Witam.
Myślę o tym, żeby kupić auto i wynajmować je wraz z kierowcą do ślubu, a także na inne okazje. Co sądzicie o opłacalności takiej inwestycji ? Czy jest popyt na tego typu usługi ?
|
Auto do ślubu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.
Myślę o tym, żeby kupić auto i wynajmować je wraz z kierowcą do ślubu, a także na inne okazje. Co sądzicie o opłacalności takiej inwestycji ? Czy jest popyt na tego typu usługi ?
Popyt zdecydowanie jest ;-)
Kwestia jakie kupic auto bo gusta jak wiadomo są różne. Duzą popularnością cieszą się zabytkowe merce (szczególnie kabrio), angielskie taksówki oraz długie lincolny (te ostatnie wynajmowane są także na studniówki i inne imprezy). Coraz cześciej jednak młoda para szuka np Hummera. Wiadomo, że oryginalny merc z lat trzydziestych to ogromny wydatek ale juz za 20-30 tysięcy możesz kupic replikę.
Ja myślałbym o kupieniu BMW serii 7 E38. Zastanawiam się tylko czy takim autem da się zarobić również w inny sposób, ponieważ same wesela to trochę mało.
Klientów jest sporo. Konkurencja równie duża. Ale wszystko zależy jakiego kto szuka samochodu.
Usługę tą świadczy się tylko 4 soboty w miesiącu. Jeśli w twoim mieście w każdą z nich jest odpowiednio duża ilość wesel to się opłaci. Do czego wykorzystać twoją beemkę oprócz wesel? 1) taksówka 2) wynajem firmom/prezesom i nie tylko na godziny z kierowcą
Hmmm. Pierwsza opcja raczej odpada. Oklejenie takiego auta i założenie koguta to troche profanacja, a po za tym jeżdżenie takim smokiem na taxi jest nieopłacalne ze względu na duże koszty paliwa. A na postoju nikt mi nie wsiądzie do droższej taxówki. Więc taka klientela odpada.
Opcja druga o której wspomniałeś podoba mi się, z tym że trzebaby się zastanowić czy to ma sens. Wydaje mi się że przedsiębiorcy tacy to sami dysponują już odpowiednimi samochodami. Druga sprawa to jak dotrzeć do tych którzy rzeczywiście mogliby być zainteresowani moją usługą.
Many obecnie Jaguara i wunajmujemy go do ślubu. Jeśli miejscowość w której mieszkasz ma mniej niż 80 tys. to możesz liczyć na kilka wesel w roku. W naszym mieście jest portal ślubny (dość znany) i w dużej mierze z niego mamy klientów (dodatkowo z reklamy w gazecie) ale nie są to duże ilości. Moim zdaniem kupno auta tylko pod wesela mija sę z celem.
Moze jako dodatkowa działalnosc zwiazana z weselami by sie sprawdziła? Mam zespół muzyczny ,dodatkowo woziłbym młodych . Ma to racje bytu?
Mysle ze jako dodatkowy interes do zespołu weselnego by sie sprawdziło poniewaz klijent gdy do ciebie przychodzi zamówic zespół mozesz zaoferowac mu także auto do slubu. tylko wczesniej zrób rozeznanie jakiego auta poszukują przyszli młodzi do ślubu i takie kup. słyszałem ze ostatnio bardzo duzym powodzeniem ciesząy sie chraysler 300C, tylkoze troche drogi jest no ale za 3 kodz pracy takiego auta krzycza sobie 500zł. Pozdrawiam
Myślałem o chryslerze,jednak po analizie doszedłem do wniosku ze jaguar byłby lepszy .Może jeszcze ktos podpowie czym wozi młodych do ślubu?
Zajmuję się wieloma rzeczami, ale taki pomysł też swego czasu miałem - miałem już peugeota 605, ale to był kiepski pomysł, później była amerykańska wersja mitsubishi galanta i było już troszkę lepiej. Mi ten pomysł przyszedł do głowy, gdyż swego czasu "ściągałem" auta z zachodu i łapałem zwyczajnie okazję. Jednak nie była to typowa improwizacja z mojej strony, gdyż w mojej rodzinie jest osoba mająca własną salę weselną i organizująca takie uroczystości. Do tego kuzyn ma zespół i wszystko razem tworzyło kompleksową usługę dla klienta. Tak czy inaczej, oprócz wesel masz szanse na wożenie dzieci do 1-szej komunii, możesz obstawiać studniówki i podnajmować się jako luksusowa taryfa ( sylwester, przyjęcia okolicznościowe, imprezy integracyjne ) wystarczy trochę pomyśleć i zainwestować w reklamę. Żeby z tego żyć trzeba mieć troszkę szczęścia i znaleźć klientów, ale jeśli chcesz to traktować jako dorywcze zajęcie - to super sprawa ( mi się opłacało i nadal opłaca ). A co do auta - po pierwsze kup warszawę ( ostatnio jest to hit ), dobrze jest mieć garbusa cabrio ( lub coś podobnego ), powinieneś też mieć coś "normalnego" może być jakiś jaguar, chrysler, bmka lub od biedy mesiek. A jeśli myślisz o tym przyszłościowo to już teraz zainwestuj i odrestauruj lub kup w dobrym stanie fiata 125p, mercedesa ( z lat 70-tych ), wołgę lub coś w tym stylu. Ja powoli kolekcjonuję swoją "stajenkę" - nie ukrywam, że dla mnie to hobby - które przynosi jakiś tam zysk czasem, ale kiedyś nie mając wyjścia musiałem się tym zajmować jakiś czas i nawet na jednym aucie, jak dobrze pokombinujesz, zarobisz.
powodzenia życzę
No i odpiwedź kolegi jest 100% na miejscu.
Sam zastanawiam sie nad zakupem BMW 7 E38 do ślubów, studniówek i Lux Taxi w wieczory (noce) sylwetrowe itp jestem właścicielem studia fotograficznego więc nie powinno byc problemu z klijentam ślubnymi ale czekam na opinie moze ktos juz cos wie na ten temat chetnie poradze sie osoby która wie więcej pozdr.R
|
|