|
Auto Handel. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chcę kupić samochód w dobrej cenie i odsprzedać go z zyskiem.Chodzi mi o auto w cenie do 12.000zł. Nie wiem czy muszę rejestrować samochód na siebie aby go odsprzedać, czy muszę zapłacić od tego jakiś podatek oraz czy konieczne jest założenie działalności gospodarczej. Prosiłbym o opisanie mi tych procedur krok po kroku. Z góry dziękuje za pomoc.
Z tego co się orientuje to musisz trzymać samochodów około pół roku aby go sprzedać. Jeżeli sprzedajesz wcześniej musisz mieć działaność zarajestrowną. Da się to jakoś ominąć ale nie wiem dokładnie jak- trzeba umowe chyba jakąś inną spisac czy cos takiego. Jak Ci nikt inny nie pomoże to mam znajomego co się takim handlem zajmuje to mogę się dopytać.
nie musisz miec dzialalnosci gospodarczej zeby sprzedac auto przed uplywem pol roku, tylko wtedy placisz spory podatek
Placisz podatek skarbowy(2 proc. wartosci), nastepnemu wlascicielowi dajesz umowe k/s twoja z tym od kogo kupiles, kwit oplacenia skarbowki i piszesz z nim umowe k/s i po sprawie. Gdyby nie udalo ci sie sprzedac samochodu w ciagu miesiaca mozesz wykupic ubezp. na 1 miesiac na siebie pomimo ze nie jestes wlascicielem. Bezpieczna ilosc samochodow na rok ok 3 w kwocie o ktorej pisales. Nalepsza opcja na poczatek zeby nie rejestrowac DG. Wiem bo sam tak robilem.
Zjedzą cię koszty legalnie, dużo osób wali w polsce umowe na niemca. Czyli kupują samochód na siebie, zostawiając puste miejsce w blankiecie nabywcy w oryginale umowy gdzie wpisują klijenta. Ale to nielegalne i w dodatku chamskie (ale coż tak sie w polsce kaszle).
co w tym chamskiego??? trza sie jakoś bronić przed złodziejskim państwem ;)
Dziękuje za informacje i popieram ostatnio dodany wątek '' trzeba się bronić przed złodziejskim państwem''.
mój kolega tak robił: kupował auto podpisując 2 egz. umowy k/s jeden sam podpisywał a drugi był pusty(oczywiście oba miały podpis sprzedającego). Prosił sprzedającego żęby nie zgłaszał auta do US, że sprzedał auto. tym sposobem omijał podatek i miał zabezpieczenie jakby nie sprzedał to po czasie auto stało na niego. w ciągu 7 miesięcy sprzedał tak 26 aut. Na jednym wpadł gdyż w US sprzedawca zgłosił sprzedaż auta. porównując umowy w US zauważyli różnice dat. To było już przestępstwo (2 lata w zawieszeniu i 5000zł kary). Odrowadzając podatek (2% od wartości), można uniknąć "nielegalności" i trwać tak nie przekraczając obrotu 10.000 euro(!!!). Czyli można obrócić jakieś 35,000zł legalnie. Okres roku nie trwa od daty pierwszej sprzedaży tylko licza się lata finansowe(czyli kalendarzowe od 01.01). Jest jeszcez możliwość kupna samochodów na rodziców,bo od 1.01.2008 zniesiony jest podatek od darowizn z rodziców na dzieci. nie wiem jak jest z innymi krewnymi, ale robiąc tak można pod koniec grudnia kupić na tatę aut na 10.000euro a tato nam je sprezentuje po nowym roku:D:D
WItam
Jak kupię i sprzedam np. 10 aut i cena przekroczy 10 tys. euro to jaki podatek muszę zapłacić?
ja sprowadziłem samochód z zagranicy w lipcu. I muszę czekać pół roku zanim sprzedam?Czyli teraz gdziś w styczniu moge sprzedać? Ale liczy się datę kupna? czy opłacenia akcyzy?
A 10 000 euro to kupno np. 5 samochdów i sprzedaż ich ma wynosić w sumie 10 000 czy jeden samochód może tyle kosztować.
To suma całościowa, auto możesz sprzedać ale nie drożej niż kupiłeś tz. jeśli masz fakture na 1000 euro a sprzedasz po miesiącu za 5000 euro, to wtedy od różnicy zapłacisz podatek dochodowy. Najlepiej auta nie rejestrować na siebie, sprzedać klijentowi do urzedu celnego z nim pojechać, opłacić akcyze i wszystkie papiery.
ale ja już opłaciłem go, tylko nie zarejestrowalem, ale to chyba nie daje.
Ile wynosi podatek dochodowy?
Krew sie buzuje, nie lepiej było wpisać w google albo yszukiwarke miałbyć od razu odpowiedź.
Nie mam google
|
|