|
Auto komis i myjnia |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich serdecznie. W tym roku ukończę technikum i planuję założenie auto komisu. Mieszkam w niewielkiej wsi lecz z drogą przelotową między dużymi miatami. Dodatkowo planuję otwarcie automyjni i usługi drobnej mechaniki pojazdowej. Na rozpoczęcie biznesu mam niestety dość skromny budżet. Odnośnie planowanej działalności mam parę pytań. Jaką forme opodatkowania wybrać? Myślę że najprostsza byłaby metoda liniowa, ale wiążę się ona z prowadzeniem KPiR. Czy taką księgę można prowadzić ręcznie czy wyłącznie za pomocą komputera? (wiem że programy księgowe są dosyć kosztowne). Czy wszystkim klientom muszę wystawiać faktury VAT, jeśli ktoś nie chce immiennego rachunku to potrzebna jest mi kasa fiskalna? Bardzo proszę o wszelkie odpowiedzi, z góry dziękuję za porady.
a daleko mieszkasz ? szukam wspolnika
Mieszkam 7 km od Łodzi na trasie Pabianice - Tomaszów Mazowiecki
Niestety, aby założyć myjnie trzeba załatić dużo "papierów" i mieć pozwolenie od władz miasta. Kanalizacja, myjki to wielkie koszta.
no a ja w suwalkach trudno ze nie blizej pozdrawiam
Cens? nie jest to glupi pomysl, wrecz ciekawe przedsiewziecie, ale moze zacznij sie skupiac na jednym, jak skonczysz to wezmiesz sie za drugie i pozniej inne, "szybkie i biezace naprawy z mechaniki pojazdowej" to pomysl jest dobry, tylko jesli masz chociaz jakies doswiadczenie w robieniu tych napraw, silniki, zawieszenia i inne, bo nie sztuka jest zatrudniac kogos i ponosic koszta, to wtedy bezsens, a co do myjek, to mozna kupic np. na Allegro popatrz w jakich cenach chodza, mozesz nawet uzywane kupic, w myjce musisz pomyslec na przyklad o wypelnieniu scian do polowy plus podlogi w calosci plytkami, i zalatwiac jedynie formalnosci zwiazane z odprowadzaniem wody, jesli chodzi o koszta utrzymania komisu samochodowego, to lepiej badz ubezpieczony psychicznie, powiem ci, ze to wazne jesli chodzi o tego rodzaju dzialalnosc, bo musisz dobrze zarzadzac robocizna jaka beda wykonywac pracownicy myjni, czy jesli chodzi o mechanike, i w sumie wspominajac komis to przyznam ze jest to dzialalnosc ktora wymaga sporej ostroznosci i odpowiedzialnosci, to co ci tu napisalem to jedynie ogolniki bo nie mam sily sie rozpisywac. Pozdrawiam
|
|