dotacja może Ci pomóc.
Strzalka dzięki za pomoc,po prostu muszę z tym ruszyć i wtedy mysleć o dotacji,jakieś znajdę na pewno,doceniam twoją pomoc.
Pozdrawiam:)
Macie pomysły w jaki sposób rozpromować swoje usługi?(strona www jest już jakby oczywista):)
zleć promocje firmy Irence, ona da rade :]
no a serio, to najważniejsze jest twoje portfolio. Masz juz cos czym sie mozna pochwalić? Poka linki :D
ale jeśli chcesz dotacje z UE lkub PUP to zanim zarejestrujesz działalność bo potem to już po ptakach. Poza tym ja również chętnie obejrze linki. Jestem w trakcie tworzenia serwisu gdzie takie firmy jak Twoja będą się mogły promować, więc zapraszam do kontaktu za jakiś czas. A i mnie osobiście interesują takie ściany. Masz oferę dla osób prywatnych?
Mam ofertę dla osób prywatnych,jak najbardziej.Im więcej realizacji,tym więcej rekomendacji:)
Foty poślę mailem.Osoby zainteresowane zapraszam na PW.
Z drugiej strony to nie działam jeszcze jako firma(zarejestruję przy większej realizacji),na razie umowa o dzieło.
Strzalka podaj adres e-mail,prześle jakies projekty:)Pozdrawiam.
Reddragon-jeszcze dziś prześlę Ci grafiki,zdjęcia.
Reddragon,strzalka przepraszam za opóźnienie.Dzis przeslę przykłady prac.
ja całkiem poważnie fresk portret na ścianie moge pomóc w promowaniu cie ale sorry nie za darmo a jak znajde ci klijętów też nie chce wyjść na głupa jak ty zrezygnujesz ? znam sie na rysunku nawet obraz olejny namaluje ale sorry za 5zł na godzine pracować nie będe grafiką się bawie robie grafiki do komórek tapety i różne takie, strone w html-u też napisze flash itp. to moje hobby a jak zarobie na tym to fajnie
|
|