|
Autko z USA |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam Wszystkim. Mam mały problem, bo nie wiem do konca jak to jest z importem. Sprawa jest taka: Wuj z chicago zakupil autko na licytacji "copard" samochód chrysler 300C 2.7l z 2007r . Chce mi go wysłać żebym sobie zarobił... pytanie... czy jak on jest wlascicielem, to czy moge go odebrać np w gdyni z portu? czy moge nim wrócić do wrocławia? jak zrobic by wystawic auto " opłacona akcyza itp... - gotowy do rejestracji.." jak to jest, czy ma mi wysłać umowe kupna - sprzedazy na mnie i ja bede włascicielem. Albo podpowiedzie mi może jak to sie robi ? ktoś mieszka w usa ma kase , tam kupuje auto (na kogo?) wysyła komuś innemu do polski a on ma go sprzedać...... każda podpowiedz mi pomoże, bo nigdy nie sprowadzałem nic z USA , a nadazyła sie okazja i chciałbym ją dobrze wykorzystać. Dziękuje
mozesz odebrac w Gdyni...tylko musisz miec pelnomocnictwo od wuja...wuj ma umowe kupna lub jakas fakture, nie mowie juz o dokumentach(tytule wlasnosci), przesyla Ci to + stosowne pelnomocnictwo...mozesz wrocic do Wroclawia pod warunkiem, ze samochod przyplynal z USA z rejestracja i dowodem rejestracyjnym, wykupujesz wtedy OC graniczne, wsiadasz i jedziesz...drugim sposobem jest chyba wykupienie w wydziale komunikacji tymczasowej rejestracji czy cos takiego...
Moze oczywiscie sprzedac Tobie samochod na umowe kupna-sprzedazy lub wystawic Ci fakture zakupu, przekazac wszystkie dokumenty, wyslac na Ciebie, przeslac papiery do Polski i sam odbierasz w Gdyni. Moze pojawic sie problem w urzedzie celnym z wartoscia, gdyz jesli bedzie za niska to ja zakwestionuja tym bardziej, ze wystepuje pokrewienstwo i jest podejrzenie zmowy...Zycze powodzenia...pozdrawiam
łatwiej bedzie jak wujek wyśle ci to auto do bremerhaven... nie czepiają sie tak ceny tak jak nasi celnicy...
We Wrocławiu na Swojczyckiej masz firmę - ona z pewnością pomoże CI przy załatwieniu wszystki formalnosci. Strona to: http://usaautosystem.pl/
vision mógłbyś mi napisać ile Twojego wujka lub Ciebie (nie wiem kto płacił) wyniosły wszystkie opłaty takie jak cło/akcyza transport itp??bo w tym systemie ISZTAR( http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_cel ... onth=&Day=) nie moge się jakoś połapać
|
|